Geef je op voor X-Posure!

De Kroepoekfabriek, de Stadsgehoorzaal en KADE40 organiseren een tof talentenproject, namelijk X-Posure! In deze regionale strijd gaan talenten in verschillende disciplines de strijd met elkaar aan. Ben jij een geboren dichter? Dans jij de sterren van de hemel? Ben jij de nieuwe voice of Vlaardingen? Geef je dan nu op.

Er zijn drie voorrondes, 1 op vrijdag 29 maart in de Stadsgehoorzaal, 1 op vrijdag 12 april in De Kroepoekfabriek en 1 op vrijdag 17 mei in KADE40. De talenten doen mee aan één van de voorrondes en uit iedere voorronde worden er drie talenten doorgeplaatst naar de grote finale op zaterdag 22 juni in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal. Middels een wildcard wordt er na de voorrondes nog een 10e finalist bijgeplaatst. De winnaar krijgt een te gek prijzenpakket om de carrière verder mee te boosten.

Voorafgaand aan de voorrondes krijgen de talenten nog een workshop ‘hoe presenteer ik mijzelf’ zodat ze goed voorbereid het podium opgaan.

De inschrijvingen sluiten op 1 maart, maar we hebben nog ruim voldoende plek voor talenten uit Rotterdam en omstreken! Check de website voor meer informatie en inschrijven.

Meer info en inschrijven doe je via de website.

Meer zoals dit

Kabelvrees

ka·bel (de; m; meervoud: kabels)
1. dik touw; dikke draad van metalen draden of nylon
2. geleidende draad voor elektriciteit, telefoonverkeer enz.
3. kabelnetsysteem voor televisie-uitzendingen: kabel-tv

In onze masteringwereld bestaan er twee universums: de makers en de gebruikers. De makers, dat zijn wij, de mastering engineers. De gebruikers zijn jullie, de luisteraars, de consumenten, de oren. Nu zou ik heel poëtisch beide werelden met een mooie kabel kunnen verbinden. Een prachtige zuurstofvrije koperen kabel, omringd door zilvermoleculen die door cryogene techniek inert zijn gemaakt. Poehee zeg, poepiesjiek!

De kabel, niet langer dan een meter, is afgewerkt met vergulde pluggen die per stuk meer wegen dan een dik belegde boterham met pindakaas met stukjes noot. Maar neen, cable science -ofwel de discussie omtrent kabels- is serious business.

OK, laten we bij het begin beginnen. Een kabel is, zoals we hierboven kunnen lezen een geleidende draad voor elektriciteit. De missie van de kabel is om elektriciteit (lees muziek) van A naar B te vervoeren.

OK, fair enough. Maar waarom, ik herhaal: WAAROM is er dan zo veel discussie over dit vervoermiddel? Het moment wanneer je iets post -op welk sociaal medium dan ook- wat over audiokabels gaat, treedt er een mechanisme in werking wat er voor zorgt dat heel kabel- en audiominnend Nederland (en daarbuiten) over elkaar heen struikelt om de ene mening met het andere argument finaal kapot te schieten, resulterend in een stortvloed aan reacties van poeslieve quotes tot aan quasi doodsbedreigingen.

Goed, dit maakt dus het een en ander los bij de mensheid, bij zowel de makers als de gebruikers. Ik ga een poging doen een zo objectief mogelijk licht over de zaak te laten schijnen.

Allereerst moet een kabel twee dingen doen:
· Blijven zitten. Ik heb ooit een kabel gehad waarvan de pluggen zo slecht waren dat het arme ding nauwelijks bleef zitten aan de connector.
· Elektriciteit (muziek) doorgeven. Je zou het haast als vanzelfsprekend ervaren maar alleen een goed gebouwde kabel is in staat om zonder gebrom, gehijg, gepiep en gekraak muziek helder en krachtig van A naar B te transporteren.

Nu kun je allerlei moeilijke natuurkundige fenomenen en formules aanhalen om de kwaliteit van een kabel te testen, te meten en op te stuwen naar onmetelijke en onhoorbare hoogtes. In feite is slechts één ding superbelangrijk. Een uitspraak afkomstig van één van de vele tegeltjes die mijn betovergrootvader rijk was: “Een keten is zo sterk als de zwakste schakel”

Ik zal proberen helder uit te leggen hoe dit in de praktijk werkt. Tenzij je een muziekinstallatie bezit met een waarde van een mooie middenklasse automobiel, een installatie met single-ended of push-pull buizentechniek, met een cryogeen (daar gáán we weer) behandelde atoomklok of met luidsprekers opgebouwd uit de duurste componenten op aarde (Google maar eens op Wilson Audio), is het investeren in dure kabels betrekkelijk zinloos.

Balans is hier het toverwoord. Een leuke set uit de middenmoot met een stel kabels afkomstig uit diezelfde middenmoot brengt balans en zorgt voor een gelijke verdeling van alleen maar sterke punten! Investeer eens in goede muziek op een mooie drager. Denk eens aan een prachtig vinyl of een cassettebandje, beiden hartstikke analoog en terug in opkomst. Daar wordt een mens toch blij van.

Volgende maand ga ik wat dieper in op het verschil in kabelgebruik tussen de makers en de consumenten.