Jouw 4 minutes of fame tijdens X-Posure: Open Podium

Ken of ben jij iemand die graag zijn talent aan het grote publiek wilt laten zien? De Stadsgehoorzaal in Vlaardingen organiseert op zaterdag 7 november in samenwerking met poppodium De Kroepoekfabriek de eerste editie van het X-Posure: Open Podium! Talentvolle artiesten uit Vlaardingen en omstreken zijn uitgenodigd om de stad kennis te laten maken met zijn of haar talent. Meld je nu aan als deelnemer!
X-Posure: Open Podium
Met de komst van het X-Posure: Open Podium hopen De Kroepoekfabriek en de Stadsgehoorzaal jong talent nog meer mogelijkheden te bieden om zich te ontwikkelen in en buiten Vlaardingen. Buiten dat de acts volledig ondersteund worden door professioneel licht en geluid, worden er ook foto’s en video-opnames gemaakt.

Tijdens het open podium bestaat ook de kans dat je aangesproken wordt door iemand van De Kroepoekfabriek die potentie ziet in jou en jouw act. De volgende stap? Jezelf verder ontwikkelen tijdens X-Posure in De Kroepoekfabriek!

Meedoen
Talenten tussen de 6 en 116 jaar binnen allerlei verschillende disciplines zijn van harte welkom om zich in te schrijven. Of je nu een instrument speelt, zingt, rapt, danst, poëzie schrijft of een ster bent in cabaret; iedereen heeft de kans om zijn of haar ‘4 Minutes of Fame’ te pakken op het grote podium! De spelregels en het inschrijfformulier zijn hier te vinden. De kaartverkoop start op 14 oktober.

X-Posure
Het showcasefestival X-Posure van De Kroepoekfabriek is alweer een aantal jaar een groot succes; jonge podiumkunstenaars uit de hele regio hebben deelgenomen aan workshops en masterclasses en mochten uiteindelijk met een showcase in het Vlaardingse podium laten zien wat ze geleerd hebben. Na deelname aan het traject zijn een aantal acts inmiddels geboekt om te spelen op verschillende plekken in en buiten de stad!

X-Posure: Open Podium
Datum: Zaterdag 07 november
Tijd: 15:00 uur
Locatie: De Stadsgehoorzaal, Schiedamseweg 51, 3134 BB Vlaardingen
Meer info via deze link.

Interview: Roufaida

Singer/songwriter Roufaida startte in april de podcast GRRRLS. In GRRRLS spreekt ze vrouwen die op hun weg naar succes obstakels moesten overwinnen. Ze zoekt uit hoe ze dat deden en wat zij en haar luisteraars aan die verhalen hebben. Hoe zag haar eigen muzikale weg er tot nu toe uit, wat heeft ze geleerd en waar bevindt ze zich nu?

Via de Popunie kennen we je natuurlijk al jaren als singer/songwriter. Waar is die muzikale passie ooit begonnen?
“Volgens mij was ik twaalf toen ik mijn eerste liedje schreef. Toen deed ik mee aan het Junior Songfestival. Als kind keek ik dat altijd en dacht ik: ik wil ook als artiest op een podium staan!”

Je was er vroeg bij! Wat gebeurde daarna?
“Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik veel gaan spelen en optreden. Ook kwam ik toen voor het eerst in aanraking met de Popunie. Zij waren echt een hele belangrijke aanjager van de zoektocht die Pluck en ik (wij waren samen een act) doorliepen als jonge makers.

De Popunie faciliteerde allerlei speelmogelijkheden en organiseerde wedstrijden. Dus daardoor konden wij heel veel vlieguren maken. We wonnen de Highschool Music Competition en toen mochten we in de Melkweg spelen. Popunie was erg bezig met jong talent ondersteunen.

Het hele talentontwikkelingstraject dat zij boden, heb ik afgelegd. En daardoor ging ik klaargestoomd het conservatorium in. Ik had de muzikale bagage opgebouwd in mijn tienertijd en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ik vind het dan ook heel leuk dat ik af en toe voor Popunie mag presenteren. Dat voelt dan een beetje als terugkomen op je oude honk.”

Nu ben je de podcast GRRRLS begonnen. Waarom?
“Ik heb het idee dat ik me nu in een niemandsland begeef. Tussen het staartje van het ontwikkelingstraject en het professionele veld in. Ik ben al een aantal jaar afgestudeerd, maar ik  moet mijn debuut nog maken. Ik heb veel twijfels en vragen over de wereld waarin ik me denk te willen begeven. Daarom ben ik gesprekken gaan voeren met vrouwen uit verschillende vakgebieden. Om met hen te bespreken hoe zij hun eigen drempels over zijn gegaan en om daar iets van leren.”

Hoe begin je zoiets?
“Technisch gezien heb je niet veel nodig: een computer met software, een microfoon en geluidskaart. Maar de formule vinden die bij je past en werkt, was de grootste zoektocht. Ik ben twee jaar gecoacht door Dag en Nacht Media, een podcastplatform in Amsterdam. En uiteindelijk vond ik het belangrijk dat het iets zou worden waar ik zelf ook naar zou luisteren.”

Kun je wat meer vertellen over de inhoud?
“In seizoen 1 van GRRRLS spreek ik elke aflevering een vrouw die ik bewonder. Je hoort de  belangrijkste fragmenten uit die gesprekken en mijn reflecties daarop. Van ondernemerschap tot persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke thema’s – alles passeert de revue. Ik probeer voor mezelf conclusies te trekken en nodig de luisteraar uit hetzelfde te doen.”

Welke rol speelt je muzikale ambitie hierin?
“Dat sluit naadloos aan, omdat mijn muziek een weerspiegeling is van mijn persoon. Dus alle stappen die ik zet in mijn proces, die weerklinken ook in mijn makerschap. Dat ligt heel erg dicht bij elkaar. Ik heb drie jaar lang aan een album gewerkt en uiteindelijk besloot ik om dat album niet uit te brengen, omdat het een versie van mij weerspiegelt die ik aan het ontgroeien ben.

Dat heeft te maken met dat ik sommige keuzes gemaakt heb vanuit angst of onzekerheid, in plaats vanuit overtuiging of kracht. Ik heb de muziek van dat album wél gebruikt om mijn twijfels te illustreren in de podcast. Zo heeft het toch nog een plekje gekregen. Ik reflecteer op een muzikale manier op de gesprekken. Dat sluit heel erg aan, omdat de muziek mijn zoektocht ook vertaalt.”

Waarom vrouwen uitnodigen?
“Ik heb gekozen voor een format met alleen vrouwen erin, omdat ik het zelf gemist heb om op te kunnen kijken naar vrouwen in mijn eigen ontwikkeling. Als ik ze ‘in het wild’ niet genoeg tegenkom zoek ik ze wel op, was mijn gedachte.”

Welke conclusie kun je trekken uit de afleveringen die je nu hebt gedaan?
“De conclusie die ik trek uit het eerste seizoen is dat de vraagstukken waar ik voor sta als muzikant, universele vraagstukken zijn. GRRRLS is niet voor en door vrouwen. GRRRLS is door vrouwen, voor iedereen. Omdat ik geloof dat we allemaal wel iets kunnen opsteken van vrouwelijke voorbeelden.”

Heb je nog advies voor muzikanten in hun zoektocht?
“Iets wat ik zelf niet genoeg deed, maar ik nu heel belangrijk vind: vragen stellen. Stel de hele dag vragen over van alles. Bel mensen en vraag “hoe doe jij dit?” We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Vragen stellen en je eigen onkunde erkennen: dat is waar groei begint. De podcast heeft me op die manier veel gebracht.”

Wat levert het vragen stellen op?
“Wijsheid en kennis natuurlijk, maar ook warme banden. Alle vrouwen uit het eerste seizoen zijn op een bepaalde manier bijzondere contacten geworden die ik zeker nog eens kan bellen als ik het even niet meer weet. Een mooiere uitkomst van de serie had ik niet kunnen bedenken. Ik weet door het maken van dit eerste seizoen beter waar mijn zwaktes en krachten liggen en ik heb heel veel zin om opnieuw aan mijn album te beginnen.”