Tourverslag: Deformer voor de vijfde keer in Japan

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen.

Deformer veroorzaakt muzikale aardbeving in Japan en ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Mike Redman ging er in mei/juni voor de vijfde keer op tour. Het lijkt bijna een routine te worden, maar dan één waaraan ikzelf gelukkig niet kan wennen. Voor de vijfde keer zal ik herrie maken in het land waarbij na ieder bezoek weer een deur naar nieuwe mogelijkheden is open getrapt.

Van optredens, talkshows en publicaties… het kan niet op in Japan. Dit keer hoopte ik tijdens mijn bezoek naast de activiteiten ook iets meer van de natuur op te zoeken, maar vanaf het moment dat bij verschillende Japanse organisaties mijn verblijf periode bekend was, werd ik binnen no time volgeboekt. Iets waar ik natuurlijk zelf mee instem, maar deze kansen laat ik niet schieten.

Eenmaal aangekomen in Tokyo, duik ik per direct de spa in die zich in het hotel bevindt. Het is een plek waar Japanners zichzelf reinigen en van meerdere baden gebruik kunnen maken. Mannen en vrouwen gescheiden en tatoeages zijn verboden. Geheel naakt kom ik van een lange trip tot rust om vervolgens over twee dagen voet te zetten op het eerste podium.

Het eerste optreden doe ik onder m’n eigen naam en als mc. Het is op Hardgate de grootste hardcore party van Tokyo. Ik vergezel gabber legende Ruffneck en doe een set met de populaire Japanse DJ Myosuke waarmee ik vooraf aan m’n trip een aantal in Japan succesvolle tracks heb opgenomen. Wat je van ver haalt, schijnt lekker te zijn en vanaf het moment dat ik de club binnenstap wil iedereen op de foto. Het bizarre is dat deze party overdag is. Van 14.00 tot 23.00. Het publiek gaat massaal uit z’n dak, maar op het moment dat het feest is afgelopen, heb ik het idee dat het nog moet beginnen. De afterparty bestaat uit traditioneel eten met de crew. De eerste was een succes, nu nog zes te gaan!

Voordat ik deze tour begon, heb ik speciaal voor deze gelegenheid een plaat gemaakt getiteld: Bukkakecore. Bukkake kan worden vertaald als ‘overgieten’, zo overgiet ik de Japanners met beats (beat-bukkake). Ondertussen is de associatie met het woord natuurlijk van geheel andere aard. Het artwork van de plaat is gemaakt door een beroemde manga tekenaar; Shintaro Kago. Ik ben vereerd dat hij geïnteresseerd was om een illustratie te maken. Het is een bizarre hoes geworden die naadloos aansluit bij de muziek.

Bukkakecore is een underground hit en al snel wordt de naam gebruikt om een nieuw genre mee aan te duiden. ‘Breakcore met Japanse erotische (Hentai) invloeden’. Super cool! Ondertussen heeft tekenaar Shintaro Kago een tentoonstelling van zijn werk en ook mijn plaat maakt deel uit van de expo. De Japan-Rotterdam connectie is wederom gemaakt.

Ieder bezoek aan Japan is voor mij een soort van ongegeneerde zelfverheerlijking. Een dag later loop ik namelijk in Tower Records, een gigantische muziekwinkel waar ik een boek uit het schap pak waarin een aantal pagina’s aan Deformer zijn gewijd. Niet normaal! In Japan kijken ze niet alleen in de toekomst, maar weten ook alles geweldig te archiveren, iets waar ik toevallig fan van ben.

Gedurende een aantal weken heb ik verschillende optredens in Tokyo en Osaka die allemaal erg goed verlopen zijn, ook draai ik wederom bij de Japanse ‘Boiler Room’ Dommune genaamd en had meer dan 26.000 live kijkers. Normaal gesproken treed ik als Deformer op met freaky danseressen, ‘Freaqks’ genoemd, in dit geval kreeg ik bijval van een Japans model die zo ongeveer uit een Japanse horrorfilm is gelopen. Perfect voor mijn optreden.

De volgende dag heb ik een vrije dag en ga op platentocht in Tokyo. Het weer is heerlijk en ik sta even op een hoek van de zon te genieten… Loopt er ineens een guy mijn kant uit met een redelijk arrogante uitdrukking en is geen Japanner. Het blijkt Noel Gallagher van Oasis te zijn. In Japan groet je elkaar door met je hoofd te knikken en zodra hij mij aankijkt knik ik automatisch naar hem.

Hij knikt terug, maar wel met een blik waar vanaf te lezen is dat hij ook even lekker rond wilt lopen en niet op aandacht zit te wachten. Het is grappig dat ik Noel Gallagher op twee meter afstand in Tokyo begroet, maar hij hoeft niet bang te zijn dat ik hem een handtekening zal vragen. Trouwens, andersom waarschijnlijk ook niet 🙂

Ondertussen raas ik als een wervelwind door Tokyo en buiten de optredens ontmoet ik veel mensen: dj’s, organisatoren, boekers, kunstenaars, artiesten, illustratoren, leuke meisjes, distributeurs etc. Het culturele klimaat is vruchtbaar en ik loop ondertussen over van de nieuwe ideeën. Ideeën die momenteel beter aansluiting lijken te vinden in Japan dan in Nederland. Ik ben dan ook blij dat ik met de stad onder m’n arm de gesmoorde underground van Rotterdam gedeeltelijk in Japan heb kunnen etaleren. Op podia, platen, boeken en blogs. Met behulp van De Popunie, een onmisbare spil in Rotterdam. Eeuwige dank!

Volg Deformer op Facebook!
Bestel Bukkakecore hier.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Open call: Organiseer je eigen Popweek Special!

De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in 2013 in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. De Popweek is inmiddels uitgegroeid tot een tiendaags spektakel met 800 optredens op 225 events verspreid over 125 locaties in de hele stad.

Dit jaar vindt de enige week die tien dagen duurt plaats van vrijdag 1 t/m zondag 10 november. En het belooft weer een bruisende editie te worden vol spraakmakende optredens, de altijd hilarische Rotterdamse Popquiz, concerten op unieke locaties en de bijzondere afsluitende Popweek special van het Codarts Pop Orchestra in Annabel.

Dit jaar willen we nog meer nieuwe makers en organisatoren stimuleren om ook onderdeel uit te maken van de Rotterdamse Popweek. Daarom nodigen we iedereen uit om een creatief initiatief te bedenken om Rotterdam als popstad mee te verrijken. Het event vindt bij voorkeur plaats op zaterdag 2 november en in Rotterdam-Zuid.

De Popunie stelt een bedrag van € 1.000,- beschikbaar waarmee jij je eigen Popweek special mag organiseren. Je kunt hierbij denken aan:
– een te gekke avond met je favoriete bands in je stamkroeg
– de beste singer/songwriters van Rotterdam in die hippe barbershop
– een hiphop-event met upcoming artists

Wil jij iets organiseren, maar hebt hier geen of te weinig budget voor? Stuur jouw creatieve idee in en wie weet komt jouw idee tot leven in de leukste week van het jaar!
Beschrijf in je conceptplan:
– je idee inclusief uitvoeringslocatie
– jezelf/de organisatie d.m.v. een cv/ portfolio
– de begroting
– stuur eventueel beeldmateriaal / bronnen van wat je wilt maken of eerder hebt gemaakt.

Bedenk iets dat binnen 7 weken te realiseren is en een mooie toevoeging is aan de Rotterdamse Popweek en waar je de bijdrage van € 1.000,- specifiek voor wilt gebruiken.

Stuur uiterlijk 1 september jouw idee in naar: info@popunie.nl

 

Copyright foto: Brian van Rensen (WatWatIs in Grounds)