Tourverslag: Japan omarmt de Rotterdamse sound van Deformer

005Met Deformer heb ik door de jaren heen flink wat herrie geschopt. Vanuit Rotterdam, mede bekend om zijn minder subtiele elektronische muziek, heeft het lokaal heel wat mensen in beweging gekregen. In tegenstelling tot mijn jeugd waarin de vakanties niet verder reikten dan Europa, heeft de muziek en met name Deformer mij vele hoeken van de wereld laten zien. Amerika, Oostblok, Azië, het Midden Oosten etc… Overal bleek een publiek te zijn dat graag eens kennis wilde maken met mijn muzikale gekte… Toch stond er altijd nog één land bovenaan mijn lijst waar vandaan ik regelmatig goede response kreeg, maar uiteindelijk nooit voet aan de grond heb mogen zetten… Japan.

Ik heb erg veel mooie momenten mee mogen maken op verschillende plekken en met zeer uiteenlopende mensen. Het was geweldig en erg inspirerend. Erg bijzonder is het ook dat de optredens nog steeds minimaal zo intens zijn als toen ik het project in de jaren ’90 begon. Sterker nog, er gaat alweer een nieuwe generatie harder op los dan ooit tevoren!

Ik had destijds eens een uitnodiging gekregen om op te treden in Japan, ware het niet dat er precies op dat moment een nieuwe wet was aangenomen. Deze wet was een verbod om te dansen op elektronische muziek, dat als schadelijk voor de jeugd werd ervaren. Nou, in dat geval hebben ze aan Deformer een goede inderdaad; dit feest ging dus helaas niet door.

001

Gestrand in Oostenrijks hotel opweg naar Japan

Nu, een aantal jaren later lijkt het allemaal wat afgezwakt en ligt er opnieuw een uitnodiging klaar; nieuwe omstandigheden, nieuwe kansen. Voorheen was Deformer een samenwerkingsverband, inmiddels is het een one man show met incidenteel gast artiesten zoals MC Metalz en onze danseressen die we ‘Freaqks’ noemen.

De uitnodiging voor een Japanse tour komt via Bong-Ra waarmee ik recentelijk de plaat Voodoom heb gemaakt die is uitgebracht door het vooruitstrevende en populaire Rotterdamse label PRSPCT Recordings.

Labelbaas Thrasher, Bong-Ra en ik zullen dan ook uiteindelijk de optredens verzorgen in drie verschillende steden. Fukushima stond ook in de planning, maar aangezien de berichtgeving positiever is dan daadwerkelijk het geval is na de kernramp worden het: Tokyo, Osaka en Sendai. Let’s go!

Begin oktober vertrekken wij met een overstap in Oostenrijk naar Tokyo althans, dat was het plan. Want de overstap bleek een overnachting te worden in Oostenrijk omdat de hevige mist er die dag voor zorgde dat onze vlucht werd gecanceld.

Ondanks de lol die we hebben missen we wel een dag Tokyo, dat toch interessanter lijkt dan een dag in een Oostenrijks hotel.. Nou ja, dan maar even relaxen in het luxe ligbad om vervolgens zonder problemen de volgende dag naar Japan te vliegen.

Wow, hier heb ik lang naar uitgekeken! Japan. En ik ben er. Niet alleen als toerist, maar als artiest dat er voor zorgt dat de organisatie waardoor je bent geboekt je zonder tijdverlies naar de plekken kan verwijzen waar je naartoe wilt.

Naast een gigantisch beeld van Godzilla die door een gebouw breekt ligt ons hotel en al snel cruisen we door Tokyo. De verhalen die ik heb gehoord zijn grotendeels waar.. Je wordt overspoeld met Anime, cosplayers, schoolmeisjes die niet onderweg naar school lijken te gaan en karaoke bars.

002

De wachtruimte van het Robot Restaurant: stilte voor de storm…

Er ligt geen vuiltje op straat en ook al praten wij ‘normaal’, lijkt het naar verhouding toch vrij hard gezien onze omgeving. Midden in de stad wisselen neonlichten zich af met traditionele bidplaatsen en later zitten wij in het bizarste restaurant waar ik ooit heb gezeten.

Het robot restaurant waar je door een show van complete gekte niet aan eten toekomt. Reuzen haaien en demonen gaan ondertussen de strijd aan met pandaberen, spinnenkoninginnen en robotten met oorverdovende heavy metal mutanten.

Ik kan niet wachten om een originele sushi te scoren. Voor vegetariërs blijkt Japan een hel te zijn.

Osaka
De introductie was goed.. De volgende dag is het na nog meer verkennen tijd voor ons eerste optreden in Osaka. ‘s Nachts worden we als sterren onthaald. Ja, wat je van ver haalt is lekker zo blijkt maar weer.

Er worden handtekeningen uitgedeeld en foto’s gemaakt. De organisatie is erg vriendelijk en de middelgrote popzaal ziet er goed uit.

We hebben er alle drie zin in en wanneer Thrasher het podium betreedt gaat al meteen het dak eraf. Thrasher, Bong-Ra en Deformer zitten binnen een vergelijkbare sound, maar zijn toch alle drie verschillend van elkaar. Het gaat er bij het publiek in als koek, zonder dat de aandacht ergens verslapt.

De Japanners gaan los en lijken onze aanwezigheid erg te waarderen. Tijdens mijn set geniet ik bewust van het eerste optreden in Japan. Part 1 was een groot succes. Morgen terug naar Tokyo…

003

Handtekeningen op nieuwe tourshirts… zonde

Tokyo
De treinreis is erg leuk. Rotterdam – Den Haag heb ik vaak genoeg gemaakt, maar dit is echt bijzonder. Het Japanse landschap ken ik alleen uit films. We rijden zelfs langs het iconische Mount Fuji.

Bij iedere stad hebben we met een andere organisatie te maken; we zullen dus vandaag opnieuw nieuwe mensen leren kennen. Het is altijd afwachten of het klikt, maar ervaring leert dat je over het algemeen de kat redelijk uit de boom kunt kijken.

Een aantal tips: Vraag altijd van tevoren waar je verblijft. Vraag adressen of foto’s. En schaam je niet om teveel te vragen: Vooral als je ver van huis bent wil je niet voor slechte verassingen komen te staan!

 

We hebben flink gesjouwd met onze bagage en een powernap genomen. Inmiddels is het tijd voor optreden twee. Ik heb minimaal zoveel zin in de show als de dag ervoor en het publiek ook – zo lijkt het.

Het is een podium met twee zalen en we worden direct omsingeld door mensen, die opnieuw handtekeningen en foto’s willen. Ik treed tegenwoordig met een masker op, maar toch hebben ze al snel door dat je geen Japanner bent.

Het gaat er bij al onze sets ruig aan toe. Opnieuw is de Rotterdamse sound een succes met als slagroom op de taart: Een enthousiaste Japanse mc!

004Sendai
Het zijn allemaal lange nachten. Maar de goede response die we krijgen genereert ook energie. Vandaag pakken we opnieuw de trein, dit keer naar Sendai. Een stad waar ik eerlijk gezegd nog niet eerder van had gehoord.

Ik ga er dan automatisch vanuit dat het geen grote stad zal zijn, maar ik kon er niet verder naast zitten. Voordat we naar de venue gaan, worden wij naar een restaurant meegenomen waar we de lokale specialiteit moeten proeven. Tong.

Als ik brutaal vraag of er toevallig ook nog een variant op het menu te vinden is krijg ik te horen; jazeker, gefrituurde tong, gebakken tong, gekookte tong, etc. Het blijkt een tong restaurant te zijn.. Afijn, ik heb niet het achterste van die van mij laten zien.

Het laatste optreden was in de meest moderne zaal. En het ziet ernaar uit dat het een mooie afsluiter zal worden van een geslaagde Japanse tour.

Ik word voordat ik het podium op moet, omhelsd door een Japanse fan, schreeuwend I love you, I love you! Ik ben niet snel verlegen, maar mijn reactie laat zien dat ik hier niet echt aan gewend ben. Leuk om een keer mee te maken.

De sets die wij allemaal spelen zijn iedere avond anders geweest met vanavond een stevige afsluiter.

006

Onderling was de Japan ervaring geweldig en overall was Japan een groot succes. Dit wordt eveneens bevestigd toen een vervolg alweer ter sprake kwam..

Bong-Ra en Thrasher vertrekken al snel richting Nederland. Ik heb besloten om nog een aantal dagen te blijven om nog een ander gedeelte van Japan te ontdekken. Het ‘art island’ Noashima bijvoorbeeld. Waar ik natuur, beeldende kunst en architectuur ervaar zoals ik het nog nooit eerder ervaren heb. Ik ben blij dat ik dit bijna mystieke bezoek aan mijn andere Japan ervaringen – metal karaoke en underground barretjes – mag toevoegen.

Next…
2015 Was een goed jaar voor Deformer: Nog geen twee weken na Japan stond New York voor de deur en ook zal de nieuwe single Dystopia binnenkort op PRSPCT uitkomen. Thanks PRSPCT, thanks Popunie, thanks Japan!

Mike Redman

Wil je meer weten over Mike Redman? Klik dan hier.
Hier vind je de website van Deformer en de Facebookpagina like je hier.

a1604157388_10Check hier de nieuwste plaat van Deformer. De track met de titel Dystopia, uitgebracht op het label PRSPCT Recordings maakte Deformer met niemand minder dan ChinoXL, rap zwaargewicht met een van de meest gewaardeerde rap albums van de 90’s op zijn naam: Here To Save You All. Het is geen wonder dat Deformer en ChinoXL elkaar hebben gevonden; beiden lijken namelijk een voorliefde te hebben voor stevige muziek en provocerende onderwerpen. Dystopia is verkrijgbaar op 7” vinyl en digitaal.

 

 

POPUNIE_MUSICEXPORT_RDAM_FCDeze tour is mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Popunie presenteert MyStagePlan op Music & Dancefair 2016

Schermafbeelding-2015-11-02-om-21.00.47De Dancefair/Musicfair is hét muzikanten- en producer event in de Jaarbeurs Utrecht! Met bijvoorbeeld masterclasses van Typhoon, John Coffey, Ronnie Flex, CAUSES, Haevn, Mister & Mississippi en MOKE. Tijdens de fair, op 13 en 14 februari, is de Popunie aanwezig om MyStagePlan te promoten. 

Laat je onderdompelen in letterlijk honderden panels, workshops en clinics van top artiesten op een totale oppervlakte van 13.000 vierkante meter. Navigeer tussen 22 ruimtes, waaronder een vette beursvloer van 6000m². Ook is er een Demodrop met meer dan 100 platenmaatschappijen die op zoek zijn naar fris muzikaal talent. Ook kun je in ‘The Network’ je muzikale soulmate ontmoeten.

“Het idee achter het event is eigenlijk uit frustratie ontstaan onder mijn muzikanten vriendenkring die uit traditionele muzikanten, maar ook uit producers en dj’s bestaat.” aldus organisator Norman Soares.

“We vonden het gek dat er geen event was dat zich puur richtte op muziek makers in het algemeen. Natuurlijk heb je een Noorderslag en een Amsterdam Dance Event, maar die zijn behoorlijk aan de prijs en richten zich vooral op de al professionele boeker, management en artiest. We wilden een laagdrempelig en betaalbaar event voor iedereen die met muziek bezig is. En waar de muziek industrie aanwezig is om amateur en semi-profs te helpen met hun muzikale vraagstukken.”

Speciale Kortingsactie
De Popunie is ook aanwezig met een stand op de beursvloer om MyStagePlan te promoten, onze website waarmee je in een handomdraai een professioneel stageplan kan maken. Via deze link kun je met korting naar Dancefair/Musicfair 2016!

De Musicfair en Dancefair vinden tegelijkertijd plaats en hebben ieder een eigen website waar je alle info kunt vinden zoals het uitgebreide blokkenschema!

Maak je elektronische muziek of ben je dj?
Kijk dan op de site www.dancefair.nl of dit Facebookprofiel.

Maak je pop, rock, indie of hiphop?
Kijk dan op de site www.musicfair.nl of dit Facebookprofiel.

Trailer: