Tourverslag: Albatre in Europa

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Albatre is een jazzcore band met leden die hun roots in Portugal en Duitsland hebben, maar gevestigd zijn in Rotterdam. Tijdens hun Fall Of The Damned-tour hebben ze in twaalf dagen ca. 4800 kilometer gereden, waarbij er elke dag een optreden gepland stond. Hoe dit verliep, lees je hieronder.

Het eerste optreden was in Leipzig op 30 april, 2017. Dit optreden was echter een last minute gig die wij gelukkig nog konden regelen. We hadden problemen om een optreden te vinden voor deze datum. We waren bang om direct vanuit Rotterdam naar Padubice CZ te rijden (1000 KM). Dat is te ver! Gelukkig konden we dus nog de gig in de MERSE 24 / Schwarzburg regelen.

Dag 1: Swarzburg in Leipzig.
De MERSE 24 / Schwarzburg is een groot herenhuis in het hart van Leipzig. Deze plek wordt gerund door punkers die heel aardig tegen ons waren.

We kregen eten en bier. Een plek om te slapen was er helaas niet, omdat ze altijd problemen met de politie en gemeente hadden. Ze raadden ons aan om een hostel te zoeken, omdat ze er regelmatig politie-invallen hebben. De locatie in Schwarzburg is inmiddels ontruimd. We hebben een van de laatste gigs in dit legendarische pand in Leipzig gespeeld, wat vrij speciaal is.

Dag 2: Pardubice in Tsjechië.
De volgende dag gingen we naar Pardubice in Tsjechië. De venue heet Divadlo 29, een klein theater met een vast publiek dat van alternatieve muziek houdt. Ze hebben er een gasthuis en je krijgt supergoed te eten. De techniek en de backline was ook prima voor elkaar. Goede sound! Er waren ca. 60 fanatieke noise-liefhebbers.

Dag 3: Budapest in Hongarijë.
Next stop: Budapest. Wij vinden dit een van de mooiste steden in Europa. De venue ligt in het oude centrum en heet Kék Ló. Vertaald bekent dit ‘Blauw Paard’. Er waren maar 20 mensen die op stoelen zaten, maar de show en het geluid waren fantastisch.

Dag 4: Subotica in Servië.
Na Budapest gingen we door naar Servië. Een klein dorpje met de naam Subotica. Vrienden van ons hebben daar een klein venue met de naam Studio 11. Het is heel kleinschalig. Er waren maar tien mensen en volgens mij hebben we omgerekend maar 8,00 euro gage gekregen. Wel eten en een slaapplek. In zo’n klein dorpje in Servië is geen geld. Het is heel arm daar. Je voelt meteen dat de EU hier niet vertegenwoordigd is. In het centrum zie je de verwoeste dorpskerk nog die in de oorlog gebombardeerd was. Wij vinden het niet erg om dit soort optredens te doen. Je vult weer een dag op. We willen elke dag spelen en je kan ook weer netwerken en nieuwe mensen ontmoeten.

Dag 5: Belgrado in Servië.
Op weg naar Belgrado, hoofdstad van Servië. Belgrado is een van de grootse steden in de Balkan. Helaas hebben we niks van de stad gezien. De venue heet Elektropionir, er waren zeker 150 bezoekers. Super venue! Goede gear en eten. Het hostel moesten we wel zelf regelen.

Dag 6: Bistrica ob Sotli in Slovenië.
De volgende dag komen we aan in Slovenië. Een klein stadje met de naam Bistrica ob Sotli. We gaan spelen in Club Metulj. Deze plek wordt gerund door Misha, een oude vriend van ons. De mensen zijn daar super en heel enthousiast. Helaas kwamen we vier uur te laat aan en moesten meteen alles opbouwen en beginnen. Ik denk dat we die avond onze beste show hebben gespeeld. Geweldig! Eten, slapen, alles was super!

Dag 7: Zagreb in Kroatië.
Next stop: Attack in Zagreb. Anti Fa left punk venue. Very tough.
Er waren drie bands die avond en wij waren de afsluiter. Het liep allemaal heel erg uit vanwege chaos. Maar we hebben allemaal gespeeld en het was hard. Check Action Toilet, goed duo. Er was geen slaapplek voor ons geregeld, maar we mochten bij de gasten van Action Toilet blijven crashen.

Dag 8: Graz in Oostenrijk.
De volgende gig is in Graz, Oostenrijk. Club Interpenetration. Er waren iets van 50 bezoekers. Alles goed geregeld. Goede sound. Bekijk hieronder de hele show.

Dag 9: Wenen in Oostenrijk.
Next stop: Wenen. De club heette Moe. Helaas is deze club nu ook dicht, omdat er appartementen worden gebouwd. Het publiek was heel leuk, ca. 30 mensen die gingen dansen. Mensen dansen niet zo snel op onze muziek, dus dit vonden we wel leuk. We bleven bij onze vriend en organisator Markus Knispel crashen. Goeie saxofoon-speler en saxofoon-reparateur.

Dag 10: Budweiss in Tsjechië
Volgende optreden is in Budweiss, Tsjechië. Club NAAB. Tachtig bezoekers waren er. Dit bleek helaas ook onze laatste gig van deze tour, want het optreden erna was last minute gecancelled.

Het Immerhin in Würzburg is echter wel een goede tip. De promoter heet Charlie en is een muziekfanaat. Hij doet altijd zijn best om tourende bands te helpen. We hebben er al drie keer gespeeld. Maar helaas deze keer dus niet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Albatre via Facebook of kijk eens op de website.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Popunie Live presenteert Phoenix City Retaliators op Pre Party Eendracht Festival 8.0

Dit jaar is Popunie Live wederom host bij het Eendracht Festival. De Pre Party hiervan vindt plaats op donderdag 22 juni in Bar³, Stalles en Rotown. Met gepaste trots presenteren wij hier de fantastische ska/reggae formatie: Phoenix City Retaliators!

Het Eendracht Festival is al jaren hét gratis showcase festival van Rotterdam dat de mogelijkheid biedt aan creatieve Rotterdammers om te laten zien wat zij in huis hebben. Traditiegetrouw vindt er een maand vóór het Eendracht Festival een pre party plaats. Ditmaal op donderdag 22 juni.

De Popunie presenteert hier de Rotterdamse band Phoenix City Retaliators. De band maakt een energieke en dansbare mix van ska en reggae, maar ook invloeden vanuit de surf, funk en oude punkrock komen onmiskenbaar voorbij. Sinds hun ontstaan in 2012 heeft de band al gestaan op festivals als het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en Rotterdam Unlimited, en op 22 juni dus ook op de pre party van het Eendracht Festival.

Het Eendracht Festival zelf vindt plaats op donderdag 20 juli en de Popunie zal net als voorgaande jaren bij goed weer een podium voor de deur van Café De Zondebok & Het Zwarte Schaap op de Witte de Withstraat hosten. Bij slecht weer verplaatsen we ons naar binnen toe!

De line-up en het tijdschema hiervan maken we later bekend.

Extra informatie:
Datum: donderdag 22 juni
Locatie: Rotown, Bar³ en Stalles, Nieuwe Binnenweg, Rotterdam
Aanvang: 19.00 u
Entree: gratis
Facebookevent