The Arthurs – When I’m Sane

  • When I'm Sane

  • The Arthurs
    • Genre: new wave, indierock
    • Release-type: Cd, digitaal
    • Label: Self-released

The Arthurs is de band rond singer/songwriter Robin den Drijver, niet te verwarren met de band rond Wayne McArthur uit Moorhead (Minnesota).

Robin en zijn kornuiten tappen uit het new wave vaatje. Alsof er na 1990 niets interessant is verschenen. Denk vooral aan band als The Mission, The Alarm, Echo And The Bunnymen en Lloyd Cole en je hebt het geluid van deze formatie. Aan de andere kant is het voor een ouwe zak als ik heerlijk om deze dromerige en stuwende muziek weer te horen. Herinneringen te over.

“Kicke, dat jonge gasten dit soort muziek maken”, is mijn eerste gedachte. Door een beetje te googelen word ik uit mijn droom gewekt. De bandfoto laat duidelijk zien dat de band rond dezelfde leeftijd zit als uw recensent.

When I’m Sane is het debuut van deze viermansformatie. De songs bevatten prachtige meeslepende melodieën en dito samenzang opgefrist met krachtig gitaarspel. De songs klinken stuk voor stuk spannend en The Arthurs weten hierdoor de luisteraar bij de lurven te pakken. Nergens doet de band iets te veel. De band heeft een heel internationaal geluid. Nee, een term als on-Nederlands goed wil ik hier niet bezigen. Wat mij betreft kan een band geen slechtere dooddoener en kritiek krijgen dan deze uitdrukking. Maar aan de andere kant als de band uit Engeland zou komen, staan drommen critici en betweters vooraan om de band alle lof toe te dichten.

Het album start voorzichtig met Sofie Says en bouwt heel vakkundig op naar een apotheose. Halverwege schiet de band nog eens lekker uit de slof met Brave Promises waaruit het weer verder vertrekt naar het einde toe met het catchy popliedje Big Up, Washed Up tot het melancholische Attempts You’ve Tried.

Precies, The Arthurs weet exact wat de sterkste punt is van de band en zet een met When I’m Sane een ijzersterk debuut op de markt. Het perfecte visitekaartje voor een ticket naar de grote festivals. Misschien een beetje jammer dat het festivalseizoen nu in volle gang is en de band eind deze week het album pas presenteert. Maar aan de andere kant, de band heeft nu de tijd om veel op te treden op kleinere lokaties, op elkaar in te spelen, dingen bij te schaven en te perfectioneren, waardoor 2018 het jaar moet kunnen worden voor het grotere werk.

Into The Great Wide Open, Down The Rabbit Hole, Lowlands, Pinkpop. Gooi maar op! Tegen die tijd is deze band er helemaal klaar voor en menig eindveertiger zal vooraan het staan om zich mee te laten slepen in de wave klanken van dit viertal.

Het uitbrengen van When I’m Sane wordt officieel gevierd met een optreden op vrijdag 23 juni in V11 in Rotterdam. Check het Facebook-event. Meer informatie over de band vind je op hun website.

Interview: Marcel Kamphuis (Pica Pica)

Pica Pica heeft als doel het verzamelen van de meeste opvallende en nieuwste plekken in verschillende wijken van Rotterdam. Zo willen ze bijdragen aan de toegankelijkheid en diversiteit van Rotterdam als cultuurstad door deze plekken op de kaart te zetten.

Dit wordt o.a. gedaan met instore optredens van Rotterdamse singer/songwriters en bands en exposities van lokale kunstenaars. In juni, juli en augustus vindt de Pica Pica Zomerparade plaats. In deze maanden kun je een route lopen langs onafhankelijke zaakjes. Wij stelden mede-oprichter en programmeur Marcel Kamphuis een aantal vragen.

Hoe kwam je op het idee om deze concerten te organiseren?

Een jaar geleden ging ik naar Rotterdam verhuizen vanuit Utrecht. Ik merkte dat ik steeds moest uitleggen waarom ik in Rotterdam wilde gaan wonen. Veel mensen hebben nog een oud beeld van Rotterdam en kennen alleen de slechte verhalen van mislukte poppodia en de lelijke koopgoot in de binnenstad. Ik wilde met Pica Pica laten zien dat Rotterdam juist wel leuk is en veel leuke plekken heeft (vaak juist buiten het stadscentrum), maar ook veel goede muzikanten en kunstenaars heeft. Vooral de laatste jaren is Rotterdam steeds meer een interessante stad aan het worden waar erg veel leuke dingen gebeuren.

Waarom vond jij dat er live-muziek op deze plek moest komen?

In Utrecht organiseerde ik reeds pop-up concerten en huiskamerconcerten en ik merkte dat dit erg goed werkte. Juist de combinatie van een nieuwe plek leren kennen in de stad en meteen een leuk live-optreden kunnen zien, vind ik erg leuk. Het is een laagdrempelige manier om met kunst en cultuur in aanraking te komen. Het geeft dat extra beetje motivatie voor de bezoekers om op de fiets te stappen naar bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid voor dat ene koffietentje waarover ze al een tijdje lezen op blogs, maar nog niet eerder zijn geweest.

Kun je eens uitleggen: Wat heb jij met muziek?

Ik begon in 2003 als muziekliefhebber met het recenseren van optredens en albums voor bijvoorbeeld VICE, OOR en Festivalinfo. Steeds vaker kreeg ik de vraag van muzikanten of ik toevallig nog speelplekken voor ze wist. Ik ben nu sinds 2010 bezig met het organiseren van muziek- en comedy events op meerdere plekken in Nederland. Het zijn soms grote plekken met grote artiesten, maar vaak ook kleine locaties waar een artiest voor het eerst een solo-optreden doet. Ik vind beiden leuk om te doen. Het leukste is natuurlijk wanneer ik een artiest door kan laten groeien van een kleine speelplek naar een grotere plek.

Hoe verlopen de concerten tot nu toe?

We krijgen van veel artiesten de feedback dat het lastig is om te spelen in Rotterdam. Dat er te weinig speelplekken zijn voor beginnende muzikanten (wat geen open podium is, zeg maar). Ik ben best trots dat we daar nu verandering in hebben kunnen brengen. Ook veel locaties waar we iets hebben georganiseerd, zijn vaker iets met live-muziek gaan doen omdat ze merken dat het echt iets toevoegt aan de sfeer. Heel leuk dat we in zo’n korte tijd al zoiets hebben kunnen veroorzaken in Rotterdam.

Wat zou je in de toekomst nog anders/meer willen doen?

We combineren nu een locatie met een lokale muzikant en kunstenaar. Het lijkt me leuk om het in de toekomst nog meer een samensmelting te laten zijn. Denk bijvoorbeeld dat ook bij elke editie een lokaal speciaalbiertje centraal staat of unieke hapjes van SHARP SHARP. Dan laat je in een middag precies zien wat Rotterdam allemaal voor leuks te bieden heeft. Een andere leuke ontwikkeling is dat we door steeds meer lokale festivals worden benaderd om het muziekprogramma te doen of een locatie/podium te hosten.

Hoe kunnen artiesten die bij jou willen optreden je bereiken? En wat wil je van hen ontvangen?

Het belangrijkste is dat een artiest ook akoestisch kan optreden in een kleine setting. We organiseren nu veel in koffietentjes en daar kun je gewoonweg geen rockband met versterkers neerzetten, hoe leuk we dat ook zelf zouden vinden. Als je een keertje bij een event van Pica Pica zou willen spelen dan moet je een korte biografie en live-clipje of muziek sturen naar aanmelden[at]picapica010.com. Het belangrijkste is vooral dat je uit Rotterdam komt.