Naked

Watching The TreesNAKED
lp / cd-album / download-album
folkrock / indierock

Maart 2013 verscheen het tweede album van de Haagse band NAKED getiteld Watching The Trees. De band is opgebouwd rond multitalent Arie Spaans. Midden jaren negentig maakt hij reeds furore met de Suburbs. In 1997 gingen de Suburbs met de hoofdprijs aan de haal van de door de Popunie georganiseerde Zuid-Hollandse Popjacht en wonnen gemakshalve in datzelfde jaar meteen de Grote Prijs van Nederland.

In 2004 bouwt Arie de band Naked om zich heen en dat resulteert dan nu in een tweede album. Dat roept bij mij meteen de vraag op waarom er in 10 jaar Naked maar twee albums zijn verschenen? De band is goed genoeg om deze frequentie drastisch te verhogen, want ze hebben voldoende fraaie noten op hun zang om bij wijze van spreken om het andere jaar met een plaat op de proppen te komen. De verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat Arie zich al decennia lang onbaatzuchtig het zweet in de naad loopt voor de Haagse popscene en Scheveningen in het bijzonder. Als het even kan nog het liefst zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers ook, maar de insiders weten dat het dankzij dit soort mannen is dat die Haagse popmuziek al decennia floreert!

Watching The Trees is een herkenbare en tegelijkertijd afwisselende en veelzijdige plaat. Folkrock gegoten in compacte en uitgebalanceerde songs die doordrenkt zijn met melancholie van het zuiverste ras. Allemaal even oprecht ontsproten uit de pen van een pure singer-songwriter. De viool vertolkt in de meeste songs een prominente rol en geeft een extra dimensie aan de sound. De nummers zijn stuk voor stuk subtiel en ingetogen, waardoor beluistering van Watching The Trees je bijna in een roes brengt.

Naked – Selfchosen Loneliness

Voordat de emmer overloopt met superlatieven snel even twee subjectieve kanttekeningen. Het Beatles-gehalte is wat mij betreft te overvloedig aanwezig, maar voor mij staat een promillage van 0,01% van voornoemd gezelschap al gelijk aan een overdosis dus daar moet maar niet al te zwaar aan getild worden. En het is bijna ondoenlijk om een nummer als Atmosphere van Joy Division te overtreffen. Nu hoeft dat niet perse het doel te zijn bij een eigen interpretatie, maar in mijn oren voegt het niet zo veel toe. De eigen composities zijn al sterk genoeg.

Naked levert met Watching The Trees een dijk van een plaat af. Kunnen we het derde album dan uiterlijk eind 2014 tegemoet zien Arie?

PS. Zaterdag 3 augustus speelt Naked om 17.00uur op het hoofdpodium van Schollenpop!

Watching The Trees is ook te beluisteren op Spotify.

Punkrock op Rock ’n Ramps in Vlaardingen

 

Rock ramps

Na drie eerdere succesvolle edities vindt ook dit jaar Rock ’n Ramps plaats. Dit is hét gratis punkrock- en skate festival en vindt plaats op zaterdag 10 augustus in het skatepark in het Oranjepark / ’t Hof in Vlaardingen. Dit festival wordt georganiseerd door de Kroepoekfabriek.

Met Belvedere (CA), Heart in Hand (UK), The Fear (UK) en het Rotterdamse All For Nothing als headliners is de ‘rock’ compleet! Verder vullen Offshore, The Octopussys en Rockitboy de programmering van Rock ’n Ramps 2013 aan.

De live optredens worden afgewisseld met demonstraties, clinics en mini-shows van professionele skaters op de skatebaan in het Oranjepark/’t Hof in samenwerking met Dreams. De skatebaan is de gehele dag geopend voor iedereen, dus bezoekers kunnen net als vorig jaar de eigen skates, skateboards en/of BMX-fietsen meenemen.

Rock ’n Ramps Next Top Band

Rock ’n Ramps Next Top Band werd vorig jaar in het leven geroepen om de enorme stroom van bands die op R’nR willen spelen enigszins in goede banen te leiden. Een toffe bandwedstrijd dus, waar de winnende band een speelplek op Rock ’n Ramps 2013 veroverde.

Dit jaar is Face The Fax de terechte Rock ’n Ramps Next Top Band. Face The Fax is een punkrockband van Belgische bodem, bekend om hun energieke, snelle en catchy songs en verschroeiende live-performance.

Datum: Zaterdag 10 augustus
Locatie: Oranjepark / ’t Hof te Vlaardingen
Aanvang: 13:00u
Einde: 21:00u
Entree: Gratis

Voor meer info bezoek je de website van Rock ’n Ramps