Wolf In Loveland

Wolf-in-LovelandWe Set Out In The Naked Dawn
cd-album / download-album
singer/songwriter / folkpop

We konden afgelopen jaar op de festivalweides al genieten van de klanken van Wolf In Loveland’s gelijknamige debuutalbum. Maar De Grote Prijs van Zuid-Holland  2012 winnaars in de singer/songwriters categorie, zijn absoluut geen duimendraaiers. Deze roedel jaagt op nog meer succes. Tijdens het touren langs festivals als Metropolis, Brandend Zand, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Songbird, Lets Get Lost en optredens in voorprogramma’s van I AM KLOOT, Daniel Norgren en Israel Nash Gipka, werd er door de groep dan ook flink gewerkt aan nieuwe nummers.

Hierdoor konden ze in december de studio induiken voor de opnames van twaalf splinternieuwe songs. En al binnen drie maanden presenteerde de Rotterdamse band met trots hun tweede album We Set Out In The Naked Dawn aan het publiek. Dit deden ze in de speciale setting van Studio Helmbreker in Haarlem, dezelfde studio waarin ze het album ook hebben opgenomen.

Bij het luisteren van de eerste cd was al duidelijk dat vaders platenkast de schrijf- en componeer stijl van frontman Jan Minnaard beïnvloedt heeft. Ook op deze plaat hoor je vleugjes Neil Young en Bob Dylan terugkomen in de soms melancholische melodieën en teksten. Maar dankzij het sterkere stempel van de andere bandleden, Merel Moelker (zang), Janine van Osta (zang), Bas van Holt (gitaar), Rafael Schwiddissen (drums), Tim van der Burg (gitaar) en Ruben Trouborst (bas) op het materiaal, komt er op deze release meer afwisseling in de dromerige folk.

Hier en daar neemt Minnaard op dit album een stapje terug waardoor bijvoorbeeld de twee dames, die in songs als The Best Part en Le Brugère (Song For Ben Gerard) perfect harmoniëren tegenover zijn Neil Diamnond-achtige stem, nu ook de kans krijgen om vocaal op eigen benen te staan. Zowel in Trumpets als in Killer Whales Of Eden laten Merel Moelker en Janine van Osta horen vocaal genoeg in huis te hebben om beide songs te kunnen dragen.

De kracht van de groep ligt niet alleen in de ingetogen zangharmonieën met minimale akoestische gitaarbegeleiding, zoals Minnaard ons laat horen in de prachtige country ballade Sacrifice. Ook de upbeat tracks als World Without Us en eerste single The Devil Has No Home met scherpe elektrische gitaarlijnen van Bas van Holt en Tim van der Burg en weldoordachte en uitgevoerde drumpartijen van nieuw bandlid Rafael Schwiddissen zorgen voor luisterplezier.

Dat er nog altijd ruimte is voor enkele leuke instrumentale verrassingen horen we in de ballade Soul Of A Woman waarin een mooie trompet solo voorbij komt. En in het vrolijke bluegrass liefdesliedje County Fair met de lapsteel van Dusty Ciggaar die samen met de songtekst, de luisteraar uitnodigt om plaats te nemen in de het reuzenrad der liefde.

Met zo’n rappe tweede release zou je kunnen vrezen dat de nummers wellicht afgeraffeld zijn. Maar bij de eerste luisterbeurt hoor je al meteen dat niets minder waar is. Op alle fronten zit dit album goed in elkaar, tekstueel, vocaal en instrumentaal. Dit dozijn aan liedjes zou wel eens het nieuwe jaar van de wolf in kunnen gaan luiden.

Download We Set Out In The Naked Dawn op iTunes en Bandcamp.

Voor meer informatie bezoek je de website van Wolf In Loveland .

Chantal van den Berg

Bekende artiesten geven zang- en rapworkshops aan Rotterdamse jongeren

gotta singggIn juni organiseert Music Matters de zesde editie van zang- en raptraject Gotta Sing?! Dit project bestaat uit een reeks inspirerende workshops gegeven door bekende Nederlandse artiesten aan Rotterdamse jongeren in de leeftijd van 14 t/m 20 jaar.

Gotta Sing?! biedt jongeren de kans om samen te zingen of rappen met hun idool die ze vaak alleen van het podium of televisie kennen. In een 2,5 uur durende workshop leren de jongeren de fijne kneepjes van het vak, waarin onder andere aandacht wordt besteed aan tekstbehandeling en zangtechniek. De workshops worden dit jaar gegeven door: Giovanca, The Kik, Neda Boin (muziekambassadeur Rotterdam), Fresku, Pink Oculus, Shirley Spoor (Adlicious), Jayh Jawson, Shirma Rouse en rapper Hef.

Zang- of rapworkshop van een bekende artiest
Veel (Rotterdamse) artiesten inspireren jongeren via hun muziek en teksten. Rapper Hef: “Wij willen een voorbeeldfunctie zijn voor dat achtjarige jongetje dat opgroeit tussen criminelen, werklozen, jonge moeders en slecht onderwijs. We willen de mensen infecteren met hoop en geloof.’’ Maar hoe vaak krijg je kans om een zang- of rapworkshop van zo’n artiest te volgen? Met Gotta Sing?! wil Music Matters in samenwerking met North Sea Round Town jongeren stimuleren om te zingen en te rappen en talent dat nu nog voor de spiegel oefent uitdagen zich verder te ontwikkelen. Grote namen als Edsilia Rombley, Waylon, Typhoon, Postman, Kleine Viezerik, Sabrina Starke en Sharon Doorson hebben al eerder met Rotterdamse jongeren gewerkt en hen muzikaal op weg geholpen tijdens de Gotta Sing?! workshops.

5 juli Gotta Sing Live?! in Grounds
Na het workshoptraject mag een geselecteerd aantal muzikanten op 5 juli optreden in Grounds tijdens Gotta Sing?! Live. Zij worden begeleid door een professionele live band onder begeleiding van Alexander van Popta en krijgen een compleet verzorgde visagie en fotoshoot.

Aanmelden voor de Gotta Sing?! workshops kan via de website. Deelname aan een workshop kost 5 euro.

Extra informatie Gotta Sing Live?!
Datum: zaterdag 5 juli
Locatie: Podium Grounds, Willem Buytewechstraat 68, Rotterdam
Aanvang: 19:30 uur / deur open: 19:00 uur
Entree: 5 euro (kaartjes aan de deur te koop)