Interview: Marcel Kamphuis (Pica Pica)

Pica Pica heeft als doel het verzamelen van de meeste opvallende en nieuwste plekken in verschillende wijken van Rotterdam. Zo willen ze bijdragen aan de toegankelijkheid en diversiteit van Rotterdam als cultuurstad door deze plekken op de kaart te zetten.

Dit wordt o.a. gedaan met instore optredens van Rotterdamse singer/songwriters en bands en exposities van lokale kunstenaars. In juni, juli en augustus vindt de Pica Pica Zomerparade plaats. In deze maanden kun je een route lopen langs onafhankelijke zaakjes. Wij stelden mede-oprichter en programmeur Marcel Kamphuis een aantal vragen.

Hoe kwam je op het idee om deze concerten te organiseren?

Een jaar geleden ging ik naar Rotterdam verhuizen vanuit Utrecht. Ik merkte dat ik steeds moest uitleggen waarom ik in Rotterdam wilde gaan wonen. Veel mensen hebben nog een oud beeld van Rotterdam en kennen alleen de slechte verhalen van mislukte poppodia en de lelijke koopgoot in de binnenstad. Ik wilde met Pica Pica laten zien dat Rotterdam juist wel leuk is en veel leuke plekken heeft (vaak juist buiten het stadscentrum), maar ook veel goede muzikanten en kunstenaars heeft. Vooral de laatste jaren is Rotterdam steeds meer een interessante stad aan het worden waar erg veel leuke dingen gebeuren.

Waarom vond jij dat er live-muziek op deze plek moest komen?

In Utrecht organiseerde ik reeds pop-up concerten en huiskamerconcerten en ik merkte dat dit erg goed werkte. Juist de combinatie van een nieuwe plek leren kennen in de stad en meteen een leuk live-optreden kunnen zien, vind ik erg leuk. Het is een laagdrempelige manier om met kunst en cultuur in aanraking te komen. Het geeft dat extra beetje motivatie voor de bezoekers om op de fiets te stappen naar bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid voor dat ene koffietentje waarover ze al een tijdje lezen op blogs, maar nog niet eerder zijn geweest.

Kun je eens uitleggen: Wat heb jij met muziek?

Ik begon in 2003 als muziekliefhebber met het recenseren van optredens en albums voor bijvoorbeeld VICE, OOR en Festivalinfo. Steeds vaker kreeg ik de vraag van muzikanten of ik toevallig nog speelplekken voor ze wist. Ik ben nu sinds 2010 bezig met het organiseren van muziek- en comedy events op meerdere plekken in Nederland. Het zijn soms grote plekken met grote artiesten, maar vaak ook kleine locaties waar een artiest voor het eerst een solo-optreden doet. Ik vind beiden leuk om te doen. Het leukste is natuurlijk wanneer ik een artiest door kan laten groeien van een kleine speelplek naar een grotere plek.

Hoe verlopen de concerten tot nu toe?

We krijgen van veel artiesten de feedback dat het lastig is om te spelen in Rotterdam. Dat er te weinig speelplekken zijn voor beginnende muzikanten (wat geen open podium is, zeg maar). Ik ben best trots dat we daar nu verandering in hebben kunnen brengen. Ook veel locaties waar we iets hebben georganiseerd, zijn vaker iets met live-muziek gaan doen omdat ze merken dat het echt iets toevoegt aan de sfeer. Heel leuk dat we in zo’n korte tijd al zoiets hebben kunnen veroorzaken in Rotterdam.

Wat zou je in de toekomst nog anders/meer willen doen?

We combineren nu een locatie met een lokale muzikant en kunstenaar. Het lijkt me leuk om het in de toekomst nog meer een samensmelting te laten zijn. Denk bijvoorbeeld dat ook bij elke editie een lokaal speciaalbiertje centraal staat of unieke hapjes van SHARP SHARP. Dan laat je in een middag precies zien wat Rotterdam allemaal voor leuks te bieden heeft. Een andere leuke ontwikkeling is dat we door steeds meer lokale festivals worden benaderd om het muziekprogramma te doen of een locatie/podium te hosten.

Hoe kunnen artiesten die bij jou willen optreden je bereiken? En wat wil je van hen ontvangen?

Het belangrijkste is dat een artiest ook akoestisch kan optreden in een kleine setting. We organiseren nu veel in koffietentjes en daar kun je gewoonweg geen rockband met versterkers neerzetten, hoe leuk we dat ook zelf zouden vinden. Als je een keertje bij een event van Pica Pica zou willen spelen dan moet je een korte biografie en live-clipje of muziek sturen naar aanmelden[at]picapica010.com. Het belangrijkste is vooral dat je uit Rotterdam komt.

Voor meer informatie over Pica Pica, zie de Facebookpagina of bezoek de website.

Popunie Live op Pre-Party Eendracht Festival en Homegrown in BIRD

Aankomende donderdag is de Rotterdamse live-agenda goedgevuld en wel met twee Popunie Live acts op verschillende plekken in de stad.

Wouter Mol op Homegrown

Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen.

Geïnspireerd door Radiohead en Jeff Buckley vult Wouter Mol de ruimte met verstilde, maar expressieve songs. Vorig jaar wonnen ze nog de Sena Grote Prijs Van Rotterdam in de categorie Singer/Songwriter. Onlangs verscheen hun debuut: Out Of Skin.

Phoenix City Retaliators op Pre-Party Eendracht Festival

Dit jaar is Popunie Live wederom host bij het Eendracht Festival. De pre-party hiervan vindt plaats op donderdag 22 juni in Bar³, Stalles en Rotown. Met gepaste trots presenteren wij hier de fantastische ska/reggae formatie: Phoenix City Retaliators!

Het Eendracht Festival is al jaren hét gratis showcase festival van Rotterdam dat de mogelijkheid biedt aan creatieve Rotterdammers om te laten zien wat zij in huis hebben. Traditiegetrouw vindt er een maand vóór het Eendracht Festival een pre-party plaats. Ditmaal op donderdag 22 juni.

De Popunie presenteert hier de Rotterdamse band Phoenix City Retaliators. De band maakt een energieke en dansbare mix van ska en reggae, maar ook invloeden vanuit de surf, funk en oude punkrock komen onmiskenbaar voorbij. Sinds hun ontstaan in 2012 heeft de band al gestaan op festivals als het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en Rotterdam Unlimited, en op 22 juni dus ook op de pre-party van het Eendracht Festival.