Terugkijken: Meet The Pro x GPR sessie ‘Hoe presenteer je jezelf aan professionals’

Het traject van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam is weer van start gegaan en de inschrijvingen voor alle categorieën zijn sinds vorige week donderdag 15 april geopend! Als kickoff van de GPR stond er een speciale online Meet The Pro sessie op het programma: ‘Hoe presenteer je jezelf aan professionals’. De sessie werd opgenomen in New Grounds en op donderdag 15 april uitgezonden. Heb je de sessie gemist? Terugkijken van de Meet The Pro x GPR sessie kan hieronder!

Meet The Pro x GPR: ‘Hoe presenteer je jezelf aan professionals’
Tijdens de sessie in New Grounds zorgde Martijn Crama ervoor dat je van GPR demojuryleden Ricardo JupijnAniek de Rooij en Mark Ritsema tips kreeg die jou zouden kunnen helpen voorbereiden op het inschrijven voor het GPR traject, maar ook om jouw act sowieso beter te kunnen presenteren aan professionals in de muziekbizz!

Aan de demojury werd o.a. gevraagd waar zij op letten bij het beoordelen, wat de do’s en don’ts zijn bij het aanmelden en waar je op moet letten bij het aanleveren van tracks. Maar ook gaven zij tips over het opstellen van een biografie, het maken van een persfoto of het samenstellen van een EPK.

Een andere vraag die voorbij kwam was “Hoe val ik op tussen de aanmeldingen?”. Is daarbij de muziek het belangrijkst, wordt er naar het totaal plaatje gekeken, of  val je ergens anders door op? Maar ook praktische GPR tips en info, zoals de verschillen per categorie en het aan te leveren materiaal, werden door het panel besproken. Voor antwoorden op deze vragen en nog veel meer waardevolle tips check je de sessie hieronder.


Live chat: 

Het panel was tijdens de sessie ook in de chat aanwezig om live vragen te beantwoorden. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd of de tracks die je instuurt volledig geproduceerd moeten zijn.  De vraag werd door Ricardo beantwoord:

Volledig geproduceerd is niet nodig, maar zoals Aniek tijdens de sessie ook al aangaf, moet het tegenwoordig toch wel mogelijk zijn om zelf een goede demo te maken. We luisteren wel door de kwaliteit heen, zolang het idee van een nummer maar goed te horen is! En je kunt eventueel dan nog tussen haakjes aangeven dat het een demo is, dan weten de juryleden genoeg”  

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
Inschrijven voor de GPR is tot zaterdag 15 mei mogelijk. Voor alle info en om je in te schrijven check je de site.

Het Meet The Pro Panel:

Ricardo Jupijn
Als oprichter en hoofdredacteur van The Daily Indie is Ricardo Jupijn sinds 2010 zeven dagen per week bezig met het muziekplatform. Daarnaast is hij actief als gitarist in de Rotterdamse band Anemone, waarmee hij onder meer aan Popronde meedeed, op Motel Mozaique en als support van Triggerfinger speelde. Onder de noemer Bandprofeet helpt Ricardo acts en muzikanten op promotioneel terrein.

Aniek de Rooij a.k.a. Alberta Balsam
Alberta Balsam is een producer, dj en live act. De sound van haar producties is sterk geworteld in IDM, experimental acid, beukende techno en electro. Gemaakt met klassieke drum machines en overgoten met lagen van ingewikkelde harmonieën en 303 baslijnen.

Hoewel ze zich voornamelijk richt op livesets en producties, worden haar dj-sets gekenmerkt door eclectische en gedurfde trackselecties, variërend van harde techno, electro en fuzzy acid tot warme en dromerige ambient. Alberta Balsam speelde live op events als Modular Festival, REC.Festival, Grasnapolsky en ADE. Leuk weetje: als muzikant in het duo DOOXS won Aniek zelf de GPR 2015!

Mark Ritsema
Sinds de jaren 80 is zanger, gitarist, songwriter, schrijver en journalist Mark Ritsema frontman van Spasmodique, de legendarische Rotterdamse band die nog steeds actief is. Zo verscheen hun laatste album Six in 2016, gevolgd door een uitgebreide tournee. Daarnaast speelt en maakt hij albums met uiteenlopende acts als het Europese folkduo Polar Twins, de jaren 80 post-punk bands Minny Pops en Mecano Un-Ltd en de door hemzelf geïnitieerde jazzband Roxy Jazz Music. Als singer/songwriter leidde hij eigen bands en projecten als Raskolnikov (jaren nul) en Nightporter (2007).

Als (muziek)journalist schrijft en schreef hij voor onder andere Lowlands Festival, Uit Agenda, Havenloods, Route du Nord en Muziekweb.

Sinds 2019 is Mark ook de vaste muziekprogrammeur van het Rotterdamse muziekcafé Dizzy. Als muziekprogrammeur was hij eerder verantwoordelijk voor de muziekprogramma’s van het Rotterdamse kunstenfestival Route du Nord (2010-2018) en het World Port Buskers Festival (2017-2019). Daarnaast verzorgde hij het singer/songwritersprogramma in De Machinist (2015-2017).

Zowel in zijn eigen werk als in muziek van anderen zoekt Ritsema expressie, eerlijkheid en urgentie. Stijlaanduidingen zijn er hooguit voor het gemak, maar het komt allemaal uit dezelfde creatieve vijver.

Meet The Pro: 
Meet The Pro is gericht op het stimuleren van het cultureel ondernemerschap in de popsector. Er vinden meerdere Meet The Pro sessies per jaar plaats, georganiseerd door de Popunie op verschillende plekken in Rotterdam. Check ook de site om te zien welke onderwerpen er al zijn behandeld én lees alle verslagen van voorgaande sessies.

Rotterdamse acts komende vrijdag op Roadburn Redux!

Dit jaar zal het Roadburn festival plaatsvinden in een ander format, geheel online, maar met de kenmerken die het een onmisbaar event maken voor liefhebbers van heavy music over de gehele wereld. De online versie van het festival genaamd Roadburn Redux bevat optredens en exclusieve content die live vanuit 013 Poppodium (Tilburg) zal worden uitgezonden. In de line-up van het festival, dat plaats zal vinden van 16 t/m 18 april 2021, staan ook een aantal Rotterdamse acts die je zeker niet mag missen!

Tijdens Roadburn Redux zullen er verschillende streams en content te zien zijn, van livestreams tot exclusieve sets vanaf het podium in 013, van video en audio premières tot talks en podcasts. De organisatie heeft flink uitgepakt voor Roadburn Redux.

GOLD
Zoals de exclusieve set van GOLD. Als eind september Roadburn Festival belt met de vraag of GOLD een compositie wil maken voor Roadburn 2021, komen de muzikale zoektocht van GOLD en de innerlijke zoektocht van Milena Eva weer bij elkaar samen. Dit leidt tot het nieuwe muziekstuk This Shame Should Not Be Mine, dat GOLD op 16 april voor het eerst zal spelen op Roadburn Redux. De set van GOLD is te checken vanaf 19:30.

Margarita Kouvatsou heeft al die tijd de band gevolgd om deze onverwachtse reis vast te leggen voor een documentaire. Een eerste versie van de documentaire zal vrijdag ook gepresenteerd worden en is iets eerder op de dag te zien, om 17:40.

TDC INC.
Ook PRSPCT is op de vrijdag aanwezig onder de banner TDC INC. performing Corporate. Verwacht vanaf 23:30 een brute clash van industrial, hardcore, drum ’n bass, punk en black metal en een stage act met maar liefst negen muzikanten op het podium, waaronder MC DART, Limewax, Thrasher en meer!

Roadburn directeur Walter Hoeijmakers over Roadburn Redux:

Het afgelopen jaar is moeilijk geweest voor ons allemaal; veilig en gezond blijven is het belangrijkste, maar daarvoor hebben we helaas veel moeten opgeven. Voor ons betekende dit het aanpassen van ons Roadburn concept. Met Roadburn Redux bieden we fans over de hele wereld alsnog de kans om in contact te komen met artiesten, de community van Roadburn en de sfeer die het festival zo uniek maakt.

Op deze manier brengen we blijdschap, vriendschap en inspiratie en bovenal hoop op in deze moeilijke tijden. De optredens bieden allen een unieke ervaring en we hebben nog meer verrassingen die we binnenkort bekend maken. Het concept mag dan anders zijn, maar de ziel van Roadburn is sterk aanwezig, zoals je van ons gewend bent!”

Roadburn Redux is gratis via de site te bekijken, donaties zijn welkom en de sets zijn tot volgende week woensdag terug te kijken. Het volledige programma is te zien via www.roadburnredux.com.