Rotterdamse DJ Git Hyper solo op Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival

imageOp het uitverkochte North Sea Jazz Festival in Ahoy staat vanaf vrijdag, naast grote internationale namen als Pharrell Williams en Stevie Wonder, ook de Rotterdamse artiest DJ Git Hyper.

Erwin Zimmerman is een van de eigenaren van de platenzaak Demonfuzz Records aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Sinds 1998 staat de winkel bekend als dé plek waar je als platenliefhebber vinyl kunt halen. “Op het festival draai ik muziek die je normaal niet zo snel zult horen, want mainstream is er al genoeg”, zegt DJ Git Hyper.

Zimmerman staat voor de twaalfde keer op het North Sea Jazz Festival, maar nooit alleen: “Ik heb er als band gestaan met Caro Emerald, Zuco 103 en nog vele anderen, maar nu dus voor het eerst solo”.

De nummers die hij gaat draaien komen uit zijn winkel en privé-collectie. “Micheal en ik zijn elkaar in 1987 tegengekomen bij de lp-bakken in de muziekbibliotheek aan de Hoogstraat en inmiddels hebben we hier in de winkel zo’n 200.000 elpees staan”, vertelt Zimmerman die nog vaak gewoon in de zaak te vinden is.

Bron: RTV Rijnmond

Interview met Faisal Ben Said

Misschien ken je zanger en songwriter Faisal wel. Hij heeft al mogen optreden in Duitsland, België, Engeland, Amerika en tijdens de Victoria’s Secret show in China! Ken je hem nog niet? Dan is hier je kans. Wij deden een interview met deze 23-jarige talentvolle artiest met Rotterdamse roots.

Wie is Faisal en waar kennen we je van?
Faisal Ben Said (23) is zanger, songwriter en pianist uit Rotterdam. In 2010 deed ik mee aan de laatste Talent Night en heb deze ook nog eens mogen winnen. De prijs was o.a. optreden in het legendarische Apollo Theater in New York City.

Heb je in Rotterdam ook een muzikale opleiding gevolgd?
Ik heb hier geen muzikale opleiding gevolgd. Wel heb ik 4 en 5 Havo gedaan op de Havo voor Muziek & Dans in het Codarts gebouw naast De Doelen. Dat is een middelbare school waarbinnen muziek de rode draad is. Daar heb ik les gehad van onder andere Brian Zalmijn en Bart de Win.

Wat voor muziek maak je?
Omdat ik als songwriter ook weleens voor anderen schrijf zeg ik dat ik alle stijlen leuk vind en maak. Maar zodra ik als Faisal een optreden verzorg klinkt het als popmuziek. Maar het kan zomaar uitwijken naar iets geks. Afhankelijk van de gelegenheid is elk optreden dan ook anders bij mij.

02 Faisal Ben Said x M. Works [PRESS PHOTO]Voor wie schrijf je zoal muziek?
Onlangs heb ik als songwriter een nummer geschreven voor Jus Jack, genaamd Stars, dat uitkwam op het label van Tiësto (Musical Freedom) en Spinnin’ Records. Stars stond o.a. in de Amerikaanse iTunes Top 50 dance chart, op #4 bij Fusion Radio in Chicago en op een 538 Dance Smash album (Top 10 notering in de Nederlandse algemene iTunes chart). Als ik m’n Twitter timeline mag geloven wordt het momenteel over de hele wereld gedraaid en beluisterd. En binnenkort worden ook nog eens de remixes uitgebracht. (Op vrijdag 4 juli heeft Stars de nr. 1 positie behaald in de Honduras (vlakbij Costa Rica) iTunes chart (red.)

Het is ook al gebeurd dat Tiësto een door mij geschreven liedje live draait in Texas zoals in onderstaand filmpje te zien is:

 

Hiernaast is er een lange lijst van mensen waarmee ik al heb samengewerkt zoals Gregori Klosman, GLOWINTHEDARK (bekend van samenwerking met David Guetta Ain’t No Party), RMFH (de co-producer op Avicii’s Wake Me Up), Sebastian Bronk, Funkerman, Baggi Begovic, Miss Nine, de Amerikaanse EDM legende Tommie Sunshine en Grube & Hovsepian (Armin Van Buuren draaide hun liedje Memory Lane in zijn A State Of Trance voor tien miljoen luisteraars). En bijvoorbeeld met Silvio Carrano en Silvio Merue waarvan het nummer All Come Around op nr.2 eindigde in de Spaanse algemene iTunes chart en via het compilatie album Anual 2014 airplay heeft gehad op het Italiaanse radiostation Radio 105 – Zoo Radio met vijf miljoen luisteraars.

Faisal live [CHINA 2014]Ben je een solo artiest of treedt je op met een band?
Als solo artiest doe ik optredens aan de piano, maar vind het net zo te gek om met een band te spelen. Het geeft een lekker gevoel om samen met muzikanten muziek te maken want er ontstaan altijd magie. Ik speel dan met Wesley Nuis (gitarist), Willem Keijzer (bassist), Frank Duindam (drummer) en Leonard Busselaar (toetsenist/pianist en backings). Deze gasten wonen allemaal buiten Rotterdam, maar soms speel ik ook met muzikanten die uit Rotterdam komen. Zo heb ik een keertje in BIRD gespeeld met Nick Croes (gitarist) en op een ander podium met Rory de Kievit (gitarist), Rick van Wort (drummer) en Joel Dieleman (toetsenist/pianist).

Waar heb je in het buitenland opgetreden?
Ik heb al opgetreden in Duitsland, België, Engeland, Amerika en China. En dat laatste is toch wel mijn hoogtepunt. In winter 2013 deed ik mijn eerste tour, de China Winter Tour 2013. Dit was buitenaards vet om te doen en een droom die uitkwam.

Afgelopen winter heb ik m’n tweede tour mogen doen. De China Winter Tour 2014 was vele malen groter opgezet omdat mijn management in China een hele productie om mij heen had gebouwd. Met super getalenteerde dansers uit Rusland en Oekraïne, een choreograaf, eigen geluids- en lichtmannen, stage manager, tour manager et cetera. En de shows waren zeker niet zo vet geweest zonder het hele team. Ik kon mijn ervaring en dankbaarheid dan ook moeilijk in woorden uitdrukken dus heb ik besloten om een kort filmpje genaamd Relive China With Me te laten monteren om te delen met al mijn volgers:

Faisal & fans [CHINA 2014]Wat was in China het meest bijzonder?
Het meest bijzondere moment was toch wel mijn gastoptreden tijdens de Chinese Victoria’s Secret Fashion Show in Chongqing. Ik kreeg drie dagen ervoor een sms van mijn tour manager “There’s an extra show booked for you on december 28th @ China’s Victoria’s Secret”. Ik kon het niet geloven. Het is vooral bijzonder omdat het een podium is waarop je niet zomaar komt te staan. Ik kan nog steeds niet beseffen dat mij die kans is gegund. Dat ik als Nederlandse Marokkaan voor een groot Amerikaans merk in China mocht optreden.

Staat er al een album in de planning?
Een album staat zeker in de planning. Maar om de ik-weet-nog-niet-wanneer traditie in leven te houden kan ik helaas nog niet zeggen wanneer… haha. Naast optreden ben ik altijd bezig met liedjes schrijven, zowel voor mezelf als voor anderen. Ik blijf dus liedjes verzamelen totdat de juiste partijen betrokken zijn en er een concreet album is. En ook een cd-presentatie in Rotterdam sluit ik zeker niet uit.

Waar deed je je eerste optreden in Rotterdam?
Mijn eerste optreden in Rotterdam was meteen live op radio toen ik veertien was. Ik werd uitgenodigd door Radio Rijnmond voor een speciale kerstuitzending op eerste Kerstdag. Nog niet aan de piano, want toen kon ik die nog niet bespelen. Ik werd begeleid aan de piano door Jaco van den Dool. Dit was heel nieuw voor mij maar supervet. De adrenaline raasde door mijn lichaam. En ik wist toen al: dit wil ik m’n leven lang blijven doen.

Waar zou je in Rotterdam nog willen optreden?
Ik zou heel graag een keer op het North Sea Jazz Festival willen spelen in Ahoy. Ik ben er al vaker geweest als liefhebber van livemuziek. De sfeer, energie en het feit dat mensen van over de hele wereld op een plek bij elkaar komen en “muziek” met elkaar vieren en delen is toch wel heel bijzonder. Kan mij nog goed een concert van Jamiroquai herinneren, ik was denk ik vijftien jaar en kon geen kaartje betalen. Maar gelukkig was René M. Broeders (voormalige radio dj Radio Rijnmond) bereidt om mij te helpen en mocht ik met zijn collega meelopen die verslag deed van het festival. Hopelijk mag ik ooit via de backstage ingang het podium oplopen en met liveband de tent rocken.

Welke organisaties/podia/festivals waren van belang bij het ontwikkelen van je carrière?
In principe alle organisaties/podia/festivals die mij ooit een podium hebben geboden. Ik leer immers van elk optreden. Of het nou het Dunya Festival is of de Ocean Bar op het SS Rotterdam. Ook heb ik veel te danken aan de Rotterdamse zang-/muziekdocenten van muziekscholen die mij ook na school hebben geholpen (Ton Hordijk, Jaco van den Dool en Brian Zalmijn). Zij hebben een steentje bijgedragen aan het ontwikkelen van zowel mezelf als persoon als m’n carrière. En naast de gebiedscommissie Hoogvliet  zijn er een aantal personen in het bijzonder die me in mijn beginjaren veel podia hebben geboden zijn Justin Hendrik (Maktub Media), Frank Vos (vriend/collega), Henca Maduro (Talent Night) en Marianne van de Velde (Music Matters).

Welke Rotterdamse band/act moeten we volgens jou in de gaten houden?
Ik mag van geluk spreken dat ik veel muziekvrienden in Rotterdam heb. Allemaal stuk voor stuk belachelijk talentvol. Een in het bijzonder: Ricardo “PHATT” Burgrust. Ik krijg van zijn eigen werk dat nog moet uitkomen veel mee want we zitten immers bij hetzelfde management. Hij gaat met hele vette dingen komen. Naast een collega ook een goede vriend waar ik op zowel persoonlijk als muzikaal vlak veel van mag leren, echt een toffe gast.

Waar treed je de komende tijd op?
Ik zet nieuwe optredens vaak op m’n Facebook pagina, maar voornamelijk op Twitter en Instagram. Enkele waar ik echt naar uitkijk zijn Mysteryland 23 augustus en de Hitklupp  gepresenteerd door Leo Blokhuis op 26 augustus in Paradiso. Ik hoop jullie daar te zien!