Rotterdamse acts geselecteerd voor Popronde

poprondeDe Popronde-selectie van 2016 is bekend! En er zitten weer een aantal toffe (deels) Rotterdamse bands tussen! In totaal zijn er 138 talentvolle en grotendeels nog onbekende acts geselecteerd voor het rondreizende festival dat dit najaar langs 41 steden trekt. Popronde 2016 gaat vanaf 15 september van start en trapt traditioneel af in thuisstad Nijmegen. Ook dit seizoen verrijzen er weer 3voor12 podia in alle speelsteden.

Vanaf 15 september trekken de volgende (deels) Rotterdamse acts door het land: AlbatreD-LuzionDe DoodDroppingsFar IGOLDJo Goes HuntingLe SetonMitch RiversSouthboundSt. SolaireStandup ’69Venus TropicauxVictim VictimX-enia en Yokocola CellarsoundsIn deze playlist op ons Youtube-kanaal zie je ze allemaal voorbij komen en kun je ze nog eens checken:

De Popronde is een gratis toegankelijk festival dat ieder jaar talentvolle acts en muzikanten een podium biedt en een opstapje kan bieden naar Noorderslag, de poppodia en festivals. In eerdere jaren waren bands als Blaudzun, De Staat, Lucky Fonz III, Dotan, Racoon, Chef’Special en Kensington al voor hun doorbraak op de Popronde te zien. Dit jaar strijkt het rondreizende festival neer in maar liefst 41 steden, meer dan ooit tevoren. Traditiegetrouw adopteert 3voor12 een dozijn veelbelovende acts uit de selectie die op het 3voor12-podium te zien zijn. Die selectie wordt later in mei bekend.

Popronde 2016: 41 steden in 11 weken.
Popronde vindt dit jaar plaats in 41 steden gedurende de periode van 15 september t/m 26 november. Naar verwachting zullen tenminste 750 podia deelnemen en ruim 1300 optredens plaatsvinden door de geselecteerde artiesten. Popronde 2016 trapt traditiegetrouw af in ‘thuisstad’ Nijmegen en reist daarna door naar Alkmaar, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Oss, Roermond, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Weert, Venlo, Venray, Zutphen en Zwolle. Op 26 november wordt de tour afgesloten met een groot eindfeest in Q-Factory, in Amsterdam

 

Friends Of The Family

cover timeTime
cd-album / download-album
folk / indie / alternative  

Dat de Zuid-Hollandse indiescene anno 2016 alsmaar groter en groter lijkt te worden is voor de insiders geen geheim. Tussen Rotterdam en Den Haag schieten de bandjes, songwriters, festivals en bandavondjes als paddenstoelen uit de grond en de organische muziek lijkt het eindelijk weer te gaan winnen van het digitale tijdperk.

Een voorbeeld hiervan is de, zeg maar gerust, eclectische groep Friends Of The Family. Deze tien(!)-koppige formatie profileerde zich in 2014 met hun selftitled debuutalbum. Daarna ging het hen al snel voor de wind met optredens door het hele land en volle zalen in de regio Den Haag, waar zij zich al eerder rechtmatig winnaar van de Haagse Popprijs mochten noemen. Het is daarom ook geen verrassing dat Friends Of The Family elke zaal op zijn kop krijgt.

Op 25 maart presenteerde Friends Of The Family hun nieuwe album Time in het Paard van Troje en liet hiermee wederom zien dat zij zich één van de betere folk-acts van de lage landen mogen noemen. Time telt twaalf ijzersterke songs die gedragen worden door zowel maatschappelijke als persoonlijke thema’s, goed uitgedachte arrangementen en aanstekelijke melodieën. Wat bij de eerste luisterbeurt opvalt is dat de band veel aandacht besteedt aan details; met een tien-koppige band lijkt het op het eerste gezicht lastig om elke partij tot z’n recht te laten komen. Maar niets is minder waar.

In de stevigere passages zoals die in The Meaning en Fire Flies wordt de boventoon gezet door stevige gitaarpartijen, ronkende orgeltjes, steady drum- en baspartijen en een onmiskenbare ‘folky’ banjo terwijl in prachtige ballads als Oh Lord en Set Free ruimte wordt gegeven aan dromerige pianolijnen en zweverige koper- en houtblazers. Het album leunt op een prima contrast tussen deze twee uitersten en zet hiermee een geheel eigen stijl neer.

De teksten zijn lyrisch sterk en kenmerken zich door het zorgvuldig gebruik van metaforen en beeldspraak. De uitvoering van de teksten is bij leadzanger Gijs Ballering in goede handen. Bij vlagen doet zijn stem denken aan die van Robert Plant en Ian Gillian, waardoor de beleving nog net iets extra’s krijgt. Vocaal gezien is er sowieso weinig mis aan deze plaat, want naast de sterke leadvocalen is er veel ruimte voor geweldig uitgedachte koortjes en harmonieën.

Tot slot datgene dat een album kan maken of breken; de productie. Ook daarover is geen woord te veel gezegd. De productie klinkt ruim en levendig en vooral gedetailleerd. Het brede spectrum aan instrumenten, effecten en klanken komt hierdoor volledig tot zijn recht.

Met Time levert Friends Of The Family een wereld album af dat bij elke luisterbeurt meer en meer lijkt te onthullen. Een band met internationale allures, en dat is ze gegund!

Wil je meer weten over Friends Of The Family? Check de website van de band en volg ze op Facebook.

Thomas Florusse