Friends Of The Family

cover timeTime
cd-album / download-album
folk / indie / alternative  

Dat de Zuid-Hollandse indiescene anno 2016 alsmaar groter en groter lijkt te worden is voor de insiders geen geheim. Tussen Rotterdam en Den Haag schieten de bandjes, songwriters, festivals en bandavondjes als paddenstoelen uit de grond en de organische muziek lijkt het eindelijk weer te gaan winnen van het digitale tijdperk.

Een voorbeeld hiervan is de, zeg maar gerust, eclectische groep Friends Of The Family. Deze tien(!)-koppige formatie profileerde zich in 2014 met hun selftitled debuutalbum. Daarna ging het hen al snel voor de wind met optredens door het hele land en volle zalen in de regio Den Haag, waar zij zich al eerder rechtmatig winnaar van de Haagse Popprijs mochten noemen. Het is daarom ook geen verrassing dat Friends Of The Family elke zaal op zijn kop krijgt.

Op 25 maart presenteerde Friends Of The Family hun nieuwe album Time in het Paard van Troje en liet hiermee wederom zien dat zij zich één van de betere folk-acts van de lage landen mogen noemen. Time telt twaalf ijzersterke songs die gedragen worden door zowel maatschappelijke als persoonlijke thema’s, goed uitgedachte arrangementen en aanstekelijke melodieën. Wat bij de eerste luisterbeurt opvalt is dat de band veel aandacht besteedt aan details; met een tien-koppige band lijkt het op het eerste gezicht lastig om elke partij tot z’n recht te laten komen. Maar niets is minder waar.

In de stevigere passages zoals die in The Meaning en Fire Flies wordt de boventoon gezet door stevige gitaarpartijen, ronkende orgeltjes, steady drum- en baspartijen en een onmiskenbare ‘folky’ banjo terwijl in prachtige ballads als Oh Lord en Set Free ruimte wordt gegeven aan dromerige pianolijnen en zweverige koper- en houtblazers. Het album leunt op een prima contrast tussen deze twee uitersten en zet hiermee een geheel eigen stijl neer.

De teksten zijn lyrisch sterk en kenmerken zich door het zorgvuldig gebruik van metaforen en beeldspraak. De uitvoering van de teksten is bij leadzanger Gijs Ballering in goede handen. Bij vlagen doet zijn stem denken aan die van Robert Plant en Ian Gillian, waardoor de beleving nog net iets extra’s krijgt. Vocaal gezien is er sowieso weinig mis aan deze plaat, want naast de sterke leadvocalen is er veel ruimte voor geweldig uitgedachte koortjes en harmonieën.

Tot slot datgene dat een album kan maken of breken; de productie. Ook daarover is geen woord te veel gezegd. De productie klinkt ruim en levendig en vooral gedetailleerd. Het brede spectrum aan instrumenten, effecten en klanken komt hierdoor volledig tot zijn recht.

Met Time levert Friends Of The Family een wereld album af dat bij elke luisterbeurt meer en meer lijkt te onthullen. Een band met internationale allures, en dat is ze gegund!

Wil je meer weten over Friends Of The Family? Check de website van de band en volg ze op Facebook.

Thomas Florusse

Emellan

coverKlein Bombastisch
cd-album
singer/songwriter / kleinkunst

Emellan is het project van zanger en liedjesschrijver Richard van der Keur, die tot 2013 deel uitmaakte van theaterpopformatie Rij12. Dat van der Keur een theaterverleden heeft klinkt duidelijk door op het tweede album van zijn nieuwe formatie Emellan; Klein Bombastisch. In 2014 debuteerde deze groep, bestaande uit Richard van der Keur en gitarist Elmer Meijers, met Noorderlicht en sloeg hiermee een nieuwe weg in.

De composities van de nummers zijn sterk en goed doordacht en geven blijk van puur vakmanschap. Vooral de gitaarpartijen van Elmer Meijers dragen de muziek en brengen de liedjes tot zijn recht. Op deze manier zorgt het duo er voor dat de  liedjes ook prima zouden werken zonder gastmuzikanten, en dat is knap.

Voor het grootste deel zijn de nummers op het nieuwe album Nederlandstalig, met uitzondering van de Engelstalige stukken The Lake en Felix, het in Zweeds gezongen Jag Vet en het Franstalige Quand La Lumière s’Éteint. De liedjes ademen kleinkunst en leunen op minimale arrangementen, bestaande uit gitaar, piano en de toevoeging van percussie, blazers en strijkers. De Engelse teksten bevatten een aantal clichés en klinken daardoor soms wat “makkelijk”. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de Nederlandse teksten. Deze teksten zitten vol onverwachte wendingen en prachtige beeldspraak en misstaan zeker niet niet op een kleinkunstpodium.

Het prachtige Alleen Voor Haar is één van de hoogtepunten van het album. Een pianoballade met een mooie tekst, uitgevoerd door de zachte en bijna fluwelen stem van Richard van der Keur. Ook het Zweedse Jag Vet (NL: Ik Weet) is een pareltje.

Met Klein Bombastisch plaatst Emellan een nieuwe markering in het Nederlandse kleinkunstlandschap. De composities kloppen, de teksten zijn van hoge kwaliteit en ook op de productie van het album is niks op- of aan te merken.

Emellan is de komende tijd te zien in kleine theaters, kerken en galeries. Precies waar deze muziek thuishoort.

Thomas Florusse