Emellan

coverKlein Bombastisch
cd-album
singer/songwriter / kleinkunst

Emellan is het project van zanger en liedjesschrijver Richard van der Keur, die tot 2013 deel uitmaakte van theaterpopformatie Rij12. Dat van der Keur een theaterverleden heeft klinkt duidelijk door op het tweede album van zijn nieuwe formatie Emellan; Klein Bombastisch. In 2014 debuteerde deze groep, bestaande uit Richard van der Keur en gitarist Elmer Meijers, met Noorderlicht en sloeg hiermee een nieuwe weg in.

De composities van de nummers zijn sterk en goed doordacht en geven blijk van puur vakmanschap. Vooral de gitaarpartijen van Elmer Meijers dragen de muziek en brengen de liedjes tot zijn recht. Op deze manier zorgt het duo er voor dat de  liedjes ook prima zouden werken zonder gastmuzikanten, en dat is knap.

Voor het grootste deel zijn de nummers op het nieuwe album Nederlandstalig, met uitzondering van de Engelstalige stukken The Lake en Felix, het in Zweeds gezongen Jag Vet en het Franstalige Quand La Lumière s’Éteint. De liedjes ademen kleinkunst en leunen op minimale arrangementen, bestaande uit gitaar, piano en de toevoeging van percussie, blazers en strijkers. De Engelse teksten bevatten een aantal clichés en klinken daardoor soms wat “makkelijk”. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de Nederlandse teksten. Deze teksten zitten vol onverwachte wendingen en prachtige beeldspraak en misstaan zeker niet niet op een kleinkunstpodium.

Het prachtige Alleen Voor Haar is één van de hoogtepunten van het album. Een pianoballade met een mooie tekst, uitgevoerd door de zachte en bijna fluwelen stem van Richard van der Keur. Ook het Zweedse Jag Vet (NL: Ik Weet) is een pareltje.

Met Klein Bombastisch plaatst Emellan een nieuwe markering in het Nederlandse kleinkunstlandschap. De composities kloppen, de teksten zijn van hoge kwaliteit en ook op de productie van het album is niks op- of aan te merken.

Emellan is de komende tijd te zien in kleine theaters, kerken en galeries. Precies waar deze muziek thuishoort.

Thomas Florusse

Routes & Routes presenteert summerscool met masterclass van Fresku!

DSC_0572-1Van 10 t/m 24 juli vindt de Summerscool weer plaats en de eerste masterclass is bevestigd. Fresku zal op 14 juli tijdens Summerscool een masterclass geven, dus dit mag je niet missen!

Bij de voorgaande edities van Summerscool werden de masterclasses gegeven door grote namen zoals: Leela James, Krumpkings, funk-legend George Clinton, Delasoul, KRS-One en Cheb Khaled en dit jaar volgt een nieuwe masterclass, die mooi staat in dit rijtje, van Fresku!

Fresku is onder andere bekend door zijn typetje Gino Pietermaai en nummers als Twijfel en Brief aan Kees. Hij heeft eigenlijk altijd al geweten dat hij niet gemaakt was voor een kantoorbaan. Op zijn twintigste begon hij serieus aan de slag te gaan met rappen en vormde hij met Karimineel de groep Zwarte schapen.

In 2009 bracht Fresku zijn debuutalbum uit. En in één klap behoort Fresku tot de top van de Nederlandse hiphop. Dit album zorgde voor vele lovende recensies en levert Fresku veel optredens en meerdere State Awards op.

Fresku werd genomineerd voor onder andere een 3voor12 Award en de 3FM Awards. Ook Fresku’s tweede album Maskerade dat in 2012 uitkomt werd een enorm succes. Zijn laatste album, Nooit meer terug, werd één van de meest besproken Nederlandse hiphopalbums van 2015.

Je kunt je nog inschrijven voor Summerscool 2016! Wil jij je skills verder ontwikkelen en een masterclass volgen van Fresku en andere grote namen? Meld je dan snel aan voor de audities door te mailen naar projecten@rootsenroutes.nl  of stuur een app naar 06-31 32 54 33.