Routes & Routes presenteert summerscool met masterclass van Fresku!

DSC_0572-1Van 10 t/m 24 juli vindt de Summerscool weer plaats en de eerste masterclass is bevestigd. Fresku zal op 14 juli tijdens Summerscool een masterclass geven, dus dit mag je niet missen!

Bij de voorgaande edities van Summerscool werden de masterclasses gegeven door grote namen zoals: Leela James, Krumpkings, funk-legend George Clinton, Delasoul, KRS-One en Cheb Khaled en dit jaar volgt een nieuwe masterclass, die mooi staat in dit rijtje, van Fresku!

Fresku is onder andere bekend door zijn typetje Gino Pietermaai en nummers als Twijfel en Brief aan Kees. Hij heeft eigenlijk altijd al geweten dat hij niet gemaakt was voor een kantoorbaan. Op zijn twintigste begon hij serieus aan de slag te gaan met rappen en vormde hij met Karimineel de groep Zwarte schapen.

In 2009 bracht Fresku zijn debuutalbum uit. En in één klap behoort Fresku tot de top van de Nederlandse hiphop. Dit album zorgde voor vele lovende recensies en levert Fresku veel optredens en meerdere State Awards op.

Fresku werd genomineerd voor onder andere een 3voor12 Award en de 3FM Awards. Ook Fresku’s tweede album Maskerade dat in 2012 uitkomt werd een enorm succes. Zijn laatste album, Nooit meer terug, werd één van de meest besproken Nederlandse hiphopalbums van 2015.

Je kunt je nog inschrijven voor Summerscool 2016! Wil jij je skills verder ontwikkelen en een masterclass volgen van Fresku en andere grote namen? Meld je dan snel aan voor de audities door te mailen naar projecten@rootsenroutes.nl  of stuur een app naar 06-31 32 54 33.

Lwela Kasulwe

Lwela-Kasulwe_Cover-vierkant-JVNipe Suluhisho
cd-album
world music / singer/songwriter

Liefde en vertrouwen kunnen een geweldige aansporing zijn. Zo ontdekte ook singer/songwriter Lwela Kasulwe toen zijn vrouw hem vroeg of de gitaren in de hoek van hun woonkamer ter decoratie waren of dat hij er wel degelijk op kon spelen.

Zijn vrouw had hem nog nooit iets horen spelen en was blij verrast toen hij eindelijk wat voor haar speelde. Sinds dat moment stelde Lwela Kasulwe alles in het werk om een album samen te stellen, met als resultaat de release van deze cd, Nipe Suluhisho genaamd.

De cd is gevuld met een elftal bescheiden en intieme songs voornamelijk voorzien van akoestische instrumentatie. Zo fingerpicked de Congolese Lwela Kasulwe op gitaar en bas, wordt hij op piano begeleid door niemand minder dan de uit Suriname afkomstige Erik Ritfeld (o.a. Postmen en Kid Dynamite), en is de rest voorzien van Udo Demandt’s ritmische percussie en valt Veronica Mendes hier en daar vocaal bij. Met soms een enkel avontuurlijke uitstap naar de elektrische gitaren.

Maar hoe bescheiden en sfeervol de muziek, een warme mix van jazz, soul, roots en Afrikaanse invloeden, zo vol van hoop zijn de door Lwela Kasulwe geschreven composities over liefde, leven, vriendschap, onrechtvaardigheid, oorlog en vrede.

Het album opent zachtjes en fluisterend met de titeltrack Nipe Suluhisho, wat zoiets betekend als ‘geef me de oplossing‘, waarin hij naar een oplossing vraagt voor al het oorlogsgeweld en verdriet in de wereld. Een zware smeekbede die vele malen luchtiger klinkt door zijn zachte sprankelende stemgeluid, zwevende pianoaanslagen en snaargepluk.

Gelukkig heeft Lwela Kasulwe zijn luisteraars een klein beetje geholpen door de Engelse vertalingen voor de oorspronkelijke Swahili and Lingala teksten, in zijn cd booklet op te nemen anders zouden de door hem bezongen sociale zaken gedeeltelijk aan ons voorbij gaan.

Niet alles komt uit maatschappelijk verantwoording. Ook de twee liefdes van zijn leven, zijn vrouw en de muziek, gaven hem genoeg inspiratie voor meerdere liedjes zoals Kazuri (Schoonheid), en N’Zele (Liefje) en Mwazo Wa Nyimbo (Het Begin Van Een Lied), Muziki (Muziek). Waarbij die laatste een bedanklied is voor al wat muziek hem gebracht heeft in het leven.

Met een luistertijd van gemiddeld zo’n vier minuten zijn het lekkere wegdroom liedjes die tot de verbeelding spreken van wereldwijde verzoening, kracht en liefde. Waar hij zijn muziek inzet voor  huidige maatschappelijke vraagstukken en daarmee hoopt de harten van zijn luisteraars te raken net als zijn grote voorbeelden Tracy Chapman, Ray Charles, Youssou Ndour en Stevie Wonder.

Ook de kleine ondeugende uitstapjes zijn vermakelijk om te beluisteren. Bijvoorbeeld het upbeat sprankelende Simu, dat verwijst naar het willen dat een telefoon over gaat zodat je haar stem weer hoort. Maar ook de jazzy gitaren in Mi Wabo, over een scheiding en de verschrikkelijke gevolgen daarvan, raken de juiste snaar.