Live-verslag: De releaseparty van Friends Of The Family

FoF006Donderdag 24 maart was het zover. In een volle zaal in het Paard van Troje in Den Haag konden de Friends Of The Family eindelijk hun nieuwe nummers laten horen aan een enthousiast publiek. Hun tweede langspeler getiteld Time werd feestelijk onthaald door familie, vrienden en fans.

Samen met vrienden reis ik naar Den Haag om een bijzondere avond bij te wonen. Bij binnenkomst maakte The Cosmic Carnival zich op om deze avond te openen.

Het komt meteen lekker binnen als het eerste nummer de speakers verlaat. Een warme deken van sixties pop nostalgie met licht psychedelische uitstapjes trekt over het publiek heen. Het voelt goed. Een goed teken voor de rest van de avond.

Vol verwachting staan we midden in de zaal. Ik merk dat het drukker wordt. Het geroezemoes wordt steeds luider. Wederom een goed teken. Op het balkon zie je de oudere jongeren. Trotse ouders? Op de vloer staat duidelijk een wat jonger publiek. Een breed publiek wordt hier aangesproken, een publiek dat zich na de eerste plaat heeft laten verleiden door de ogenschijnlijk onbreekbare charme van de band.FoF004

De lichten dimmen, de spotlight gaat aan en een happy hippie verschijnt op het podium. Ik moest goed kijken wie het was. Het is Marcel Veenendaal! De zanger van Di-rect. Met gepaste trots opent hij officieel de avond en wenst hij ons een waanzinnige avond toe.

Een korte film verschijnt op de grote muur achter op het podium. Het is de teaser van de Friends die al een maand het internet onveilig maakt. Alleen ontbreekt het geluid. De regie heeft het na een halve minuut door. Opnieuw. De tweede keer gaat het goed. De mannen van de Friends komen het podium op en een luid applaus dendert door de zaal. Nu gaat het écht beginnen.

De tien man op een groot podium overdonderen het publiek met het openingsnummer. Het tweede nummer gaat met dezelfde intensiteit. Het is menens. De ontlading is groot. Bij het vierde nummer komen we bij een oude bekende van de eerste plaat; Cracked Man.

FoF001Ik merk door dit nummer hoezeer ze zijn gegroeid sinds het eerst album. De sound is compacter, voller en intenser. Het geheel voelt meer poprock dan folk aan. De energie is duidelijk aanwezig tijdens het optreden. De kop is eraf en dat merk je. Het vertrouwen van de bandleden in elkaar en in de avond groeit.

De zanger Gijs Ballering hitst nog een keer het publiek op. Met zo’n geweldige stem en aanwezigheid word je tevens meegezogen in het spel van de band. En net als de zanger laat ook de rest van de band zien dat ze het vak van showman onder de knie hebben. Laat een show geven maar over aan deze gasten, want dat kunnen ze.

Tijdens de ballads krijg ik het gevoel alsof we in een grand café beland zijn. De hele zaal is aan het praten tijdens dit soort nummers. Ik mis daardoor de nuance. Visueel imponerend zijn de vrienden van de Friends, die als koor fungeren op een aantal nummers. Maar naar mijn idee voegt het niet zoveel toe. Zeker niet qua volume. Misschien was het beter geweest als het publiek met het koor meezong, dan had het meer effect gehad.

De aanwezigheid van viool, fluit en sax zijn summier. Ik zag ze wel. Ze speelden op de juiste momenten, namelijk tijdens de rustige nummers, maar zodra de muziek heftiger werd, zwakten die instrumenten af. Ik kan me hierin vergissen natuurlijk. Er gebeurde namelijk zo ontzettend veel op het podium. Maar dat is niet zo moeilijk met een dusdanig grote bezetting op het podium.FoF003

Misschien niet een perfect optreden in de zin van presentatie, maar de energie en spelvreugde maakt de avond meer dan goed. Ik hoor dat de Friends Of The Family met de nieuwe nummers meer een poprockbenadering toepassen en uitvoeren. Daarmee lieten ze een verpletterende indruk achter. Het publiek was wild en zij ook.

Het was met recht een rock & roll avond die eindigde met waanzinnig applaus en een respectvolle buiging van het publiek. Als de Friends de komende tijd zo spelen zoals ze dat op deze albumpresentatie deden, dan kunnen ze zich zeker meten met ‘the big boys’. Of moeten ‘the big boys’ zich gaan meten met de Friends Of The Family? De tijd zal het leren…

Wil je meer weten over Friends Of The Family? Check hun website of Facebookpagina.

Joe Saleh

Meer zoals dit

WatWatIs

cover Free Your Mind WatWatIsFree Your Mind
download-ep

hiphop / trap
HardHeaderz

In het jaar 2015 nog het album Dreams & Nightmares en nu al komen rappers Yellow en Ruwhel met hun volgende ep; Free Your Mind. Samen met DjangoBeats en hypeman Jonah vormen de Rotterdammers WatWatIs. Wat dat is? Amerikaanse hiphop maar dan gewikkeld in de Nederlandse taal.

De ep heet Free Your Mind en dat voel ik over de gehele linie wel. Toch heb ik wel wat moeite met het intro. The Matrix intro, bij het lezen hiervan weet je waarschijnlijk al waar de boodschap van de intro heengaat, al sluit deze helemaal niet aan bij de vibe van de rest van de ep. Qua beats zit het echter helemaal goed. De inspiratie van WatWatIs komt overduidelijk van over de Atlantische oceaan.

Stay Awake is de tweede track. Dromerige geluiden worden aangevuld door snelle hi hats, drums en een volle bass. De rappers hebben een flow die goed aansluit op deze track. Het voelt allemaal aan alsof de jongens een track vanuit de states willen maken maar dan in het Nederlands. Op zich niets mis mee, echter krijg je dan wel dat het geheel iets minder creatief overkomt. Vooral het refrein komt hierdoor gemakzuchtig over. In de eerste verse word bijvoorbeeld een line van de Black Hippy track Vice City gerapt. Pay respect where its due; zo kan het natuurlijk ook gezien worden.

Op de derde track word de ep wat persoonlijker. Nog steeds word dezelfde formule aangehouden. Op deze track word er zelfs gebruik gemaakt van auto tune. Waar vijf jaar geleden auto tune nog het go to instrument van de ik-kan-niet-zingen-rapper was, is het tegenwoordig een standaard onderdeel in je favoriete clubtrack uit Atlanta. Nu is dat dus ook aangekomen in Rotterdam.

Een voordeel van de ep is, als je de eerste track voelt, voel je de rest ook. Dit zorgt ervoor dat Free Your Mind wel als één geheel aanvoelt, maar je hierdoor helaas ook weinig verassingen tegenkomt. Magic kent snelle flows over een harde bassline met een refrein dat weer voorzien is van auto tune. Water en Mission vallen ook in deze categorie.

Wellicht had WatWatIs wat meer de tijd moeten nemen na het releasen van het album. Nu voelt de vijf tracks tellende ep als een tussendoortje waar weinig over nagedacht is. Aan de andere kant, misschien moest dat ook wel zo zijn en is het wel muziek om in je auto te pompen. Of is het wel muziek die je hard aanzet wanneer je thuis een feest hebt. Misschien is het juist een prima tussendoortje om even niet aan serieuze zaken te hoeven denken…