WatWatIs

cover Free Your Mind WatWatIsFree Your Mind
download-ep

hiphop / trap
HardHeaderz

In het jaar 2015 nog het album Dreams & Nightmares en nu al komen rappers Yellow en Ruwhel met hun volgende ep; Free Your Mind. Samen met DjangoBeats en hypeman Jonah vormen de Rotterdammers WatWatIs. Wat dat is? Amerikaanse hiphop maar dan gewikkeld in de Nederlandse taal.

De ep heet Free Your Mind en dat voel ik over de gehele linie wel. Toch heb ik wel wat moeite met het intro. The Matrix intro, bij het lezen hiervan weet je waarschijnlijk al waar de boodschap van de intro heengaat, al sluit deze helemaal niet aan bij de vibe van de rest van de ep. Qua beats zit het echter helemaal goed. De inspiratie van WatWatIs komt overduidelijk van over de Atlantische oceaan.

Stay Awake is de tweede track. Dromerige geluiden worden aangevuld door snelle hi hats, drums en een volle bass. De rappers hebben een flow die goed aansluit op deze track. Het voelt allemaal aan alsof de jongens een track vanuit de states willen maken maar dan in het Nederlands. Op zich niets mis mee, echter krijg je dan wel dat het geheel iets minder creatief overkomt. Vooral het refrein komt hierdoor gemakzuchtig over. In de eerste verse word bijvoorbeeld een line van de Black Hippy track Vice City gerapt. Pay respect where its due; zo kan het natuurlijk ook gezien worden.

Op de derde track word de ep wat persoonlijker. Nog steeds word dezelfde formule aangehouden. Op deze track word er zelfs gebruik gemaakt van auto tune. Waar vijf jaar geleden auto tune nog het go to instrument van de ik-kan-niet-zingen-rapper was, is het tegenwoordig een standaard onderdeel in je favoriete clubtrack uit Atlanta. Nu is dat dus ook aangekomen in Rotterdam.

Een voordeel van de ep is, als je de eerste track voelt, voel je de rest ook. Dit zorgt ervoor dat Free Your Mind wel als één geheel aanvoelt, maar je hierdoor helaas ook weinig verassingen tegenkomt. Magic kent snelle flows over een harde bassline met een refrein dat weer voorzien is van auto tune. Water en Mission vallen ook in deze categorie.

Wellicht had WatWatIs wat meer de tijd moeten nemen na het releasen van het album. Nu voelt de vijf tracks tellende ep als een tussendoortje waar weinig over nagedacht is. Aan de andere kant, misschien moest dat ook wel zo zijn en is het wel muziek om in je auto te pompen. Of is het wel muziek die je hard aanzet wanneer je thuis een feest hebt. Misschien is het juist een prima tussendoortje om even niet aan serieuze zaken te hoeven denken…

Wil je meer weten over WatWatIs? Check hun Facebookpagina.

Donkarleon

Donkarleon_Africadiziak_cover

Donkarleon Senzangakhona
Africadiziak Pt. 1 – in the beginning there was darkness
cd-album
hiphop / Afro-Caraïbisch

De Rotterdamse rapper Donkarleon Senzangakhona lanceerde onlangs z’n nieuwe album Africadiziak, die hij opnam in zijn eigen studio in Rotterdam. Het album is een unieke mix van rap met Afro-Caribische muziek en bestaat uit maar liefst 19(!) tracks met verschillende stijlen zoals kaseko, soukous, kizomba, zouk, socca, hiphop en rumba.

Met dit album brengt Donkarleon verschillende sociaal-maatschappelijke kwesties in Afrikaanse landen onder de aandacht en wil hij bewustwording creëren van de onrechtvaardige handelsrelaties tussen Afrika en de rest van de wereld. De plaat kent verschillende featurings van bekende artiesten zoals Emili Rose, Angelo Boss, Aux Cruz, Vimbai Zimuto uit Zimbabwe en Norma Santé van de Surinaamse band Naks Kaseko.

De mix van stijlen is vrijwel net zo overweldigend als het aantal tracks op deze plaat; de verschillende beats en teksten in verschillende talen vliegen je om de oren en daardoor blijf je als luisteraar geboeid. Voor de track A Nah Mi heeft Donkarleon zelfs Aha’s Take On Me als inspiratie genomen; een keuze die je totaal niet verwacht waardoor je weer volledig uit je comfortzone wordt gekickt.

Donkarleon komt het beste tot zijn recht op de wat rustigere nummers, omdat zijn boodschap dan het beste te volgen is. Zo kaart hij bijvoorbeeld in het nummer PPSB (Please Pretty Stop Bleaching) het fenomeen ‘skin bleaching’ aan, waarbij donkere vrouwen zich insmeren met een vaak giftige zalf om een blanke huid te krijgen. Een andere opvallende track is Perestroika; een keiharde hiphoptrack met vlijmscherpe Franse lyrics en een Engelstalig refrein.

Het lijkt erop alsof Donkarleon al zijn krachten heeft gespaard om alles eruit te gooien op Africadiziak, wat ‘paradise in Africa’ betekent. Bij mij rijst echter de vraag; Waarom verdeel je de tracks niet over meerdere ep’s waarop je de verschillende stijlen uitlicht? Op die manier klinkt het meer als een geheel dan wanneer je alles op dezelfde plaat zet. Voor de luisteraar is de afwisseling zeker boeiend, maar ook een beetje onrustig. Daarnaast flowt Donkarleon voornamelijk in de snellere tracks niet altijd even strak op de beat, waardoor die onrust wordt vergroot.

Vooralsnog is Africadiziak een fijne, exotisch klinkende plaat die in het warme lentezonnetje al voor de nodige zomerkriebels kan zorgen. Maar schrik niet als je halverwege je schuifelsessie ineens wordt wakker geschud door keiharde hiphop of elektronische beats, want Donkarleon heeft een hoop in zijn mars.

Wil je meer weten over Donkarleon? Check zijn website of like zijn Facebookpagina. Bekijk hier het bezoek van OPEN Rotterdam aan de studio van Donkarleon.

Conchitta Bottse