Rotterdamse acts geselecteerd voor Popronde

De Popronde-selectie van 2017 is bekend en er zitten weer een aantal toffe (deels) Rotterdamse acts tussen! In totaal zijn er 144 talentvolle en grotendeels nog onbekende acts geselecteerd voor het rondreizende festival dat dit najaar langs 41 steden trekt. Popronde 2017 gaat vanaf 14 september van start en trapt traditioneel af in thuisstad Nijmegen.

Deze geselecteerde bands en muzikanten zijn een actuele afspiegeling van aanstormend talent in alle muziekgenres in Nederland en treden in de voetsporen van o.a. Blaudzun, De Staat, Dotan, Lucas Hamming, Sue the Night, Haevn, Rondé, Chef’Special en Kensington: allemaal acts die eerder meededen met de Popronde voordat ze doorbraken naar een groter publiek.

Vanaf 14 september trekken de volgende (deels) Rotterdamse acts door het land: Amerildo de Krijger, Certain Animals, The Dawn Brothers, DOOXS, L’Enfant, Life’s Electric, Logue, Los Paja Brava, Oliver Alexander, SEMIMO en PaPa GoNi.

Popronde 2017: 41 steden in 11 weken

Popronde vindt dit jaar plaats in 41 steden gedurende de periode van 14 september t/m 25 november. Naar verwachting zullen tenminste 800 podia deelnemen en ruim 1600 optredens worden gegeven door de geselecteerde artiesten.

Popronde 2017 trapt traditiegetrouw af in thuisstad Nijmegen en reist daarna door naar Alkmaar, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Meppel, Middelburg, Oss, Roermond, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Venlo, Venray, Zutphen en Zwolle. Op 25 november wordt de tour spetterend afgesloten met een groots eindfeest in Q-Factory, in Amsterdam.

Bekijk het volledige programma op de website van de Popronde.

Beton!

In aanloop naar het grote drieluik over loudness binnen mastering en alles wat daarbij komt kijken, wat ik vanaf juni ga voordragen, gaat dit verhaal over beton.

Beton? Serieus? Jazeker, ik ben bloedserieus. Ik zal het uitleggen.

In mijn studio staan vier luidsprekers, twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De binnenste twee staan op prachtige statieven. Werkelijk prachtexemplaren. Alleen was er één probleem: ze zijn te laag, tien centimeter te laag om precies te zijn. De tweeters (mooi woord voor hogetonenluidspreker) op oorhoogte, dat is fijn.

In mijn zoektocht naar een oplossing voor het probleem stuitte ik in de bouwmarkt op een zak betonmortel. 25 kilo pure mortel. Dát moest het worden!

In mijn werkplaats ging ik gelijk aan de slag met het maken van de bekisting.
Bekisting? Jazeker, internet vertelde mij dat ik een bekisting moest maken waarin het beton vervolgens gestort kan worden. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat vervolgens gebeurde is onbeschrijflijk. Het maken van de bekisting, het aanmaken van de mortel en het storten van de mortel in de bekisting. Het is echt leuk!
Leuk? Ja, beton en ook cement heeft iets magisch. Het is makkelijk te verwerken en dat zorgt er dan weer voor dat het halen van een mooi eindresultaat helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Een week na het storten was het tijd voor het moment suprême: het ‘ontkisten’. Een paar rake klappen van de hamer op de bekisting zorgt ervoor dat deze loslaat. Daarop heb je een zelfgestort blok beton in je handen, ruim tien kilo zwaar. Een soort betongeboorte dus. Nu ik er zo over nadenk, ik heb in de week na de ‘geboorte’ een pak beschuit en een pak muisjes gekocht. Dat zal geen toeval zijn.

Oké, wat nu? U zult vast denken, dat is leuk en aardig allemaal maar wat heeft dit met mastering te maken en wat is hiervan het algemeen nut?
Daar moest ik ook even over nadenken maar als we nu eens inzoomen op de akoestische kwaliteiten van beton wordt het allemaal duidelijk.

Beton heeft dempende eigenschappen en doet tevens dienst als een ontkoppelaar.
Een ontkoppelaar? Juist! Zetten we een luidspreker bijvoorbeeld direct op een tafel dan zal je algauw merken dat de lage tonen die de luidspreker produceert voelbaar zijn in de tafel.
Zetten we nu diezelfde luidspreker op de tafel met het blok beton ertussen en zorgen we er dan ook nog voor dat het beton de tafel niet raakt door er bijvoorbeeld rubberen voetjes onder te plaatsen, je zal merken dat de trillingen in de tafel een stuk minder zijn. Allemaal energie die nu uit de luidspreker komt in plaats van weg te lekken via de tafel.

Dus hup, iedereen naar de bouwmarkt. Voor nog geen vijf euro ben je een trotse eigenaar van 25 kilo beton!