Rotterdamse acts geselecteerd voor Popronde 2018

De Popronde heeft afgelopen maandag, via een 3 uur durende uitzending van 3voor12 Radio op 3FM haar volledige selectie voor de editie van 2018 bekendgemaakt. Popronde Rotterdam vierde dit in Bar3. Uit meer dan 1000  inschrijvingen zijn 148 talentvolle bands en artiesten gekozen die vanaf 13 september zullen meereizen met het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland. Zij werden geselecteerd door een commissie bestaande uit circa 140 muziekprofessionals.

Deze geselecteerde bands en muzikanten zijn een actuele afspiegeling van aanstormend talent in alle muziekgenres in Nederland en treden in de voetsporen van o.a. Blaudzun, De Staat, Dotan, Jeangu Macrooy, Sue the Night, Haevn, Rondé, Chef’Special en Kensington: allemaal acts die eerder meededen met de Popronde voordat ze doorbraken naar een groter publiek.

Dat de popmuziekscene van Rotterdam actief is, weten wij allang. En dus ook bij Popronde tellen we een groot aandeel aan Rotterdamse acts: maarliefst 26! Deze Rotterdamse acts trekken vanaf 13 september door het land:

Alexandra Alden, Anemone, Boskat, Bourbon Avenue, Carmen Forbes, Dax, Dion Roman, Elijah Waters, Eline Mann, Janna Lagerström, Jaskelis, Jibber Jabber & The Jams, Joël Domingos, Kid Harlequin, Lilø, Logosamphia, Lone Wolf, RaIK, Rey Tranquilo, Roel Pothoven, Shagga Ranx, Smudged Toads, Sophia, St. Maane, WARD en YVI.

De selectiecommissie
De acts die mee mogen touren met de Popronde worden geselecteerd door een selectiecommissie, die bestaat uit onafhankelijke professionals die artistiek-inhoudelijk werkzaam zijn in de muzieksector. In 2018 werd deze commissie uitgebreid naar 143 leden, onder wie Githa Biekman (AT Bookings), Froukje Bouma (Spec.), Peter van der Ploeg (NRC), Anna Veenstra (Melkweg), Erik van Holland (FunX) en Tinka Hoek (Paradiso). Alle leden van de selectiecommissie zijn hier te vinden.

Popronde 2018: 41 steden in 11 weken
Popronde vindt dit jaar plaats in 41 steden gedurende de periode van 13 september t/m 24 november. Naar verwachting zullen tenminste 800 podia deelnemen en ruim 1600 optredens worden gegeven door de geselecteerde artiesten. Popronde 2018 trapt traditiegetrouw af in ‘thuisstad’ Nijmegen en reist daarna door naar Alkmaar, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Meppel, Middelburg, Oss, Roermond, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Venlo, Venray, Zutphen en Zwolle. Op 23 november wordt de tour spetterend afgesloten met een groots eindfeest in de Melkweg, in Amsterdam.

Beluister de Spotifylijst van Popronde 2018.
Volg Popronde op Facebook.

Anne Bakker – Vox/Viola

  • Vox/Viola

  • Anne Bakker
    • Genre: singer/songwriter, experimenteel
    • Release-type: ep, cd
    • Label: Dk Records

Bij een viool denk je al snel aan een orkest, of filmmuziek, misschien ook wel country… Maar dan komt Anne.

Anne doet het helemaal anders. Zij speelt met de viool op manieren waarvan ik niet wist dat het kon. Anne en haar altviool experimenteren erop los en de viool neemt allerlei verschillende gedaantes aan. In haar handen wordt het een gitaar, kalimba, bas, drone en viool in één! En terwijl ze met haar altviool allemaal toeren uithaalt zingt ze daar ook nog eens heel mooi bij.

Het zijn subtiele liedjes en naast een klein beetje percussie hoor je enkel altviool en stem. De ep heet dan ook niet voor niets VOX/VIOLA.

Veel liedjes zijn vrij ritmisch. In A Little Longer en Take The Lead wordt de basis gevormd door een ritmisch motiefje. Het zijn de onregelmatige maatsoorten en maatwisselingen die het extra spannend maken. Het draagt bij aan de duistere sfeer die deze ep heeft. Het doet ergens ver weg denken aan Ierse folkmuziek.

Tegen het einde slaat de sfeer een beetje om. Eerst komt Little Bird wat klinkt als een flink uitgeklede dancetrack. En als afsluiter komt er een vrolijke noot om de hoek kijken bij Sunday Morning. Een catchy vioollijntje, contrabas en wat percussie laten je spontaan door de kamer dansen. Met weinig middelen wordt heel veel bereikt.

Het is een heel diverse ep maar ook vrij experimenteel. Je wordt eerder meegenomen in een sfeer dan dat het pakkende liedjes zijn die je na één keer mee kunt zingen. Maar laat je vooral meenemen!

Om echt een goed beeld te krijgen van hoe de viool allemaal gebruikt wordt, zou je eigenlijk eens naar een live-optreden moeten gaan. Dan hoor je niet alleen alle kleuren van de altviool maar zie je ook nog eens hoe ze tot stand komen.

Ondertussen kijk ik vast uit naar de volgende cd. Ik ben benieuwd of ze het experimenteren met de viool ook meer in haar zang gaat toepassen. Dan wordt het echt een gesprek tussen altviool en stem.