Rod Malmok – Back To Square One

  • Back To Square One

  • Rod Malmok
    • Genre: Electronic, techno, ambient
    • Release-type: Dubbelalbum
    • Label: Self-released

Eindelijk tijd om een recensie te schrijven over een vinyl dubbelalbum, getiteld Back To Square One, dat ik al een tijdje in huis heb. Ik heb de plaat al een paar keer in zijn geheel gedraaid en enkele tracks gebruikt in mijn eigen dj-sets. Een beetje research gedaan, ik kende Rod Malmok helemaal niet, terwijl ‘ie uit Rotterdam zou komen.

Wat bleek? Hij heeft op een bekende dance website 287 optredens staan, waarvan 13 in de toekomst en 274 in het verleden. Zijn artiestenpagina is 33.762 keer bekeken sinds 3 april 2013. Hij heeft 24.1K likes op Facebook. In december 2017 werd zijn track Tronch winnaar van de Rotterdam Music Award ‘Beste Track’ en als eindejaars klap-op-de-vuurpijl werd het album Back To Square One ook nog eens verkozen tot het beste album van 2017. Over wie hebben we het nu eigenlijk? Rod Malmok is het alter ego van de welbekende dj en producer Benny Rodrigues.

Wat ben ik blij dat ik kennis heb gemaakt met zijn meer underground georiënteerde werk! De plaat begint duister, minimal en ambient met de beatloze track Astma, met heerlijke dubby kraakgeluidjes die als het ware op de sound liggen. Dan volgt het zweverige Gwen Doe, op een basis van slome back-tracked synths stuitert een subtiele laag spacy akkoorden die doen denken aan de fameuze tv-uitzendingen van Chill Out Zone van MTV in de goeie oude tijd.

Daarna duiken uiteindelijk toch beats op. Dat gaat verder in de vette titeltrack van het album. Een stevige borrelende baslijn en redelijk snelle vierkante beat wordt ijl doorsneden door synths en langzaam opkomende sequencer trip die gaandeweg steeds neigt naar Detroit techno uit de begintijd van het genre.

Op kant twee valt de hypnotiserende track Resident op, een heerlijke space-trip die zo uit een sci-fi soundtrack zou kunnen komen. Op kant drie van deze dubbelaar staat ook de inmiddels roemruchte track Tronch, een terechte winnaar. Deze track roept bij mij stevige Underground Resistance associaties op, maar dan wel uit de sterke begintijd. Electrosoul waarop je gewoon niet stil kan blijven staan.

De Detroit sound gaat daarna lekker verder met de stuiterende track Backstabbers. De vierde kant start lief met Belletjes, een ambient rustpunt in het geheel. Het album sluit af met een stevige hardbeat techno track en een lekker vervreemdend en lichtelijk neurotisch synth nummer.

Back To Square One is een heerlijk gevarieerd en toch consistent album geworden. Wat mij betreft een blijvertje in de platenkast.

Volg Rod Malmok op Facebook.

Back To Square One is o.a. te koop bij Clone Records in Rotterdam.

Geef je op voor de Meet The Pro sessie #26: Hoe kom ik aan optredens?

De eerste Meet The Pro sessie van het jaar komt eraan en wel op woensdag 28 februari. Met dit keer als thema ‘Hoe Kom Ik Aan Optredens?!’

Het blijkt voor veel muzikanten, bands en rappers een grote uitdaging om optredens te regelen of om überhaupt in contact te komen met een programmeur. Poppodia en festivals krijgen dagelijks talloze mails van acts die graag willen optreden, teveel om ze allemaal te kunnen beantwoorden. Dus hoe val je op tussen dat immense aanbod?

Na vele afwijzingen of zelfs helemaal geen reacties op mails volgt al snel de wens om een boekingsbureau te vinden die de optredens gaat regelen. Alleen wanneer ben je voor een boekingsbureau interessant en wat is het juiste moment om met een boeker in zee te gaan? En in hoeverre helpt het om bij een label te zitten of aandacht te krijgen van 3FM of DWDD? Voor de antwoorden op deze en vele andere vragen, hebben we de professionals Henk Koolen (Paard), Janna Albada (Agents After All) en Hermann ‘Houbie’ Houben (No Milk Today) uitgenodigd.

Henk Koolen (Paard)

Henk Koolen is één van de programmeurs van het Haagse poppodium Paard. Hij krijgt dus dagelijks vele mailtjes van bands en acts die graag bij hem willen optreden. Naast het Paard programmeert hij ook voor festivals als Sniester en Rewire. Daarnaast programmeert Paard ook nog op locaties in de stad, zoals Zuiderparktheater, het Zuiderstrandtheater, de Koninklijke Schouwburg, diverse strandtenten, de Nieuwe Kerk alsmede op stiekeme en nog nooit gebruikte locaties. Dat is een hele berg aan optredens die ook nog eens uiteenlopen tussen alle denkbare genres.

Janna Albada (Agents After All)
Janna werkte bij Podium Asteriks in Leeuwarden en zat in de organisatie van diverse festivals waaronder Welcome To The Village. Daarnaast was ze uitvoerend producent bij de Grote Prijs van Nederland. Tegenwoordig is ze coördinator van Popronde Utrecht en is ze bij Agents After All verantwoordelijk voor het ontdekken en boeken van nieuwe opkomende talenten.

Hermann ‘Houbie’ Houben
Houbie’s NO MILK TODAY is in 2012 geboren op de NDSM-Werf in Amsterdam als een showcase festival voor underground bands en opkomende live acts. Inmiddels is het uitgegroeid tot een promotiebureau voor artiesten & labels, dat zich vastbijt in de gevestigde regels van de verroeste muziekindustrie met elke denkbare vorm van (pers)promotie, artiestenmanagement, advies en showcase events.


Meld je aan voor deze sessie via de aanmeldpagina!