Releases September 2019

 • Homes

 • GreyHeads

Het internationale zestal van GreyHeads is in 2016 ontstaan op Codarts en reflecteert op fraaie wijze het leven in het drukke Rotterdam. Hun instrumentale muziek laat immers net zo goed jazz vanuit een hiphop benadering horen als hiphop met een jazz insteek. Voeg hier de persoonlijke invloeden van de leden, zoals Miles Davis, J Dilla, Herbie Hancock en Robert Glasper aan toe en je krijgt een idee.

Op het gecrowdfunde debuut-album Homes een spannende, groovy en levendige mix van bovengenoemde. GreyHeads moderne fusie van live electronics, drum ’n bass, jazz, hiphop en pop blijkt overigens uitermate geschikt voor de clubs en grotere festivals want hun speellijst liegt er niet om; opening act voor Moonchild & Knower naast festivals als NN North Sea Jazz, So What’s Next, Jazz Delft, Cutting Edge, ProJazz en Big Rivers.

“It’s a particular funk, rich in jazzy preciousness, improvisations and unpredictability” – Anima Jazz

 • DSL (Mixtape)

 • Kid de Blits & Cartiez
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: Artsounds

Kid de Blits en Cartiez werkten al lange tijd samen en dropten eindelijk hun eerste gezamenlijke project DSL. De plaat telt 14 tracks met bijdrages van Caza, Makkie, Levy, Wally A$M, Cry, Doa 7, Damian Gray, Zoë Livay, Dave Budha en Rollan.

Het als ‘mixtape’ vermomde album is prima gemixt door DJ Abstract en wordt gehost door Ronnie Flex en Monica Geuze. Klasse album met het geluid van nu!

 • EGO – The Reworks

 • Roufaida
  • Genre: electronics, indiepop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Op 21 juni bracht Roufaida haar single EGO uit die meteen door een aantal Spotify-playlistst werd opgepikt. In de periode hierna zijn een aantal zeer verschillende artiesten met deze track aan de slag gegaan om er hun eigen interpretatie van te maken. Het resultaat, EGO – The Reworks, is bijzonder geworden. De vier tracks gemaakt door respectievelijk Aafke Romeijn, RAVVEL, Anna Rune en EJ von Lyrik vervelen geen moment. Zowel individueel als achter elkaar gespeeld en vooral dit laatste maakt dit een sterke op zichzelf staande release.

De eigenwijze liedjes van Roufaida zijn van nature gelaagde, minimalistische puzzeltjes van sounds en ritmes waarin stilte net zo belangrijk is als onrust. Waarbij haar teksten handelen over loyaliteit, liefde en ergens bij horen, maar ook over vervreemding, verzet en ontworteling. De vier muzikanten die we op deze ep horen zijn erin geslaagd dit op een verrassende wijze eer aan te doen met een pracht ep als resultaat!

 • Born To Lose, Doomed To Die (Celebrating 25 Years of Officium Triste)

 • Diversen Artiesten

Rotterdamse doom/death metal band Officium Triste bestaat 25 jaar. Om dat te vieren heeft de band aan collega bands gevraagd een cover van hen op te nemen. In totaal hebben 12 (inter)nationale acts hier gehoor aan gegeven. Zelf heeft Officium Triste hier nog twee covers aan toegevoegd. Het is een divers tribute-album geworden dat niet alleen aangeeft hoe sterk het bronmateriaal is, maar ook hoe uniek de band Officium Triste!

Op Born To Lose, Doomed To Die schitteren niet de minsten: Norilsk (CA), Majestic Downfall (MX), Kurb Saatus (NL), Beyond Our Ruins (NL), Marche Funèbre (BE), Evadne (ES), Illimitable Dolor (AU), Who Dies In Siberian Slush (RU), My Silent Wake (GB), Eye Of Solitude (UK/RO), Façade (NL) en The Hoppy Forest (NL fanband, vernoemd naar het speciale jubileum bier van OT). De covers die Officium Triste doet zijn The Weight Of The World (Editors) en Sleepless (Anathema).

Naast de stream komt de dubbel cd uit via Weeping Willow Records dat gerund wordt door de band zelf.

 • Shinobi Of Wokoundou

 • Philou Louzolo
  • Genre: electronics, afrofuturism
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Wokoundou

Nieuwe Rotterdammer Philou Louzolo is geworteld in de muziek uit Nigeria, Congo en Siera Leone. Vanuit deze basis ontwikkelde hij een voorliefde voor elektronische muziek en sci-fi, wat gecombineerd met een Afrofuturism benadering tot een heel eigen geluid leidde. Zijn gloednieuwe label Wokoundou wil daarom het creatieve platform vormen van waaruit traditionele Afrikaanse muziek omgevormd kan worden tot de muziek van de toekomst.

De eerste uitgave hierop Shinobi Of Wokounou laat in vijf tracks al een unieke mix horen van techno, Japanse anime soundtracks, acid en Afrosounds. Gericht op de dansvloer en bedoeld om Afrikaanse muziek met een ‘multiversal mind’ tegemoet te treden. Philou slaagt zonder meer in zijn intergalactische missie want de muziek is ronduit verslavend voor de avontuurlijke luisteraar of dj. May the juju be with u!

“The Shinobi of Wokoundou is the founding clan of our progressive planet Wokoundou with Philou Louzolo as our first commander and chief. This clan reincarnates revolutionary fiction and non fiction space rebels hailing over from the African continent and the Japanese anime Shinobi World. In this first chapter we pay tribute to Biko, Sakura and Susanoo, the powerful Japanese mythological God of the storm and seas. The preservation of these legendary spirits of our ancestral times make up the genetic material for the future realm of Wokoundou.”

De Rotterdamse death/doom metal band Officium Triste viert dit jaar haar 25-jarige bestaan. Niet alleen met een heus tribute-album (zie elders) maar ook gewoon met een nieuwe plaat. The Death Of Gaia is alweer hun zesde en hierop klinken ze sterker dan ooit. Muzikaal gegroeid met betere arrangementen en meer variatie, maar gelukkig nog steeds met hun kenmerkende en overweldigende ‘tristesse’.

Hun in de loop der jaren geperfectioneerde balans tussen verfijnde melodie en opgekropte kracht houdt je als luisteraar op het puntje van de stoel. En met extra instrumenten als piano, viool en cello naast verschillende gast vocalisten weten ze zelfs wat nieuwe herfstkleuren aan hun palet toe te voegen. Ja, in deze blakende vorm kan Officium Triste zonder twijfel nog jaren mee.

Ook verkrijgbaar als ‘limited edition cd boxset’ en later dit jaar op 12″vinyl!

 • Octogirl

 • Juanfer Marrero Projects
  • Genre: instrumental post-rock
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Opgroeiend in Zuid-Spanje luisterde Juanfer gefascineerd naar z’n vaders platencollectie met daarin veel 70’s muziek. Vooral de psychedelia en soundscapes maakten een onuitwisbare indruk en liefhebber tot op de dag van vandaag. Sinds hij besloot zelf muzikant te worden via o.a. een opleiding aan Codarts vertaalde dit zich in een grote drang tot experimenteren. Juanfer legt zich niet zomaar neer bij hoe een gitaar zou moeten klinken en speelt graag met de concepten, stucturen en tempo’s van ‘mainstream’ muziek.

Zijn debuut Octogirl is dan ook meteen een geweldig conceptalbum geworden. In zijn eigen woorden: “Based on an imaginary video game set in space. We follow the story of our main protagonist (Octogirl) in her mission through each song which represent one stage of the game; a pseudo-soundtrack for a virtual world”.

Het album staat vol rete-spannende instrumentale post-rock. Het soms lyrische gitaarwerk hierbij roept qua kwaliteit zonder moeite iconen als Fripp, Zappa en Gilmour in gedachten, maar dan wel in een moderne math-rock setting. Denk Three Trapped Tigers zonder synths, of Don Caballero in zomerse stemming; Knap! Juanfer deed naast de productie zelf alle gitaar- én baspartijen, Martin Hafizi drumde en alles is tiptop vastgelegd door de Rotterdamse muzikant en producer Bruno Vogel. Liefhebbers van avontuurlijke gitaarmuziek kunnen Octogirl blind aan hun wishlist toevoegen… Een debuut om trots op te zijn!

 • A Sunday Kind Of Love

 • Elijah Waters
  • Genre: hiphop, nu-soul
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Elijah Waters is één van de leden van het actieve Rotterdamse Green Cabin collectief. De jonge getalenteerde rapper en producer is van vele markten thuis. Geïnspireerd door de diversiteit van artiesten als MF DOOM gaat het ook bij hem van hiphop tot trap en van depri donker tot uplifting vrolijk. Hierbij sloop er steeds meer ‘zang’ in en worden tegenwoordig met band ook stijlen als soul en lome funk verkend. Zijn herkenbare flow weet bijna alles wat hij aanraakt al gauw een laidback vibe te geven.

Dit derde album A Sunday Kind Of Love vormt hierop geen uitzondering. De titel doet het al vermoeden, maar dit ronduit heerlijke lounge en leefkuil muziek. En dan niet van het slappe soort die je in slaap sust. Nee, hier knisperen de beats, zoemen de synths, is het pianospel prachtig, houdt de bas je aandacht vast en is het drumwerk on point. De druggy effecten op de vocals werken hierbij aangenaam vervreemdend en bovendien is de productie top. Kortom; een levenslustige prachtplaat die je de hele week door wilt draaien!

 • I Must Not Bleak Thoughts

 • Perfect Vacuum
  • Genre: electronics, avant-rock
  • Release-type: album, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Blowpipe Records

Perfect Vacuum is een samenwerking van Rotterdamse multi-muzikant Lukas Simonis en iemand die zich Dave Marsh noemt (wellicht ook bekend onder namen als L.Voag, Amos, Harmon Y Phraisier, Xentos e.a.). Simonis heeft ook veel op zijn naam zoals: Vril, Coolhaven, Trespassers W en Deus Cantos.

Deze plaat is vol gespeeld door een keur aan echte en denkbeeldige vrienden en opgenomen in de elektronische studio van WORM waardoor een schier eindeloze rij van synthesizers gebruikt kon worden. Marsh en Simonis zijn echter minder grote gearsluts dan ze hier (op de hoes) suggereren, het gaat ze meer om de muziek.

Die doet denken aan Engelse avant-garde rock uit de 70/80 jaren maar biedt ook een dosis fragmentarische abstractie aangezien het door 50 jaar rock enpop geschiedenis hobbelt alsof er helemaal niets aan de hand is. Een prima draaibare, poppy plaat (op z’n Residents best!), gekenmerkt door cryptische teksten met gezonde maatschappijkritiek is het gevolg. Dit is wat er gebeurt als je al die jaren eigenwijs doorgaat met spelen en luisteren. Don’t do this at home kids!

 • Testlab

 • Mono-Poly
  • Genre: experimental electronics, minimal wave
  • Release-type: album, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Blowpipe Records

Dennis ‘modular’ Verschoor is bekend van de Noodlebar events en bestiert WORM’s Waveform Research Centre. Het materiaal op dit album is hier ‘live’ gecomponeerd en opgenomen in één take, zonder enige vorm van ‘editing’. Het idee erachter was de luisteraar een goede indruk te geven wat je in dit soort studio’s kan maken door totaal verschillende tracks te creëren.

WRC beheert een bijzondere collectie elektronische testapparaten. Nooit bedoeld om muziek mee te maken, maar ontworpen om ‘fouten’ te meten in andere apparaten en deze te calibreren. In de jaren 50/60 werd in dit soort studio’s al elektronische muziek gemaakt omdat (modulaire) synthesizers simpelweg nog niet bestonden. De pioniers van toen als Delia Derbyshire, Dick Raaijmakers en Karlheinz Stockhausen deden dit onder meer in studio’s als The BBC Radiophonic Workshop, het Eindhovens Natlab en de WDR studios.

WORM’s WRC heeft zo’n zelfde set-up, maar dan zonder de oude tape-machines. Ze gebruiken een computer voor de multi-tracks, mix en moderne digital fx. De beperkingen (geen VCA’s, envelope generators of sequencers) maken het een uitdaging om mee te werken, maar het is mogelijk dingen te vinden die geen enkele moderne synthesizer biedt. Voor avontuurlijke luisteraars en muzikanten met interesse in originele, unieke ‘sounds’ is dit Mono-Poly album een dikke aanrader!

 • The Fascinating World Of Les Robots

 • Les Robots
  • Genre: instrumental spacey surfrock
  • Release-type: album, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Spazz Records

Na twee eerdere 7″ vinyl singles nu het debuut-album van Les Robots met daarop twaalf knallende instrumentals from outer space. In hun laboratorium werd naar hartenlust geëxperimenteerd met surf, primitive punk en de weirdste novelty sounds denkbaar. Met als resultaat een amalgaam van flarden The Tornados, snufjes Servotron en een flinke scheut Space Cossacks opgespiced met Theremin essence.

Dat dit materiaal de juiste ingrediënten bevat voor opwindende liveshows bewezen de mysterieuze robotmannen deze zomer op het Metropolis festival waar zij als Popunie Live act waren ingevlogen en acte de présence gaven. Conclusie: klasse album op het onvolprezen Rotterdamse Spazz Records!

 • Fok de Achtergrond

 • MaxiMilli

Op vrijdag de 13e presenteerde Max van Beek zijn nieuwe plaat Fok De Achtergrond. Tijdens het dikke feest in Superdisco uiteraard ook gasten als Le Seton, Yung Dee en Sellwin die ook op het minialbum meedoen. MaxiMilli kun je trouwens met recht een veteraan noemen want in 2009 deed hij samen met Ronnie Flex en Kid de Blits als Jupiternegers (pre-Lefensmannen) bijvoorbeeld al mee aan het Popunie project High School Music Competition.

Ook Max is zich hierna blijven ontwikkelen, bracht sporadisch nieuwe muziek uit en dropt nu dan dit album. Het is opnieuw een stap vooruit want een overwogen en fraai geheel geworden met kraakheldere diepe beats, dope teksten over het hier en nu, verwerkt in een tiental catchy songs. Top! Speciaal ter ere van Fok De Achtergrond verscheen er een kort videoportret en die vind je hier.

 • Explore

 • No Disguise
  • Genre: punk
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Achter het opvallende artwork van Philippa Grob gaat een oldschool punk klinkende plaat in de beste Vice Squad/Beki Bondage traditie schuil. Maar het is zeker geen flauwe kopie van iets geworden want zangeres Linda Klootwijk en haar mannen gooiden ook oldschool hardcore, thrash metal, skacore, darkwave en deathrock in hun blender.

Dit resulteert in een enerverende, upbeat garageplaat met onderscheidende vocalen waarop het zonder meer goed moshen is. De toptrack Take Your Power Back vormt in de turbulente tijden van klimaatprotest, overheidscorruptie, raciale- en sexuele intimidatie welhaast het perfecte anthem. Sturm-und-Drang punk for the now generation!

 • Mindset:Reset

 • Animistic Beliefs
  • Genre: retrofuturistic electro/techno
  • Release-type: album, 2x12" vinyl, digitaal
  • Label: SolarOneMusic

Debuut-album met acht tracks van het duo Linh Luu en Marvin Lalihatu dat bekend staat om hun ‘banging’ livesets. Naast de digitale varianten ook als limited special edition op ‘clear’ vinyl uitgebracht met bijbehorende remix-ep (door The Exaltics, Jensen Interceptor, Ultradyne, Minimal Violence en Volruptus). Helaas, evenals hun eerdere 12 inches, razendsnel uitverkocht wat wel iets zegt over de (internationale) status die ze hebben weten op te bouwen.

De combinatie van electro, IDM, techno, ambient, jungle en experimentele sounds heeft een buitengewoon krachtig en overtuigend eindresultaat opgeleverd. Een bewijs dat het ook met de electronische muziek productie in Rotterdam nog steeds prima gaat. Een album voor in de jaarlijstjes!

 • Climax

 • WOWI
  • Genre: tropical hiphop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Schiedammer Christino Simmons heeft zijn roots in het Caribisch gebied. Geïnspireerd door artiesten als Drake, Sam Smith, Frenna en Khalid doet hij nu vooral zijn eigen ding. Hij weet dan ook met z’n donkere, diepe stem en aansprekende mix van hiphop, pop, trap, R&B, dancehall, afrohouse en bubbling iets unieks te creëren. Op Climax worden taboes op een creatieve manier vertaald en besproken.

Onderwerpen als liefde, seks, misleiding, vrijheid en zelfexpressie komen aan bod en dit alles wordt zeer zelfverzekerd gebracht, zowel op deze ep als op het podium. Niet voor niets verkoos de jury van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam hem recent unaniem tot winnaar in een bomvol BIRD. Ook WOWI doet dit najaar mee aan de Popronde dus check ‘m uit!

 • Kaji Island

 • Midwinter Bonfire
  • Genre: dreampop, lo-fi synthpop
  • Release-type: album, cassette, digitaal
  • Label: Coaster Records

Debuut-album van het nieuwe lo-fi project van Coaster Records opperhoofd Jasper Boogaard. Zijn vlot klinkende synthpop weet overtuigend een bitterzoete sfeer op te roepen. Hierdoor schiet meteen de jaren 80 new wave sound door onze gedachten. Maar dan niet zozeer de diepzwarte doem variant, meer die van Depeche Mode, Blancmange, Yazoo of het weer tourende New Order. Vergis je echter niet; de teksten handelen ook hier wel degelijk over wezenlijke zaken als spijt en verloren vriendschap.

Het knappe is dat het als geheel toch helemaal van nu is, vooral vanwege de soms vaporwave achtige effecten op de vocalen. De track Bonfire gaat bovendien gepaard met een heuse video game (gemaakt door Roel van der Meulen en vind je hier). Al met al is Kaji Island een erg fijn album geworden waarop het heerlijk wegdromen is. Pracht solo-debuut van een groot talent!

 • Andij Season

 • Andij
  • Genre: hiphop, trap
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Noureddine Mountassir el Idrissi is rapper en gepassioneerd kok. Toen hij een keer per ongeluk andijviesoep maakte, noemde zijn chef hem ANDIJ.  Zijn eigen stijl is straat, maar met een speelse sfeer en klinkt niet als je dagelijkse (t)rapper. Hij wordt geïnspireerd door Wiz Khalifa, Queen, Rich The Kid, Young Thug, Bob Marley en The Weeknd.

ANDIJ werkt meestal samen met het collectief Green Cabin en stond daarmee o.a. op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Een Rotterdamse vakman die alles geeft en hiermee bijvoorbeeld al de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam bereikte. Op dit album wederom de sublieme beats van M3 met als resultaat dat je seizoenen lang lekker kunt viben.

 • Married… With Spud

 • Forbidden Wizards
  • Genre: punk
  • Release-type: ep, cassette, digitaal
  • Label: Humanimaal

Bij de onvolprezen Niek Driesschen van Duct Tape Studio hebben Amber, Ross en Tom een portie kwaliteitspunk op de band gepleurd waar je “U” tegen zegt. Acht songs, allen onder de twee minuten, die goed laten horen dat deze band inmiddels tot de top van de Nederlandse DIY-punk behoort.

Denk hierbij aan de impact van een crashende TGV, een geweldige cover van Devo’s (I Can Get No) Satisfaction, gitaarspel dat East Bay Ray in gedachten roept, cheerleading VULVA girls, catchy lyrics… you name it, they’ve got it!

Niet alleen digitaal maar ook verschenen op cassette met unieke ‘green splattered glitter’ patronen (o.a. verkrijgbaar bij optredens).

De Spotify-playlist van september

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Popunie clipoverzicht september 2019

Het Popunie clipoverzicht van september 2019 staat klaar! Na de zomer zijn er weer behoorlijk wat video’s uitgebracht door Rotterdamse acts en bands. Hier het overzicht met de nieuwste clips. Voor zover deze op onze radar zijn verschenen, hebben we ze op een rijtje gezet.

 

Kalulu – Push On (Scilla Scandalous Remix)
Catalijne – Mr. Blue Sky (original by Electric Light Orchestra)
Wesper – Il Reste Le Vainqueur
Danéx – Don’t Call My Phone
Mark Blomsteel – Someone Somewhere Tonight
Jairzinho – Lil Boy
Tommy Surf ft. JADE. – Not Forever
Lone Wolf – Can’t Stop You Anyway
Kay Slice – Mufasaa [remix](original from Lion King soundtrack)
Michel Ebben – (A Song For) Fall & Darkness (2019 version)
St. Solaire – Home (Mokum Sessions #392)
Nelson Freitas – Bolo Ku Pudim ft. Djodje, Eddy Parker & Loony Johnson
Beckie – Ik Haat Je
MaxiMilli – Op & Neer
Out of Skin – The Fair and Eerie
Los Paja Brava – Pitillo
Shark Inferno – Somewhere Around Livernois & McNichols
Goodnight Moonlight – Mind Game (68)
The Bullfight – The Lamenteer
Aletta & Maverick Soul – Walking Away
The Beatnik – You (live)
Officium Triste – World In Flames
Mihael Hrustelj [Trio] – E.C.H.O. (live radio session)
Fantast – Vaarwater
Naaz – Damage 🙁
The New Shining – Looks Like Rain
HardHeaderz – VlamGEEL ft. Vlammetje
Corleone – De Val
G-1 Giovanni Eenig – Mee Met De RET
Dread Pitt & Mr Carty – Hear Dem Talking
Bolle G – Deze Dagen
Animistic Beliefs – Mindset:Reset
Vermin – Giants (live)
The New Shining – Drown With Me
Amoris x Chamo – Switch ft. Nilr
Nelson Freitas – Problema
Kevin ft. Emma Heesters – Mooi
Jizzle x Belany – Verlangens
Elijah Waters – Please Don’t Forget
The Grey Pants – P Finger Jason