Releases Augustus 2019

 • Zondes Van Een Kind

 • Ruwhel

Wie aan Ruwhel denkt hoort, ziet en voelt automatisch WatWatIs, één van de meest hardwerkende Rotterdamse hiphopformaties. Logisch natuurlijk want wederhelft Yellow produceert ook het nodige op Zondes Van Een Kind. Met dit eerste ‘solo’ album van Ruwhel heeft hij op een zeer persoonlijke manier bloed, zweet en zondes verwerkt.

Verdeeld over de 12 tracks zijn er samenwerkingen met o.a. GEEL, Vlammetje, Monta en Zachery V te beluisteren. Al met al is dit een overtuigend solo debuut-album geworden van een jongen die een man moest worden en niet schuwt de mooie en minder mooie momenten daarvan te beschrijven. Proficiat!

31 augustus stond Ruwhel in een uitverkochte WORM Ubik om dit album te presenteren in theatervorm en OPEN Rotterdam was erbij om verslag te doen.

 • Rokkenjager

 • Sammie Sedano

Eind 2018 heeft Sammie Sedano aangegeven meer muziek uit te willen brengen. En belofte maakt schuld! Na de release van zijn Andere Mens ep in april gevolgd door twee losse singles met producer Ramillion (bekend van oa. Waka Flocka, Jim Jones en SFB) dropt hij nu de Rokkenjager ep.

Alle producties hierop zijn van de hand van producer WAV.yard. Rokkenjager bevat dezelfde speelse sound als de voorgaande ep en kan dus gezien worden als een verlengstuk van het project. Voor het artwork is Sammie naar Jakarta gevlogen om een samenwerking aan te gaan met fashion fotografe Syifa Fachrunissa. De vormgeving is wederom gedaan door beeldende kunstenaar Kaweian Esmaieli.

Sedano is een artiest die diverse creatieve uitlatingen met elkaar combineert waaronder kunst, fashion en muziek. Deze aanpak doet hem al opvallen en hij belooft dat komende projecten nog meer lading zullen bevatten. Deze ep klinkt best, dus laat maar komen…

 • Next Of Kin (Deluxe Edition)

 • Dawn Brothers & Friends

In april, speciaal ihkv Record Store Day, bracht Dawn Brothers het schitterende Next of Kin album al uit op 10″ vinyl. Dit project is een samenwerking met bevriende artiesten DeWolff, Tim Knol, Coal Harbour, Merel Sophie, David Gram, Stefan Wolfs en Sam Jones en werd lovend ontvangen door de vaderlandse pers, met interviews en recensies in onder meer Volkskrant, Parool en Lust for Life.

Het album verschijnt nu als Deluxe Edition voor het eerst op cd, uitgebreid met vier bonus tracks welke live werden opgenomen tijdens de release show in Paradiso Zonnehuis op Record Store Day 2019: Vampire, Darling, Kill Me Tomorrow en Stayin’ Out Late.

 • Jongens Uit De Havenstad

 • Equalz
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: Top Notch

Het Rotterdamse duo Equalz draait al jaren mee en scoort hit na hit. AlwaysBizzy en Stylez brachten bijvoorbeeld al de succesvolle projecten Equalz Op Je Skerm, Update en Reloaded uit. Inmiddels is het na het uitbrengen van de singles On It, Ballin’, Shopping Spree en Met Mij de hoogste tijd voor een debuut-album. Dat is er nu in de vorm van Jongens Uit De Havenstad met daarop dertien tracks en gastbijdrages van o.a. LouiVos, Kevin, Henkie T, Dopebwoy en Hef. Een mooie mijlpaal na jarenlang hard werken, op naar de volgende!

 • Back In Action

 • Macktacular & Radiculous

Rotterdammer Mackadena (in zijn Redrum en IllyNoiz verleden ook wel bekend als DJ Mack) en MC Random uit Pasadena, Californië vormen het illustere duo Mactacular & Randiculous. Maar liefst acht jaar na hun debuutplaat The Fantastic Adventures Of… is er nu “… another blockbuster”. Hieraan blijkt geen woord gelogen…

De stijl op Back In Action heeft een onmiskenbare oldschool vibe waarbij de kwaliteit die deze twee klasbakken laten horen constant hoog is. De zeven tracks overtuigen dan ook allemaal op zowel het productionele als vocale vlak en zorgen dat je al gauw de repeatknop zoekt. De afsluitende en extra lange track Area 626 – Now you say… (8.44) kent bovendien featurings van Crow Magnum, Apakalips en The Truth. Meer aanbevelingen lijken ons niet nodig; check deze shit…

Na debuut-single Op Weg ligt er nu de debuut-ep van de 19-jarige Jack: Plan A. De jonge Rotterdammer van Zuid gaat momenteel als een malle. Hij was al ‘talent van de maand’ bij 101Barz en ook op Spotify presteert hij goed. Trapjack weet dan ook als geen ander in te loggen op djonko vibes waar de straatjeugd van tegenwoordig zo goed op gaat.

Het aantal gasten op de acht tracks blijft beperkt tot Idaly, Djezja, LouiVos en 3robi. De producties klinken ijzersterk en doen uitkijken naar een heel album. Voorlopig lijkt er voor Jack dus geen ‘Plan B’ nodig!

 • Bamboo Music

 • J. Derwort
  • Genre: ambient, modern classical
  • Release-type: album, 12" vinyl
  • Label: Astral Industries

CHI was één van de eerste Europese acts die ambient muziek live op het podium uitvoerde. Gestart door Hanyo van Oosterom in 1983-1984, werd het eerste materiaal opgenomen met behulp van goede vrienden Jacobus Derwort en Willem Cramer. Later voegde Michel Banabila zich erbij. In 1986 werd de cassette The Original Recordings uitgebracht. Tegelijkertijd startte alle leden succesvolle solo carrières en viel CHI uiteindelijk uit elkaar. Jaren later ontstond The Chi Factory dat weer ging opnemen en zelfs optreden. Tot zover de geschiedenis.

In februari jl., precies op de dag dat het album Mantra Recordings van The Chi Factory werd uitgebracht, overleed fluitist Jacobus Derwort. Op 15 juli zou hij 67 zijn geworden. Om hem een laatste eer te bewijzen heeft het Britse label Astral Industries nu een album uitgebracht met een uitgelezen selectie van zijn mooiste solowerk. Het label omschrijft dit materiaal als volgt:

“Stemming from Derwort’s 1987 solo debut tape Bamboo, this expanded and reshuffled compilation of Bamboo Music celebrates more than 30 years of J. Derwort’s deeply focussed yet dilated and richly spirited recordings which have come to define an etheric strand of late ‘80s ambient pursuits. Pairing his gentle, breezy gestures with spongiform layers of subbass, colourful canopies of bird calls and trickling, fluid electronics, the recordings speak to a bucolic and blessed conception of ambient ecological music which is both atavistic, futuristic and timeless in its elemental logic and tranquil effect.”

 • On The Map Mixtape Vol. 1

 • Diversen Artiesten
  • Genre: hiphop, trap
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Voor deze tape zijn er verschillende Rotterdamse artiesten uitgenodigd om met elkaar samen te werken op een schrijverskamp georganiseerd door Selim Barraho van On The Map. In een week tijd zijn er 35 nummers gemaakt waarvan er 12 voor deze compilatie zijn geselecteerd.

Op de tape staan onder andere rappers als: Brunzyn, Sammie Sedano, ANDIJ, Zeusdegado, Shagga Ranx, Lewis en Tommy Oost. De producers zijn Nash Crebula, M3, Kauwboy en WAV.Yard. Deze verzamelaar geeft een prima dwarsdoorsnede van wat zich in de Rotterdamse hiphop underground afspeelt en is goed voorbeeld van het adagium; Support Your Local Scene!

 • My Days

 • Ghostriders
  • Genre: rock 'n' roll
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Ghostriders betaat uit: Kees van Bemmel (vox/guitar), Martin van der Moer (bass) en Mark Peterse (drums). Ze delen een voorliefde voor Britse rock and roll en rockabilly uit de seventies. Deze stijl staat bekend als ‘revival rock and roll’ en wordt wereldwijd omarmt door vele Ted’s en Rockers. Die zitten goed bij dit gezelschap want Kees was jarenlang frontman van The Wildcats en vormde hierna in 2014 Ghostriders. Gedrieën spelen deze veteranen de planken uit de podia en voorafgaand aan hun album dat in september uitkomt is er alvast deze ep uitgebracht. Rock and roll in all it’s glory…  It won’t let you down and it will cheer you up!

Dé Panama stond voorheen bekend als Jojo. Hij is tevens lid van de Rotterdamse hiphop formatie RSG (Rotterdamse SterrenGang) en focust zich nu ook los hiervan op solo werk. Het eerste resultaat is er in de vorm van de debuut-ep ADBM wat staat voor ‘Arsenal De Belle Melodie’. Hierop een intro en acht opbeurende tracks, met hier en daar een serieuze ondertoon en altijd een heerlijk tropische vibe. Als gasten komen o.a. Ir-Sais, Tavv en Jairzinho voorbij. Nog geen genoeg van de zomer? Check deze plaat!

De Spotify-playlist van augustus

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Popunie Live presenteert twee acts op Haags Embassy Festival

Popunie Live presenteert dit jaar voor het eerst twee Rotterdamse acts op het internationaal georiënteerde Embassy Festival in Den Haag. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2019 zal op het pittoreske Lange Voorhout een golf van wereldwijde cultuur in de Hofstad neerdalen.

Embassy Festival
Het Embassy Festival trok vorig jaar meer dan 60.000 bezoekers. Het festival ontsluit de culturele rijkdom van bijna 70 deelnemende landen en verleidt bezoekers tot ontmoetingen met elkaar en weerlegt en verdiept op een bijna terloopse wijze inzichten in andere culturen. Het Embassy Festival toont in Den Haag, Internationale stad van Vrede & Recht, in meest letterlijke zin dat cultuur verbroedert en voor verwondering zorgt.

Ook Rotterdam is een ware smeltkroes van culturen want onze Maasstad telt 160 verschillende nationaliteiten. Niet zo vreemd dat er genoeg Rotterdamse artiesten rondlopen die een speciale band hebben met een ander land. Deze culturele rijkdom willen we graag benadrukken en hierom presenteren we dit jaar voor het eerst met Popunie Live twee bijzondere artiesten op het Embassy Festival.

Gita Buhari
VR 6 september | Opening Night Stage | 19:45-20:30
De stem van de Ghanese zangeres Gita Buhari ademt ziel en de dromerige, ritmische en melancholische geluiden die door haar band worden gecreëerd, laten je verlangen naar meer en meer. Synths, 808’s en een bijna hypnotische ervaring wachten op je.

Göksel Yilmaz Ensemble
ZA 7 september | Classical stage | 18:00-19:00
Met behulp van traditionele oosterse en westerse muziekstijlen om een ​​scala aan emoties weer te geven en hun onderscheidende soundscape te creëren, heeft het Göksel Yilmaz Ensemble een publiek over de hele wereld gefascineerd. Hun recital belooft een betoverende muzikale tour door Turkije, Libanon, Syrië, Irak en Koerdistan.

Totaalbeleving
Dat cultuur verbindt en verbroedert wordt tastbaar wanneer je over het terrein wandelt. Een impressie; op het festival zie je gebroederlijk sterren schitteren uit Palestina (Faraj Suleiman), Australië (Anna Smith), Marokko (Mâalem Reda Stitou) en Israël (Boom Pam). Je ziet dat ambassadeurs vaak letterlijk zelf hun mouwen opstropen en met een schort voor een gerecht uit eigen land bereiden.

Je verwondert je over een groep jonge dames uit Bosnië en Herzegovina die uitgedost in traditionele kledij over het terrein dansen en flaneren. Dan sta je ineens te swingen bij een spontaan Zuid-Afrikaans feestje om vervolgens geraakt te worden door de volkse muziek die her en der klinkt tijdens de rondgang over de Internationale Markt.

Je kunt proeven van hapjes en drankjes uit alle windstreken. Je ziet dat kinderen zich vermaken tijdens dit echte familiefestival bij de Kids Compound of bij één van de vele landenpaviljoens. De jongste bezoekers worden tijdens hun ontdekkingsreis meegenomen in de Vietnamese cultuur met het verven van een Nón Lá (de rieten Vietnamese hoed), gaan op de foto met Joulupukki (de kerstman uit Finland) of krijgen een echte Henna tattoo bij Saudi-Arabië.

Verleid de zintuigen door een keur aan internationale muziek, gerechten en cultuur in een gevarieerd, gratis programma dat belooft een publiek van alle leeftijden te verrassen en te entertainen. Verwacht een innovatief muzikaal programma met pop, jazz, folk en klassieke muziek, evenals culinaire hoogstandjes, theater, literatuur, kunst en activiteiten uit alle uithoeken van de wereld.

Popunie Live
Popunie Live is een concept dat in 2013 door de Popunie is ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici naar de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als The Life I Live, Grasnapolsky, Metropolis, Baroeg Open Air en Oerol.

Klik hier voor meer Popunie Live.

Sena
Sena regelt de (naburige) rechten van muzikanten en producenten. Zij incasseert namens (inter)nationale artiesten en producenten een vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar ten gehore wordt gebracht. Het Sena Performers Fonds zorgt ervoor dat alle artiesten die via Popunie Live optreden, eerlijk betaald worden.