The Lumes

casette 1Cassette #1
cassette-ep / download-ep
post-punk / wave

De meeste critici zijn het er wel over eens dat het productiewerk van Martin Hannett één van de elementen was die de muziek van Joy Division eind jaren 70 en begin jaren 80 van de vorige eeuw naar een hoger plan tilden. Zijn handelsmerk was het geluid dat opgenomen leek te zijn in een lege metrotunnel of een verlaten slachthuis: hol, blikkerig en kil, waarbij vaak de zang en gitaren uitwaaierden en bas en drums nadrukkelijk op de voorgrond bleven.

Deze wijze van productie bleef kenmerkend voor het befaamde Factorylabel van Tony Wilson, waar een veelvoud van beginnende bands in het kielzog van Joy Division hun DIY-attitude toonzetten.

Zet een album op van Section 25, Crispy Ambulance of The Names en je hoort duidelijk de handtekening van Hannett.

Het Rotterdamse The Lumes lijkt op het debuut Cassette #1 al dan niet bewust terug te grijpen op die wijze van muziek maken en opnemen van nu ruim 35 jaar geleden. Hoewel de meesterhand van Hannett natuurlijk ontbreekt, klinken de tracks alsof ze van een demotape van dat befaamde label uit Manchester in die jaren 80 komen. “Recorded in the practice space and mastered on cassette” schrijft het trio op hun Bandcamp-pagina. Alleen al de keuze voor cassette boven cd of mp3 toont hoezeer de band in de traditie staat van het “doe het zelf” dat tijdens de punk en de periode daarna hoogtij vierde.

Eerlijk gezegd is het dan ook niet direct vernieuwend wat deze jonge band op dit drie nummers tellende debuut laat horen. Naast het typerende Factorygeluid horen we ook duidelijk de invloed van The Cure en een latere stroming als shoegaze.

Maar toch.
Toch lijkt Cassette #1 in de kern meer een vingeroefening voor iets groters. Met name het laatste nummer Fata Morgana, lijkt met de plots verrassende verandering van toon op het eind van het nummer, een juiste richting aan te geven waarin zowel het geluid van de new wave uit de jaren 80 als het idioom van diezelfde stroming anno 2015 te horen is.

Wat dat betreft past dit debuut van The Lumes uitstekend in de hernieuwde belangstelling voor en opleving van de post-punk in de afgelopen vijf jaar. In de gaten houden dus.

Cassette #1 is verkrijgbaar op cassette (te koop bij concerten) en via Bandcamp.

Rob Veltman

Winnaars Kunstbende Zuid-Holland 2015

FullSizeRenderKunstbende is de landelijke wedstrijd voor jong creatief talent in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar. Meer dan 180 deelnemende jongeren in ruim 80 acts hebben zondag 3 mei hun talent bewezen tijdens de voorronde van Kunstbende Zuid-Holland 2015 in Het Paard van Troje in Den Haag. Dit jaar viert de Kunstbende haar 25-jarig bestaan en daarom stond de voorronde geheel in het teken van het thema FEEST!

Deelnemers deden mee in de categorieën DJ, Muziek, Dans, Expo, Fashion, Film, Taal en Theater, met als doel; een plekje bemachtigen in de landelijke Kunstbende finale. Per categorie heeft een deskundige jury drie prijswinnaars aangewezen, die met de felbegeerde prijzen het podium verlieten. Het prijzenpakket voor de top drie bestaat o.a. uit een masterclass, optredens op verschillende podia en leuke gadgets. De volgende winnaars gingen er met de prijzen vandoor. De nummers 1 zullen we terugzien op zaterdag 26 september in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Expo
1. Merel Drop uit Leiden
2. Janneke de Lange uit Delft
3. Annabel  Kamps uit Leiden

Taal
1. Laura Pellikaan uit Gorinchem
2. Hizir Cengiz uit Den Haag
3. Aida uit Rotterdam

Theater
1. Hizir Cengiz uit Den Haag
2. Dewi & Mané uit Leiden
3. Mae uit Den Haag

Fashion
1. See And To Be Seen uit Barendrecht
2. Robin van der Haak uit Pijnacker
3. Wiepke van Wolfsbergen uit Den Haag

Dans
1. Sidney uit Leiden
2. Bram van der Loon uit Rotterdam
3. Louder uit Den Haag

DJ
1. DJ Flor uit Leiden (gaat door naar halve finale)
2. Tim Franklin uit Delft
3. DJ S!rene uit ’s Gravendeel

Muziek
1. The Hague Idiots uit Den Haag
2. Tato uit Rotterdam
3. Robin Haijes uit Benthuizen

Film
1. Thijs Kern uit Middelharnis
2. Berry & Lennard uit Lisse
3. Ashen uit Den Haag

Tijdens deze speciale 25ste editie vond er ook een Zoete Wraak actie plaats, waarbij oud-deelnemers nog één keer de kans kregen om hun talent te tonen voor de Kunstbende jury. De winnaar van deze Zoete Wraak is Carolien van Wijngaarden.

Meer informatie en hoe je kunt inschrijven voor volgend jaar, vind je op de website van de Kunstbende.