Standup ’69

cover5×69
cd-ep / download-ep
psychedelische rock

“Lekker bandje zeg.”, bedacht ik me toen ik Standup ’69 voor het eerst zag spelen tijdens de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015. Ik was niet de enige met die mening want ze wonnen de publieksprijs, en wat mij betreft zat er meer in want Standup ’69 is echt een aanwinst voor de Rotterdamse muziekscene.

Nu is het niet zo dat de band net komt kijken, sterker nog zangeres Emmy Kadee en gitarist Willem-Pieter Zoutendijk zijn al sinds 2010 bezig om de sound van de band neer te zetten.

In 2012 kwam Bruno Vogel (drums) erbij en de MicroKorg synth (ipv de traditionele basgitaar) werd een permanent onderdeel van de show. Menig nationaal en internationaal podium zag de onderkant van hun Allstars, dus de band heeft genoeg meters op de teller.

In de bio staat dat ze noisy indie space rock maken, en hoewel de meeste bands het vervelend vinden om in een hokje geplaatst te worden vind ik deze term best wel ok passen.

De band maakte korte to-the-point rockliedjes met een spacey randje. Ik zeg niet voor niets ‘maakte’, want de nieuwe ep 5×69 bevat echter slechts twee basic rockliedjes en de rest van de plaat heeft een nog sterkere psychedelische vibe, die mij ernstig kan bekoren.

De liedjes zijn volwassener en hebben meer lagen waardoor je geen enkele moeite hoeft te doen om het tof te vinden. Insane en Not Like Home vind ik daar een heel goed voorbeeld van, goed opgebouwd en vervelen doen ze geen moment.

Come Back is meer straight forward… niet ouwehoeren… gewoon speuluh!. Die is de beuker van de plaat en zal zeker een pit voor het podium veroorzaken.

5×69 sluit af met het instrumentale Break Me, op zich een prima liedje maar ik had liever nog een kraker als Not Like Home gehoord. Is niet eens een minpuntje want die kan ik op deze plaat niet vinden, dus wat zeik ik nou.

Hoewel zangeres Emmy en drummer Bruno het prima doen gaat wat mij betreft de hoofdprijs naar gitarist Willem-Pieter. Vette gitaarpartijen die bepalend zijn voor de sound van de band zonder te overheersen. Dat vind ik heel koel want dat heeft menig gitarist niet van nature 😉

Standup ’69, een lekker bandje met een lekkere plaat!

De release van 5×69 vind plaats op 18 maart in Worm en als je de tickets in de pre-order koopt krijg je de ep gratis!

Wil je meer weten over Standup ’69? Check de website en like ze op Facebook.

Arwin Troost

Music Support Interview: Max Maas (Festival De Frikandel)

886253_1057507750980813_1568193560832799504_o

Aanstaande zondag 20 maart vindt er weer een Festival De Frikandel plaats. Deze lente-editie van het festival vindt plaats in Podium Grounds. We spraken met Max Maas, één van de organisatoren en eigenaren van oefenruimte De Frikandel, over de oefenruimtes, de bands en het festival.  

Hoe lang bestaan oefenruimte De Frikandel al?
Max: De Frikandel bestaat sinds 2007 en is begonnen bij Stichting De Fabriek in het voormalige kraakpand De Fabriek in Delfshaven. In die vieze donkere kelders oefende ik met Mono en Joe (de mede-oprichter) met zijn bandje Tarantula Cumshot. En The Cuties, arme meiden..

Op last van de brandweer zijn we toen verhuisd naar Crooswijk waar we voor negen maanden weer met Stichting De Fabriek aan de Hendrick de Keyzerstraat zaten. Daar kwamen al wat meer bandjes waaronder Cusack, toen nog Deepfish, die nu nog steeds bij ons oefent en die ook heeft geholpen om de volgende locatie te bouwen.

Na negen maanden vertrok Stichting De Fabriek namelijk naar de Spaanse Polder, maar dat vonden wij en audioverhuurbedrijf Squat Deluxe iets te ver, dus hebben we het huidige pand aan de Coolhaven in Delfshaven gevonden wat we gewoon huren.

Toen, op 1 september 2009, hebben ik me ingeschreven als eenmanszaak. Joe blijft graag onder de radar. In een aantal maanden en met veel hulp van vrienden en familie hebben we toen drie oefenruimtes gebouwd. De opening daarvan hebben we gevierd met vegetarische frikandellen en singer/songwriters in de Bodysmurf.

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?
De naam ‘De Frikandel’ komt voort uit een kort gesprek tijdens het bouwen van de allereerste ruimte. Dat ging zo:

Max: Hoe gaan we de oefenruimte eigenlijk noemen?

Joe: De Frikandel

Max: Oké.

De namen van de andere ruimtes zijn op dezelfde manier ontstaan.

1002505_295235773948028_1397538197_n download images

Jullie zijn volgens mij nog altijd aan het bouwen daar beneden hè? Is De Frikandel ooit af?
We zijn nog steeds aan het uitbreiden in de kelder aan de Coolhaven, maar we bouwen extreem langzaam, omdat het voor ons een bijbaantje is, waar we niet veel aan verdienen, maar wat we wel meekrijgen is veel plezier van alle enthousiaste bands die bij ons oefenen.

Hoe veel bands repeteren er nu in De Frikandel?
Inmiddels spelen er zo’n 25 bands op contractbasis, zo’n 60 bands op los-vaste basis en hebben er honderden bands wel eens bij ons geoefend.

Jullie organiseren vaker festivals met de bands die bij jullie repeteren. Wat gaat er deze keer gebeuren?
In 2011 kregen we het aanbod van Frederique Kreeftenberg van Landgoed van Cool tot Terhave om mee te doen met haar festival Tafelen Aan De Kade. Dat is zo goed bevallen, dat we nu nog steeds elk jaar het Festival De Frikandel organiseren op het Landgoed. En dit jaar dus voor het eerst in Podium Grounds.

We kiezen altijd bandjes uit die we zelf leuk vinden en graag live zouden willen zien. Mijn ervaring is dat bijna alle bands waarvan je de muziek, maar ook de mensen leert kennen interessante dingen doen. Met natuurlijk een paar uitschieters naar boven en beneden van bands die echt slecht zijn en bands die echt boeiend zijn. Zal geen namen noemen 😉

De volgende bands uit Oefenruimte De Frikandel en LGM Studio spelen aanstaande zondag 20 maart, tijdens een bizar relaxte zondagmiddag in Grounds. Het wordt een pruik feestje!

17u Resilience
18u Maja Fietsclub
19u Seven Stars Over Sicily
20u Deathroll
21u Black Midgets From The Future

DJ: Roccalberti
Host: Para Krizhna
Eten: SPARE-A-RIB
Flyer: Sibe Kokke