Interview: Standup ’69

standup-69Afgelopen maand stond de Rotterdamse formatie Standup ’69 in een stampvolle Worm om hun nieuwe ep, 5X69, te presenteren. Wij vroegen ons af hoe het met de band ging na hun grote show, dus ging Vincent Terlouw langs bij de band om ze even te spreken.

Wie de videoclip van Insane bekijkt, de nieuwe single van het Rotterdamse trio Standup ’69, zal zien dat het de band menens is. Een gelaagd nummer met een catchy riff, een stevige sound en afwisselende zang, wordt ondersteund door een waar visueel spektakel. Voor de Indie Noise Space Rockers is het een volgende stap voorwaarts.

Het is, wanneer ik de band spreek, drie dagen geleden dat de band haar tweede ep 5X69 in Worm presenteerde. In Rotown, waar dit interview plaatsvindt, genieten de muzikanten nog volop na. De zaal zat vol, het publiek was enthousiast, de energie kwam los. Op het podium werd hun show voor het eerst begeleid door spectaculaire visuals, gemaakt door Sterre Richard. ‘Het is nog een grote waas,’ zegt gitarist en zanger, Willem-Pieter Zoutendijk, alias W.P.

Standup 69_Christel de Wolff (7)Samen met zangeres Emmy Kadee werkt Willem-Pieter sinds 2010 aan het geluid van Standup ’69 met inspiratiebronnen als P.J. Harvey, Yeah Yeah Yeahs en Queens Of The Stone Age in hun achterhoofd. Twee jaar later voegt drummer Bruno Vogel zich bij het duo en begint de muziek steeds meer vorm te krijgen. In 2014 vereeuwigen ze hun typische sound van zware gitaren, hallucinerende synthesizers en een zangeres die met haar stemgeluid dwars door dit geluidslandschap snijdt, op een gelijknamige ep.

Ontwikkeling
En nu is daar de opvolger 5X69. Drie maanden werd er voor het schrijfproces uitgetrokken. ‘Meestal komt iemand met een idee en gaan we daar in de oefenruimte op jammen,’ zegt Emmy. ‘We hebben alle drie onze eigen input.’ De band is gegroeid vinden zij zelf. Mede door de vele shows die ze in binnen- en buitenland hebben gespeeld. ‘Op de eerste plaat,’ vertelt Bruno, ‘hadden we een garage vibe, een live-sound. De boel stond in een klein hokje geplaatst en het klinkt hard. Op de nieuwe ep merk je dat alles veel meer ruimte heeft gekregen.’

12894456_1054198311309640_1800709557_oWillem-Pieter beaamt dat en zegt: ‘Nog een verschil is dat de nummers van onze eerste ep er al waren, sommige waren wel vier jaar oud voordat we ze opnamen. Nu zijn we eerst de songs gaan schrijven en pas daarna op plaat gezet. Ook zijn de nummers ontstaan vanuit de mogelijkheden van onze studio. We hebben alles zelf opgenomen. Gewoon thuis.’

Schrappen
De creatieve mogelijkheden, mede omdat de band alles in eigen hand hield, waren groot. Een voordeel waar niettemin ook een gevaar in schuilt, want wie bewaart het overzicht. Bij Standup ’69 blijkt Bruno, die tevens de mixes maakt, deze taak op zich te hebben genomen: ‘We hebben eerst de drums opgenomen waarna mijn taak als muzikant erop zit.

Ik blijf daarna op de achtergrond en luister met een fris gehoor naar waar W.P. en Emmy mee aankomen. Wat zou er aan toegevoegd kunnen worden en vooral, wat kan er worden weggehaald? Dat vraag ik me steeds af. We hebben veel geëxperimenteerd. Dat moet ook, al belandt een heel groot deel daarvan uiteindelijk toch in de prullenbak.’

Duizend-en-een ideeën passeren de revue, maar op gegeven moment moet er een plaat worden afgeleverd, moeten er knopen worden doorgehakt. Willem-Pieter: ‘Die werkdruk moest er wel zijn, die hebben we nodig. Er waren avonden bij dat we bij elkaar zaten, zonder dat er iets gebeurde. Op andere avonden, wanneer we hadden besloten dat een nummer volgende week af moest zijn, werkten we tot drie uur ’s nachts keihard door.’

12894483_1054198307976307_738147693_oTrots en toekomst
Het trio is trots op het eindresultaat. Met name een nummer als Insane, waaraan een jaar lang hard is gewerkt, vergde het uiterste van de muzikanten. ‘We hebben elkaar zo gepusht om met dat nummer tot dit uiteindelijke resultaat te komen,’ zegt Willem-Pieter. ‘Toen Insane er lag dachten we wel met z’n allen van: wow, dit is zo anders dan we in het begin hadden verwacht. Het nummer is ook, volgens ons tenminste, niet in een hokje te plaatsen, klinkt niet als die of die band. Ja, dit is wel onze milestone.’

Inmiddels liggen er alweer volop nieuwe ideeën waarmee de band dolgraag aan de slag wil. Maar eerst staan er mooie shows op de agenda. Op 30 april spelen ze in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen.

Een maand later reizen ze af naar het Verenigd Koninkrijk. Op de vraag wat de verdere toekomstplannen van de band zijn, zegt Emmy: ‘We hebben een jaarplan liggen,’ waarop de andere twee hard beginnen te lachen. ‘We waren de afgelopen tijd vooral bezig met de release van 5X69, nu gaan we weer even de hersens aanzetten om te bedenken wat we ook alweer gingen doen.

In elk geval proberen we deel te nemen aan de Popronde, wie weet een nieuwe single uitbrengen, en we staan alweer te popelen om te gaan schrijven.’ Ondertussen wachten de fans in spanning af.

Standup ’69 live zien?
vr 29 april | Groningen | Cafe de Walrus
za 30 april | Vlaardingen | Kroepoekfabriek
vr 17 jun | Tilburg | Cul de Sac

Blijf op de hoogte van de band via hun website of like de Facebookpagina.

tekst: Vincent Terlouw
live-foto: Christel de Wolff (gemaakt tijdens de show in Worm)

Silver Pockets Full presenteert debuutalbum in De Kroepoekfabriek

silverpocketsfullOp zaterdag 16 april is het Record Store Day. Dé perfecte dag voor een releasefeestje, zo dachten de heren van Silver Pockets Full. In De Kroepoekfabriek presenteert de band op deze avond met gepaste trots het allereerste album, met een selectie van hun mooiste en beste songs. 

Silver Pockets Full start in augustus 2014 met gitaristen Erwin Mossel en Edwin Dortland, bassist Freerk van Oudheusden, toetsenist Erik van der Vlis en drummer Fred Langhorst. Zij tourden samen heel wat jaren in verschillende formaties rond in het bandcircuit. De inspiratie uit die lange roadtrip wordt door de vijf verwerkt in catchy, meerstemmige songs.

De band knoopt in hun songs de seventies aan het heden. In de songs van Silver Pockets Full hoor je invloeden van iconen als Black Crowes, Turin Brakes, Allman Brothers, Bruce Springsteen en CSNY. Hun muziek is wel eigenwijs genoeg om ook nieuwe, frisse richtingen in te slaan. De band nam in januari 2015 de ep Life Is Good op en trapte direct goed af bij Radio Rijnmond in Live uit Lloyd en voor een afgeladen BRLN Berlijn.

De songs voor hun debuutalbum namen de bandleden zelf op en stopten nét zoveel liefde en aandacht in de opnames van de songs als in het componeren ervan. Begin dit jaar verzamelde de band via een crowdfundingsactie met succes de laatste middelen bij elkaar om het album af te maken.

12621950_1700583153559295_2745253733982139555_oMet de presentatie van het debuutalbum op Record Store Day begint uiteraard een nieuwe roadtrip! Het festivalseizoen begint voor Silver Pockets Full in augustus 2015 met het Zomerterras in Vlaardingen en The Feel of Woodstock in Ooltgensplaat.

Combiticket: concertkaartje + album + goodies
Naast normale tickets biedt Silver Pockets Full ook een combiticket aan voor deze show. Koop je een combiticket (à 15 euro), dan krijg je op vertoon hiervan hoogst persoonlijk een (al dan niet gesigneerd) album overhandigd na de show, plus een leuk extraatje. Alle kaarten zijn te koop via de ‘ticket’ knop op de website van De Kroepoekfabriek en (indien de show niet is uitverkocht) op de avond zelf aan de deur.

Supportact John Henry
Silver Pockets Full heeft John Henry weten te strikken als support voor hun album release feestje op zaterdag 16 april. John Henry verpakt zijn Brabantse roots in prachtige songs over zijn eigen wereld – over angsten en geluk, liefde en spijt – waarin duidelijk zijn voorliefde voor artiesten en bands als Tom Petty, Ryan Adams en The Jayhawks te horen is.

Extra informatie
Datum: zaterdag 16 april
Aanvang: 21.00 uur
Entree: vvk 6 euro | deur 8 euro | tickets zijn hier te koop
Facebookevent

Wil je meer weten over Silver Pockets Full? Check dan hun website of like de Facebookpagina.