Mike Redman

Full Moon Deformed coverFull Moon Deformed
cd-album / download-album
drum & bass soundscapes
Redrum Recordz

Onder de naam Deformer staat Mike Redman bekend als een vaardige producer van snoeiharde drum & bass en breakcore. Daarnaast heeft hij echter ook een cultstatus als filmmaker, een carrière die lang geleden begon met low budget horror. Op zijn nieuwe album Full Moon Deformed brengt Redman die twee interesses samen.

Full Moon Deformed komt voort uit een samenwerking met Charles Band, een bij horrorliefhebbers beroemde regisseur en producent die een flink aantal klassieke horrorfilms op zijn naam heeft staan. De rol van Band lijkt vooral te zitten in het openstellen van zijn catalogus voor gebruik door Redman. Het album is namelijk doordrenkt van samples uit Band’s films. In Neêrland’s hardere varianten van elektronische muziek komen filmcitaten zo veel voor dat het een beetje een cliché is geworden, en Redman omarmt dat cliché met liefde. Op Full Moon Deformed blijft het echter niet bij onheilspellende monologen die het dramatische moment voor de ‘drop’ opvullen. Ik krijg sterk de indruk dat er maar weinig momenten zijn waarop er geen sample uit een van Charles Band’s films in de muziek verweven zit.

In muzikaal opzicht combineert Redman zijn eigen stijl met die van ouderwetse horrorfilm soundtracks. Zo worden onheilspellende violen en piano riedeltjes afgewisseld door drum & bass ritmes en diepe bassen. Die laatsten liggen redelijk in het straatje van Deformer, maar Mike speelt ook met andere genres en invloeden. Zo worden we ook aangevallen door het geluid van elektrische gitaren, evenals ouderwetse synthesizergeluiden die we sinds de hardcore van de jaren ’90 niet meer hebben gehoord. Het geheel is daarnaast een heel stuk bedeesder dan Deformer’s harde drum & bass en breakcore.

Redman’s combinatie van horrorfilmmuziek en Rotterdamse beats is verre van subtiel. Maar als concept werkt het uitstekend. De sound doet net zo pulpy aan als de low-budget horrorfilms die de inspiratie vormden. Daarnaast is Full Moon Deformed ook een mooie trip langs Redman’s muzikale invloeden, van jungle tot dubstep en van hardcore tot hiphop.

Download Full Moon Deformed op Bandcamp.

Mark IJsendoorn

Meer weten over Mike Redman? Marel Kroon heeft hem speciaal voor de Popunie geïnterviewd! Lees het interview hier.

Stage Europe Network wederom op Westerpop

westerpopOok dit jaar biedt het Stage Europe Network podium tijdens Westerpop weer plek aan jonge opkomende Europese bands. Een heerlijk gevarieerde line-up, met de grootste talenten uit zeven landen die garant staan voor kwaliteit, verrassing en enthousiasme.

Stage Europe Network is dit jaar uitgebreid met een partner uit Estland, waarmee het verband nu bestaat uit zeven culturele organisaties afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Polen, IJsland en Estland. Doel van het netwerk is om de ervaringen van jonge muzikanten te vergroten en om jonge bands te verbinden en promoten binnen Europa.

De Popunie is de Nederlandse partner in het Stage Europe Network. Voorafgaand aan Westerpop hebben de Europe bands deelgenomen aan het uitwisselingsproject HarFest, gesitueerd in en rond een boerderij in de Noordoostpolder. Hierbij hebben ze in gemixte samenstelling gewerkt aan een nieuw nummer, op verschillende locaties opgetreden en deelgenomen aan een muzikantendag. Dit uitwisselingsproject is mede gefinancierd door de Europese Unie.

Vanuit Rotterdam is de punkrock band The Hearted uitgekozen om Stage Europe Network te vertegenwoordigen. Met excentrieke humor, de lust naar entertainment en de wil om anders te zijn begon het trio met een vliegende start in de zomer van 2011. Tijdens hun eerste jaar was de band te gast bij meerdere radio programma’s en stampte drie singles uit de grond. Ook werden ze getipt door 3voor12 en Rock ’n Ramps Next Top Band en eindigden als tweede in de race voor The Upcoming Award 2012. Nadat ze te bewonderen waren op podia als Paard van Troje (Den Haag), Dynamo (Eindhoven), Bibelot (Dordrecht) en Patronaat (Haarlem) lonkte het buitenland. Tijdens een heuse Europese tournee belanden ze in Frankrijk, Duitsland en België. De band heeft de smaak nu goed te pakken en vertrekt kort daarna naar Engeland. Terug in Nederland volgt het debuutalbum en de video Jack Knife en staan ze nu hier op Westerpop!

Voor meer informatie bezoek je de website van Stage Europe Network of de website van Westerpop.

Westerpop wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Zuid-Holland.