iET

iETSo Unreal
cd-album / download-album
singer/songwriter
Analogypsy Records

Lisa van Viegen, zoals iET door het dagelijks leven gaat, komt met haar derde album, So Unreal, op de proppen. Onwerkelijk is het niet echt voor iET die onlangs werd uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Multi-talent iET schrijft, produceert en zingt al haar eigen songs en begeleidt zichzelf op gitaar, trompet en verder alles wat er in haar buurt is dat maar geluid kan maken. Zo creëert ze een fijnzinnig geluid: warm, soms experimenteel en vaak catchy als een goede popsong.

In 2011 kon er voor het eerst kennis gemaakt worden met iET via de release Kitchen Recordings. Deze ep stond vol met teksten geïnspireerd door haar eigen leven en de wereld om haar heen. Met thema’s als vrijheid, angst, dromen, hoop, warmte en liefde. Het vervolg Kitchen Recordings II uit 2013 was net zo intiem, maar ditmaal werd de eigen sfeervolle stijl aangevuld met andere vrouwelijke artiesten als: Janne Schra, Esperanzah Pink Oculus, Stevie Ann, Lilian Hak, Mary Davis Jr. en de Rotterdamse Elle.

Met So Unreal duikt iET verder in de gebruikte thema’s van haar vorige albums, angsten overwinnen, durven dromen en natuurlijk liefde. Overduidelijk hoor je de muzikale invloeden terug die iET zowel in haar jeugd als recentelijk heeft opgedaan. Psychedelisch en rock van The Doors, de soul en jazz van Billie Holiday en Frank Sinatra en de afrobeat van Erykah Badu. Zo ontstaat er een zeer eclectische mix die door de persoonlijke nummers heen loopt. Mede bepaald door producer Russell Elevado, die heeft samengewerkt met D’Angelo, Erykah Badu en Alicia Keys.

iET – Time

Het album is in tweeën gesplitst, de helft van de tien songs liggen zwoel en warm in het gehoor. Zoals Fool waarin de hi-hat beat van drummer Salle de Jonge het zachte soul ritme aangeeft en geleidelijk uitmondt in een funky track, Innocence dat ondanks de zware drumbeat met zijn soul pop fusie zomers klinkt, en het intieme op akoestische gitaar gespeelde Something Out There.

De rest van de nummers vallen meer in de categorie experimenteel. Iets dat soms wel goed uitpakt zoals in de psychedelische muzikale trip Don’t Let Go met zijn Indiase samples en de tien minuten durende afsluiter So Unreal, waar Lisa haar stem gebruikt als aanvullend instrument in de vorm van woordeloze tonen. Maar daartegenover haalt het geëxperimenteer ook de flow uit tracks als het rockende Ways, de upbeat popsong Hold On Tight en Stay, die jammer genoeg opeens hun tempo verliezen door vreemde tempo mixkeuzes. De plotselinge vertraging en versnelling in die tracks voelt als een verkeerde schakeling die de voor de rest soepel rijdende muzikale karavaan laat schokken.

Download So Unreal via iTunes.

Chantal van den Berg

Krijg je geen genoeg van iET? Donderdag 20 maart is de cd-release in BIRD! Meer info lees je hier.

Laatste single & clip van The New Shining, Zanger Nax gaat solo verder

The New Shining by Hans-Peter van VelthovenTot ieders grote verrassing verscheen gisteren het bericht dat de lekker aan de weg timmerende band The New Shining er (voorlopig?) mee ophoud. De band verwoordde deze ontwikkeling als volgt via haar eigen media:

Hi guys, dit is voorlopig de laatste TNS newsletter…

Sommige dingen zijn moeilijk te zeggen, so we’ll just go ahead and say it : Nax gaat solo verder. Als gevolg daarvan stopt The New Shining voor onbepaalde tijd. We realiseren ons dat dit voor de meesten van jullie als een schok komt. Het was dan ook een moeilijk en pijnlijk besluit, maar het moest genomen worden.

Nax wil het zelf graag persoonlijk toelichten:

“Ik heb met veel liefde, passie en plezier voor The New Shining gewerkt, geschreven, gespeeld en gezongen.
We hebben ongelooflijk veel mooie dingen mogen meemaken en daar ben ik dankbaar voor.

Ik heb er lang over na moeten denken, en het was zeker geen makkelijke beslissing, ik zeg dit dan ook met het hart in mn keel, maar gevoelsmatig is het voor mij tijd om ‘the next step’ te nemen.
Ik heb een grote behoefte om meer de ‘diepte’ in te gaan, qua muziek, maar ook qua teksten. Te denken en te kunnen schrijven los van ‘een’ band. Me daarin vrij te kunnen voelen. Ik wil nog meer de singer/songwriter kant verkennen.

Bij deze wil ik graag iedereen bedanken voor jullie steun en liefde de afgelopen jaren. Dat heeft mij, en ons, erg goed gedaan. En ik hoop weer op jullie te kunnen rekenen bij deze volgende stap die ik gevoelsmatig moet nemen.”

Als band steunen we het besluit van Nax en alles is dan gelukkig ook in goeie harmonie verlopen.
Sterker, sommige leden zullen weer vertegenwoordigd zijn als Nax solo verder gaat.
Voor de duidelijkheid: TNS stopt voor onbepaalde tijd, dus NIET definitief.

De laatste single en videoclip

Lees meer reacties op de Facebook van de band of op hun site.

Foto: Hans-Peter van Velthoven