Fools For Soul

foolsforsouls.jpgRight Where I Belong
download-ep
funky soulpop

Right Where I Belong is de eerste ep van het vijfkoppige Fools For Soul. Het resultaat is een vriendelijke, laidback kennismaking met een band met overduidelijk grote ambities. Er moet iets in het Rotterdamse drinkwater zitten, want er is geen stad in Nederland die zoveel van soul, funk en R&B houdt als deze havenstad.

Den Haag heeft met pijn afscheid moeten nemen van het geesteskind van oer-hagenees Paul Acket; het North Sea Jazz festival. Hoewel de Rotterdamse versie meer kwaliteitspop programmeert dan voorheen in de residentie, is de geest van het festival na (alweer) 40 jaar nog wel degelijk aanwezig. Fools For Soul is een band die wat mij betreft dit jaar zeker op het North Sea Jazz moet staan; muzikaal en qua entourage passen de vier heren en één dame zondert twijfel goed op dit kwaliteitspopfeestje.

Right Where I Belong is dus het eerste teken van leven op een geluidsdrager van dit gezelschap. En meteen is één ding duidelijk op dit kleinood, dat de band tot grote dingen in staat is.

Op de ep houdt de band (misschien wel heel bewust) zich in en lijkt niet echt te willen uitpakken en een hoeveelheid aan registers open te gooien. Right Where I Belong klinkt voorzichtig en de leden gaan zorgvuldig om met hun repertoire. Laten we het terecht noemen, want om gelijk vanaf dag één al je kruit te verschieten heeft nog nooit iemand goed gedaan. Hoogmoed komt nou eenmaal voor de val en daarom is het Fools For Soul te prijzen heel accuraat en consciëntieus deze vijf composities op de plaat te zetten.

De stem van zanger Marvin Kneefel sluit prima aan bij de composities. Alleen is hij erg terughoudend in zijn intonatie. Hij heeft veel meer in zijn mars en laat in de vijf tracks, volgens mij maar een fractie horen van zijn vocale spectrum. Hierdoor huppelt hij vocaal een beetje achter Idolswinnaar en (tegenwoordig) jurylid Jamai aan. Maar ik durf er geld op te verwedden dat met iets meer lef en attitude, hij iemand als Waylon of zelfs een Eric Benét als gelijke kan hebben.

Fools For Soul kan wat mij betreft ook meer met blazers gaan doen. Op de videoclip van Let It All Go is al een blazersensemble te vinden. Hiermee stijgt de band boven zichzelf uit. Andere sterke songs van de ep zoals I Cannot Help en Alone steken hier toch wat magertjes bij af.

Zorg dat de band acht leden telt, vijf plus drie vaste blazers, en het feest is compleet. Het vuurwerk, waar soul en funk om bekend staan, mis ik nu nog wel in de vijf songs. ‘Los’ is misschien het toverwoord wat de band kan gebruiken en bij de volgende (en wat mij betreft, gelijk) full length plaat. Want één ding is heel zeker; er zit veel in deze band, veel meer dan wat ik hoor op deze ep. Fools For Soul, bruist, borrelt, onweert, wil er voor gaan, maar is misschien bang. Ik wacht op vuurwerk van Fools For Soul en dan niet alleen met oud en nieuw.

Wil je meer weten over Fools For Soul? Bekijk hier de website en geef de Facebookpagina een like.

Cok Jouvenaar

Investeer in Talent: Mikky Zomerdijk

mikkyMikky Zomerdijk studeert zang aan het conservatorium van Rotterdam. Dit jaar studeert ze af en is het moment daar om een eigen show in elkaar te zetten. Behalve zangeres, is Mikky ook tekstschrijver, songwriter en componist en al die elementen wil ze dan ook graag terug laten komen. Haar show One zal plaatsvinden in Theater Zuidplein op 8 juni, maar er moet nog veel gebeuren… Popunie sprak met haar over de crowdfundingsactie die ze voor dit project heeft opgezet.

Als thema voor de show, koos Mikky Connection & Disconnection. Ze wil de verhalen vertellen door middel van gezongen teksten, zelf gecomponeerde muziek, zelf geschreven gedichten, visuele aspecten in de vorm van geprojecteerde visuals en een lichtshow, vertelt ze op haar pagina op Voor de Kunst.

259021_233611933321092_5742670_oHet klinkt als een spectaculaire show op 8 juni! Kun je iets meer vertellen over het thema ‘Connection & Disconnection’?
De thema’s connection en disconnection doken elke keer weer op in mijn lyrics en gedichten. Ik verwerk het op verschillende manieren in de show. Zo gebruik ik de thema’s om persoonlijke verhalen en ervaringen te verwoorden, maar ook om bepaalde vragen te delen. De visuals en muziek bevatten daadwerkelijk storingen door ‘disconnection’, waardoor de thema’s extra ondersteunt worden.

‘One’ omvat nog al wat: muziek, dichtkunst, visuals… Ben jij zelf de maker van alles wat we op die avond zullen krijgen?
De show bestaat inderdaad uit vele elementen! “I believe we’ve always been one, let’s be alone together”, ik wil meerdere kunstdisciplines bij elkaar brengen, omdat ik denk dat verschillende kunstvormen elkaar kunnen ondersteunen en zelfs verrijken! In mijn show ondersteunen de visuals en gedichten mijn muziek en de thema’s in One. De muziek en gedichten zijn door mij gemaakt en de visuals door Jeroen Rijnart, student van de Willem de Kooning academie in Rotterdam.

3floH6U2ph8g9aJDWil je Mikky Zomerdijk helpen haar plan te realiseren? Dan kan! Kijk snel op haar pagina op Voor de Kunst hoe je dat kunt doen en uiteraard… wat je er voor terugkrijgt! Zoals we al schreven, ze is van veel markten thuis en ze heeft veel te bieden: zo biedt ze aan om in je huiskamer live te komen spelen, een persoonlijk gedicht voor jou te schrijven en je kunt zelfs singer/songwriterlessen van haar krijgen.

Houd Mikky’s Facebookpagina en website in de gaten voor het laatste nieuws over haar muziek en shows.