Drunken Dolly

cover dd and the drunken mans curseDrunken Dolly and the Drunken Man’s Curse
cd-ep / download-ep
celtic folk punk

De Rotterdamse band Drunken Dolly draait alweer zo´n tien jaar mee en speelt een genre wat men logischerwijs in de Hollandse klei niet erg vaak tegenkomt: celtic folk punk. In de traditie van internationale grootheden als Flogging Molly, Real McKenzies en Fiddler´s Green, schaart Drunken Dolly zich met hun derde ep in het Neerlandse rijtje van Circle J en Scrum.

Het zestal (inclusief Kapitein Krentenbaard) laat zich duidelijk niet alleen beïnvloeden door eerder genoemde bands en traditionele oudgedienden als The Pogues en The Dubliners. Zo hebben deze Rotterdamse Paddies tevens een flinke lepel in de punkpap, zoals crossover bands als Rancid en Jaya the Cat dit ook ten gehore brengen.

De ep telt vier helder geproduceerde nummers die in een razend tempo en dito radiovriendelijke duur voorbij komen. Hierbij worden alle registers open getrokken om er een ideale en goedlachse St. Patricks Day van te maken: mandoline, banjo, sing-a-longs, pints, meerstemmige zang en energie, veel energie! Niets nieuws onder de zon, maar dit schaap kan met recht het ideale ingrediënt van een dronkemansavond genoemd worden. Cheers mate!

Meer weten over Drunken Dolly? Bezoek hun website of Facebookpagina.

Ronald Coelers

Tourverslag: Linda Kreuzen und das Deutsche Abenteuer

001

V.l.n.r. Rob den Tuinder – Bassgitarre, Ingmar Spaaij – Gitarre und Pedal Steel Gitarre, Linda Kreuzen – Sängerin, Evert Aalten – Pianist, Marcel van As – Schlagzeuger

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Linda Kreuzen en band tourde in mei door Duitsland. 

Dag 1: Rotterdam-Berlijn (donderdag 7 mei)
Allen da? Einsteigen bitte, wir fahren ab nach Berlin! Een Duitse tour, wat een weldaad. Je bedenkt van te voren wat je allemaal gaat doen, drinken en eten. Waar staan de Duitsers eigenlijk om bekend? De betere döner, bier & worst…?

We gaan ‘on the road’ met een Renault Master, gehuurd van Truché Tour Support via Just Like Your Mom. Een absolute aanrader (tip #1), prima prijs (vier dagen €360,- incl. BTW), heel makkelijk de foto’s van de rijbewijzen gemaild, niet allerlei (onvoorziene) extra kosten voor kilometers en een tomtom is aanwezig.

Over deze tomtom hebben we in eerste instantie wel wat twijfels. Dit is dom. De tomtom had ons in het Russisch al lang gewaarschuwd, maar wij rijden toch eigenwijs een Stau in van meer dan twintig kilometer. Niks langzaam rijdend, gewoon keihard stilstaan; momentje voor daadkrachtig handelen dus.

De hele band steunt de behendige Evert omgedraaid spookrijdend de snelweg te verlaten, Evert noemt het zwichten voor groepsdruk en vertelt ondertussen nostalgisch over zijn Albertbezorgservice-verleden. Met één chauffeur en vier navigators krijgen we een mooi stukje landschap mee over vele B-wegen.

Door onderling verschillende meningen en ruimtelijke inzichten hoeft niemand vanavond nog een ander over de monitor, dat scheelt weer soundcheck! Als we de show überhaupt halen…

Na onze krankzinnige reis zou een biertje of koffie toch wel heerlijk smaken! Oh nee, wacht… eerst even opbouwen, dan pas tijd om te rusten. Nee, ook maar direct even soundchecken dan, een snelle hap en direct spelen… Wil je iets relaxter aankomen, dan kun je beter een dagje eerder vertrekken (tip #2). Zimmer 16 is een klein, gemoedelijk theatertje waar mensen komen om aandachtig te luisteren.

Ralf Luderfinger, programmeur, spreekt goed Nederlands en houdt van (Nederlandse) moppen (tip #3). Hij maakte zich wel wat zorgen over het volume van de drums, want Zimmer 16 is geen plek om keihard te rocken.

Marcel wist hem gerust te stellen en met zijn spel te overtuigen dat drums ook subtiel heel mooi kunnen zijn. De sfeer was zo intiem dat er tussen de nummers door ruimte was voor gesprekjes tussen de band en het publiek, onder andere over Rotterdam.

002

Linda in Zimmer 16

Eén van de toeschouwers vertelde dat hij vorige week nog in Rotterdam op een boot was geweest. In het kader van riskante woordgrapjes, weliswaar volledig onbedoeld en vanuit oprechte interesse, maakte Marcel wederom indruk met de vraag of dit toevallig om de SS Rotterdam ging. Onze eerste gig is een feit, we hebben goed gespeeld!

Tevreden beginnen we met het inladen van de spullen. Rondom het hotel Absolut Berlin (tip #4), waar we zelf mogen inchecken middels een pincode, zijn verschillende parkeergarages, maar daar is onze Master net even iets te groot voor… Dan toch alles maar uitladen, wat overigens niet dramatisch is, want alle kamers zijn op de begane grond. Het pension is netjes, goed betaalbaar (€125,- voor vijf personen per nacht), in een rustig gedeelte van Prenslauerberg, met gezellige gaybar en bakkertje op de hoek. Eén biertje in Berlijn dan… en toch uren later thuisgebracht door een agressieve, besnoven taxichauffeur, mooi die Berlijnse hoffelijkheid.

Dag 2: Berlijn-Rostock (vrijdag 8 mei)
Met 140 km/u cruisen we over de Deutsche Autobahn. We hebben net goed ontbeten in hartje Berlijn en zijn nu onderweg naar Rostock. Reken gerust wat extra tijd voor het verlaten van de Duitse hoofdstad, zeker als er gestaakt wordt door het openbaar vervoer, zo´n uurtje of twee moet genoeg zijn.

Voor we daar aankomen wordt er vooral veel muziek geluisterd in de tourbus. Er is een lange mini-jack kabel welke naar de autostereo leidt. Iedereen wil het plugje graag in zijn eigen telefoon of zelfs Ipod steken. “Ken je deze? Nee?! Waar kom jij vandaan? Nee serieus, hoe oud ben jij dan? Geef mij die kabel, dit is vet joh!!! Nee niet vet, waarom niet? Zo, deze groove!! Geef mij, geef mij!!”. De muziek en tijd gaan snel.

Eenmaal aangekomen in Rostock vinden we de bluesbar Ursprung, waar we vanavond spelen. Burkhard van Bogart´s Music heeft deze gig geregeld evenals onze slaapplaats, namelijk de zevende verdieping van de Nicolai Kirche. We zullen hier twee nachten verblijven. Michael -de geluidstechnicus- heeft van tevoren de rider ontvangen en wacht ons al op (tip #5).

003

Voor aanvang van ons optreden in bluesbar Ursprung

Na gesoundcheckt te hebben wacht ons een goed diner. Het is asperge- en schnitzelseizoen, dus met een flink gevulde maag betreden we het podium. We spelen wederom voor een fijn, luisterend publiek, wat steeds losser komt. We komen niet weg zonder een paar toegiften, daar is het Duitse publiek gek op. Houd deze dus paraat (tip #6)! We hebben eigenlijk niets te klagen.

Na alles afgebouwd te hebben, gaan we eropuit om Rostock onveilig te maken. Het is al 01.00 uur, maar dat mag de pret toch niet drukken?! Overal waar we vragen of er nog een leuk tentje open is, stelt men de retorische vraag: “Ist das hier Hamburg?”, waarop wij steeds antwoorden: ”Nein, Rostock?”. “Genau”. We gaan maar weer eens op huis aan. Gelukkig kunnen we nog ergens een sixpack bier halen, deze drinken we dan maar thuis in de kerk op. Daar waar sommigen van ons gaan slapen, proberen sommigen kerkorgel te spelen…

Dag 3 Rostock-Schmadebeck-Rostock (zaterdag 9 mei)
Spelletjes in de auto, ze zijn vele malen ouder dan de weg naar Schmadebeck. We hebben de meeste al wel gehad en zijn op zoek naar iets nieuws. De nieuwe uitdaging wordt het verzinnen van de meest ranzige Duitse zin. De finale zal vanavond plaatsvinden na het optreden, terug in Rostock.

Binnen een half uur zijn we er al en dat zonder file! We maken ons op voor het laatste optreden van deze tour, jammer, want we komen echt goed op dreef! Bogart´s Music heeft ons geboekt voor de zaterdagavond in het KlangAtrium te Schmadebeck, een oude koeienstal verbouwd tot podium.

004

Optreden Linda Kreuzen in KlangAtrium

Daar voelt die Kreuzen band zich direct thuis. Echt een geweldig sfeervolle venue. Aardige mensen, professionele crew en een publiek wat komt om te luisteren! Duits publiek lijkt wat stug in het begin, maar na afloop blijkt steeds hoe de muziek gewaardeerd werd met staande ovaties en geroep om toegiften en kopen van cd’s. Fijn, zo’n dankbaar publiek.

Bogart’s Music heeft de organisatie wederom perfect op orde. Podium, geluid, eten, slapen en zelfs de cd-verkoop wordt geregeld. We hadden een geweldige laatste show, bijzonder om te zien hoe snel een band naar elkaar toe groeit door drie avonden achtereen te spelen.

Terug in Rostock haasten we ons naar de Studentenkeller, waar een feest aan de gang schijnt te zijn. We hebben wat te vieren, drie mooie shows, een gezellige band en natuurlijk de Duitse zin. De winnaar kan met recht onze bassist van een Rob den Tuinder genoemd worden. Zijn Duitse zin kan het daglicht niet verdragen en honden lusten er geen brood van. Daarom kunnen we deze zin helaas niet formuleren in deze column, we zouden geen subsidiegeld meer krijgen van de Popunie. Mail Rob gerust, mocht je erg benieuwd zijn of inspiratie nodig hebben voor jullie Meest-Ranzige-Duitse-Zin-Spel.

Dag 4 Rostock – Rotterdam (zondag 10 mei)
Deze zondag rijden we terug en ’s middags komen we aan in Utrecht. De reis ging snel, zonder al te veel muziek en Duitse vieze zinnen, iedereen lag heerlijk te slapen. We tanken de wagen vol en laten de sleutel achter bij dB’s, vanaf hier vertrekt iedereen naar huis. Nu snel naar nu onze moeders!

005De eerste stappen van Linda Kreuzen met Band in Duitsland zijn succesvol gezet. Door het publiek te raken hebben we ons doel behaald; we mogen overal terugkomen. Mensen gingen met een bijzondere belevenis en cd’s rijker naar huis. Het rendement cd-verkoop was hoog, ook niet geheel onbelangrijk als je je muziek aan de man wilt brengen.

Met veel dank aan de Popunie voor de financiële ondersteuning en Robert Suvaal die deze fijne shows geregeld heeft.

Hier nogmaals de tips op een rijtje

#1 Truché Tour Support; niet te duur, niet te moeilijk… via Just Like Your Mom

#2 Als je niet direct het podium op wilt na een lange reis en wat budget hebt, vertrek een dag eerder

#3 Neem voor Zimmer 16 wat flauwe grappen mee, het liefst over Duitsers of Nederlanders

#4 Hotel Absolut Berlin; degelijk doch betaalbaar. Zelf (laat) inchecken? Vraag of dat mogelijk is.

#5 Zorg dat je rider overal aanwezig is

#6 Zorg voor minimaal twee toegiften

#7 Stuur op tijd posters naar de venues

Linda Kreuzen

Meer weten over Linda Kreuzen en band? Bezoek de website of Facebookpagina.

exportDeze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.