Diverse Artiesten – International Rhymz Konnect

Eastgarden-Music-Lord-Lhus-International-RhymZ-KonnecTLord Lhus & Eastgarden Music present International Rhymz Konnect
cd-album / download-album
hiphop
Eastgarden Music

In samenwerking met Amerikaanse mc Lord Lhus lanceert Eastgarden Music een splinternieuw album onder de naam International Rhymz Konnect. De plaat is een mix van vijftien mc’s en zeven producers uit zowel binnen- als buitenland. Met maar liefst achttien tracks op de teller belooft dit album veel goeds.

Het concept van mc’s uit verschillende landen op één plaat is natuurlijk een droom van elke hiphopliefhebber. Want wat is er nou toffer dan bijvoorbeeld een gruwelijke Amerikaanse mc samen op een track met je favoriete Nederlandstalige mc? De rij namen qua samenwerkingspartners is hier lang en klinkt veelbelovend, maar na beluistering zijn er twee zaken die opvallen.

De tracks zijn voornamelijk een mix van Nederlands- en Engelstalig, wat op zich natuurlijk helemaal niet erg is. Maar doordat de afkomst van de diverse mc’s, producers en dj’s zo nadrukkelijk in het persbericht wordt genoemd wekt dit de indruk dat we te maken krijgen met een meertalig rhymefest a la het Diversidad-project waar onder andere onze eigen Gery Mendes en MC Melodee aan deelnamen. De enige track die deze verwachting volledig waarmaakt is EHW x Flemish Kingz, waarin zowel Nederlands, Engels, Slowaaks (keihard!) als Vlaams in een moordend tempo op een harde boombap beat achter elkaar voorbij komen. Verreweg de beste track van de plaat en een mooi uitgangspunt voor een mogelijk vervolg!

Lord Lhus x PSL x Fantom (KSX) x NachtKruper – EHW x Flemish KingZ

Een andere track die eruit springt, dit keer vanwege de ijzersterke productie, is Swinging Swordz geproduceerd door Benzie. Met een lekker vol, warm geluid en aanstekelijke sample. Datzelfde geldt voor Streethop geproduceerd door Architektbeats, aangevuld met de toffe scratches van DJ Rise One. Correctie: eigenlijk alles van Architektbeats op deze plaat klinkt goed. En nu we het toch over geluid hebben zijn wij direct aangekomen bij de tweede wat deze plaat betreft opvallende zaak.

De meeste mc’s klinken vloeiend en accentloos en inhoudelijk zit de plaat goed in elkaar, maar qua vibe voelt het geheel aan alsof het ook uit 2001 had kunnen komen. Grosso modo zijn de beats weinig experimenteel en ook de stijl van rappen is qua rijmschema’s, intonatie et cetera niet zo vernieuwend. Het is vrijwel non-stop brag & boast op een boombap beat, soms aangevuld met toffe scratches. Slechts jonge gasten als Berry en JR De Regelneger geven met hun kenmerkende stijl wel een frisse nieuwe boost aan het geheel. International Rhymz Konnect lijkt me hiermee vooral een plaat voor de (oldskool) hiphoppurist die niet vies is van een uur lang Nederlands- en Engelstalig rapgeweld uit de Eastgarden.

Download International Rhymz Konnect op iTunes.

Conchitta Bottse

MOZZ

mozz demodemo 2014
download-demo
Nederlandstalige punk

Alle clichés uit de muziekwereld zijn waar, zeker ook voor de heren van MOZZ. Drank, drugs, vrouwen en alle andere sores zorgde voor het einde van Tangerines On Acid, een bandje dat in de jaren ’90 ontstaat in een duistere kroeg in Rotterdam. Na een radiostilte van een aantal jaren wordt eind 2012, met een andere bassist, de band nieuw leven in geblazen. De mannen leveren nu als MOZZ een veertiental demo-tracks af die zijn opgenomen in Muzikantencentrum Dynamo te Rotterdam.

Hierop kun je goed horen dat de jongens al lang samenspelen. De muziek is strak, super strak. Met name bij de track Beetlejuice is er niks tussen te krijgen. Alles valt perfect in elkaar. En dat verwacht je ook bij punkmuziek, die hier gewoon lekker in het Nederlands wordt gezongen. Af en toe heeft het wel iets weg van een stevigere variant van BZB.

Tussen al het geweld durft de band het ook aan iets melodieuzer te worden. Ranzig heeft een sterke melodie en een begeleiding die doet denken aan het rustigere werk van Rage Against The Machine of Nirvana. Daarnaast durft MOZZ het ook aan om te starten met een lekker sambaritme van de drums. Gevarieerd is het zeker te weten!

MOZZ – Bittere Pil

Is er dan geen kritiek? De songs zijn sterk, dat staat vast, en de heren zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en weten wat ze willen. Het is daarom ontzettend jammer dat ze veertien tracks presenteren van deze opnamekwaliteit. De geluidskwaliteit zorgt namelijk al vrij snel voor hoofdpijn. De drums klinken te schel, de zanger is af en toe nauwelijks hoorbaar en hoewel de heren super lekker samen kunnen spelen klinkt de mix gewoon niet prettig, het voelt nergens als een geheel. De band had er beter aangedaan om te investeren in een ep met vijf of zes tracks die ook opnametechnisch helemaal af zijn.

Maar aan de andere kant: Rotterdam mag blij zijn dat MOZZ weer terug is. Live zal het beter klinken dan op deze demo’s en dat maakt ze een echte must-see.

Download de tracks gratis via de Reverbnation app op de Facebook van MOZZ.

Voor meer informatie bezoek je hun website .

Dennis Jansen