Diverse Artiesten – Antilounge 10

Antilounge-10-02Diverse Artiesten – Antilounge 10
lp / download-album
dubstep / bass / house / electro / footwork 

Het is alweer de tiende keer dat het Haagse initiatief Antilounge zijn jaarlijkse verzamelplaat uitbrengt met lokale, non-commerciële elektronische muziek. Antilounge heeft eigenlijk maar één boodschap: de Haagse underground zit vol met talent, en het is zonde als daar overheen gekeken wordt. Gelijk hebben ze, zoals ook deze tiende editie weer bewijst. Naast ruwe diamanten met potentie bevat de plaat namelijk ook enkele onvervalste juweeltjes. Antilounge 10 opent met een van de hoogtepunten: Crystal Clear van Loyu. Als buitenbeentje in de compilatie valt dit jonge duo des te meer op. Loyu bestaat uit een IDM artiest en een jazz zangeres, en maakt heerlijk melancholische elektronica-noir van de bovenste plank. Ook opvallend is Alkaloid’s Snugspots, een prettige, energieke fusie van prog-rock en IDM.

Verder voeren moderne interpretaties van house, dubstep en bass muziek de boventoon, met bijvoorbeeld de dansvloertopper Bag Of Joy van Geazah. Ook footwork (juke) is vertegenwoordigd; een stijl die de afgelopen jaren veel artiesten in Europa heeft geïnspireerd. In Den Haag doen ze er hun eigen ding mee, getuige de nerveuze elektronische deuntjes die we rond de footwork ritmes van Mataklap en Rivers Area Juke Squad horen. De man achter Antilounge, Martijn Verlinden, schittert zelf maar liefst tweemaal op de compilatie: als Gallus in het duo Charly & Gallus met een fijne garage / techno banger, en als producer achter de broeierige electropunk van Bimbo Electrico.

Het meest verrassend aan de plaat is misschien wel dat deze tegen het einde de industrial kant op gaat. Het nummer YesYes van G∆RTM∆LEN heeft eigenlijk wel iets weg van Aphex Twin’s meer duistere werk, maar de schreeuwerige industrial van NOCX is toch echt alleen maar weggelegd voor de liefhebber.

Het moge duidelijk zijn: er valt genoeg interessants te ontdekken op Antilounge 10. Wederom is de Antilounge compilatie een erg veelzijdige verzameling beats van zowel jonge als ervaren artiesten.

Beluister Antilounge 10 via de website of via Bandcamp.

Mark IJsendoorn

KOOS

KOOS-Electric-Carpet-RideElectric Carpet Ride
cd-ep
synthpop / poprock

De dagen worden langer, de nachten worden warmer, de terrasjes raken voller en de muziek wordt alsmaar vrolijker. Een plaat die compleet op zijn plek is in dit jaargetijde is de debuut-ep Electric Carpet Ride van singer/songwriter KOOS uit maart 2013. Een prima zomerplaat die niet alleen voor het publiek een verrassende vernieuwing bleek. Na jaren in coverbands gespeeld te hebben, besloot KOOS in 2011 een andere kant op te gaan en ontmoette in Mannheim de Duitse producer Johannes Glashagen. Samen met hem en een aantal Duitse sessiemuzikanten nam hij in 2012 Electric Carpet Ride op in de Ducklake Studio in Hesel, Duitsland.

Het eerste nummer is Feel Alright, en klinkt ook alright! Een vrolijke, uptempo song met kundig strakgetrokken zangpartijen, die doet denken aan een mix tussen Owl City en Robbie Williams. Dit geldt eigenlijk wel voor de hele ep, die al met al een bijzonder hoog “feel-good”-gehalte heeft. Dan volgt Take You To The Dance Floor, een bijna komische benadering van hedendaagse dancemuziek. Een catchy refrein, een pakkende synthesizer-hook en puik geproduceerde “dance floor rap” om het plaatje af te maken. Deze song zou prima staan op MTV of, dichter bij huis, Radio 538. Lekker!

KOOS – Take You To The Dance Floor

Dan volgt het sterke On The Edge, de derde en dus middelste song van de ep, die een beetje vreemd afsteekt tegen de rest. In dit liedje komt de singer/songwriter in KOOS even naar boven; een akoestische gitaar, meerstemmige zang en een bescheiden arrangement. Een frisse afwisseling tussen al het discogeweld die ook nog eens lekker in het gehoor ligt, waar sommige stukken soms net tegen het cliché aan liggen. Maar misschien is dit ook wel de kracht van deze ep, het blijft namelijk wel hangen!

Rock This Party is mijns inziens het hoogtepunt van Electric Carpet Ride, een geweldig geproduceerd pareltje die doet denken aan een vergeten track van David Bowie, maar dan zonder het Britse accent. Melodieuze baslijnen, een gillende gitaar, prachtige synthesizers en geluidseffecten en wederom een catchy refrein. Helaas is dit nummer ook het kortste nummer, met slechts twee minuten en 48 seconden.

Deze vibe gaat nog even door in het laatste nummer, Everything I Want You To Be. Alles wordt nog één keer uit de kast getrokken om een geweldig feestje te bouwen. Nu KOOS niet alleen deze mooie plaat heeft, maar ook nog eens een geweldige band bij elkaar heeft weten te sprokkelen, ben ik er van overtuigd dat hij dit feestje live ook neer weet te zetten. Op het eerste gezicht wist ik totaal niet wat ik er van moest verwachten, maar al snel was ik overtuigd en overdonderd. Dit wil ik een keer meemaken. Nee, dit moet ik een keer meemaken!

Download Electric Carpet Ride via cdbbay, iTunes of Amazon.com.

Thomas Florusse