Popunie opgenomen in de collectie Echt Rotterdams Erfgoed

Op 25 juni jongstleden ontving onze directeur, Martin Scheijgrond, namens de Popunie in Theater Zuidplein het Certificaat ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ uit handen van Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie. De Popunie bestaat op 28 januari 2025 exact 40 jaar en heeft in al die jaren een belangrijke rol gespeeld in de ondersteuning en ontwikkeling van popmuziek in Rotterdam en Zuid-Holland. Veelal op de achtergrond, want we willen juist de muzikanten en organisatoren in de schijnwerpers zetten, maar daarom niet minder gepassioneerd en betrokken. We zijn trots op deze erkenning en de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. We zijn vooral heel blij en dankbaar dat we al zo lang dit prachtige werk mogen doen en hopen dit nog vele jaren voort te zetten.

Echt Rotterdams Erfgoed
Naast de historische collectie heeft Museum Rotterdam sinds 2016 ook een actieve collectie: het Echt Rotterdams Erfgoed. Een verzameling mensen, instellingen en activiteiten die op dit moment een belangrijke en verbindende rol spelen in de stad. Het programma Echt Rotterdams Erfgoed wordt vanaf 2021 uitgevoerd door Stichting Wijkcollectie.

Met het project Echt Rotterdams Erfgoed worden opvallende initiatieven in de stad van nu gevolgd. Dit levert bijzondere, inspirerende en constructieve verhalen op. Dit hedendaagse erfgoed wordt samen met Rotterdammers, die weten wat en wie belangrijk is in hun omgeving, verzameld. Met hen wordt het DNA van de stad ontrafeld en deze collectie wordt beheerd door Museum Rotterdam en de Stichting Wijkcollectie.

De Raad Echt Rotterdams Erfgoed, die bestaat uit deelnemers van de collectie Echt Rotterdams Erfgoed, beoordeelt, aan de hand van een aantal criteria, wie toegevoegd wordt aan deze collectie. De deelnemers zijn te vinden op de website en in verschillende publicaties.

 

Uitreiking certificaat Echt Rotterdams Erfgoed
Tijdens een feestelijke avond in Theater Zuidplein op 25 juni kwam het Echt Rotterdams Erfgoed samen om zes nieuwe deelnemers, waaronder de Popunie, te benoemen. Deze nieuwe deelnemers werden eerder dit jaar gekozen door de Raad van het Echt Rotterdams Erfgoed.

Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie en projectleider Echt Rotterdams Erfgoed, deelde de certificaten uit. Als Popunie zijn we trots op deze erkenning en de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. We zijn vooral heel blij en dankbaar dat we al zo lang dit prachtige werk mogen doen en hopen dit nog vele jaren voort te zetten!

 

Voor meer informatie over de Stichting Wijkcollectie kijk je op hun website of Facebook.

Tourverslag: The Answer Lies In The Black Void op tour door Europa

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. The Answer Lies In The Black Void ging eerder dit jaar op tour door Europa als support van de Hongaarse band Thy Catafalque. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

The Answer Lies In The Black Void is mijn atmospherische doom metal project dat ik samen met mijn vrouw, en tevens zangeres van de band, Martina Horvath in 2021 heb opgericht. Al gauw brachten we ons debuut album Forlorn uit op Burning World Records (het zuster label van Roadburn Records) en in 2023, wederom op BWR, de 2e plaat Thou Shalt.

Het was nooit de bedoeling om te gaan optreden, maar er was veel vraag naar. In 2023 vonden er dan ook een aantal optredens plaats, waaronder op Dutch Doom Days in Baroeg, en Hammer of Doom Festival in Duitsland met My Dying Bride.

Hierdoor onstond er contact met de Hongaarse band Thy Catafalque die ons begin dit jaar uitnodigde om als support act te fungeren voor hun eerste tour. Thy Catafalque heeft in Hongarije een cult status en brengt hun platen uit op het bekende Season Of Mist label.  De band besloot onlangs na 25 jaar voor het eerst te gaan optreden en had een reeks uitverkochte shows in Budapest gepland staan.

Het management van Thy Catafalque, die de gehele tour zou organiseren, bood ons negen optredens aan in 10 dagen, inclusief een plek in de nightliner, waarmee in één klap alle logistieke zaken voor ons opgelost waren. Het was voor mij, met een carrière van ongeveer 30 jaar in de muziek, de eerste keer dat ik met een nightliner op tournee zou gaan, een zeer late jongensdroom die uit zou komen.

Hoe ziet een dag ‘on the road’ in een nightliner uit ?
Vroeg in de ochtend, ergens tussen 8 en 10 uur ’s ochtends komen we aan bij de zaal. De meeste, inclusief ik zelf, liggen nog te slapen omdat we zeker tot een uurtje of drie aan het kletsen zijn geweest, genietend van een biertje of twee. De chaffeur zorgt voor de stroomvoorziening via de zaal, en meestal is de get-in/load-in ergens rond 13 of 14 uur.

De meeste worden rond de middag wakker en dan is het onderste gedeelte van de nightliner, de chill-out met 12 zitplaatsen bezet en ieder zit aan zijn/haar eerste of tweede koffie met een boterham gemaakt van de meegenomen left-overs van de vorige show. Als het meezit heeft de zaal douche voorzieningen, dus dan kunnen wij als support act het eerste douchen aangezien de hoofdact als eerste moet soundchecken.

Gezamenlijk pakken we alle spullen uit de bus, er is voor de tour een eigen mix/in-ear systeem ingehuurd, waardoor het opbouwen en soundchecken een stuk sneller gaat, plus dat je iedere avond, nagenoeg, dezelfde stage mix hebt in je monitor oordopjes.

Bij aankomst in de kleedkamer staan er broodjes en snacks klaar, we kunnen rustig lunchen en douchen. Voor ons staat de soundcheck gepland tussen 16 en 17 uur. Na een aantal dagen zit de routine er al zo strak in dat we al makkelijk binnen 45 minuten alles tot in detail hebben kunnen regelen.

Rond 18 uur staat het eten klaar. Op doordeweekse dagen (ma/di/wo) spelen we rond 19/19:30, waardoor we ons avond eten bewaren tot na de show. De shows in het weekend  spelen we rond 20/21 uur, dus hebben we alle tijd om het eten te laten zakken.

Showtime
Als beginnende doom metal band vergde het wel alle energie om het publiek te overtuigen van de kwaliteit van onze muziek. Thy Catafalque is meer een ‘tempo’ georiënteerde band, en wij zijn voornamelijk een ‘sferische’ band, wat soms moeilijk te verteren was voor het publiek. De uiltra zware, emotionele en trage doom is niet voor iedereen weggelegd. Desalniettemin weten we een meerderheid te overtuigen voor waar wij voor staan en de reacties zijn redelijk positief gezien de omstandigheden… Dit publiek wacht al 25 jaar op hun favoriete band, en dan moeten ze nog eens 45 minuten lang op beton kauwen 🙂

Afrondend
Het was een uitermate succesvolle tour. Op een paar kritische reacties na is onze liveset goed overgekomen, goede recensies, redelijk wat merch verkocht voor een support act en een goede stap gezet richting de lange termijn plannen van dit project.

In een (wat langere) tour zoals deze spelen de mooiste momenten zich, bijna altijd, in de backstage of in dit geval in de nightliner af. Er ontstaat een zeer sterke broederschap. Een groep mensen die voor een korte periode heel intensief met elkaar om gaat en dat heeft iets ontzettends moois, een tour zit vol menselijke magie en zal een momentopname worden waardoor het muziek maken, vooral de tegenslagen die we allemaal meemaken, volledig de moeite waard maakt. Dit pakken ze nooit meer van me af!

Europe Tour 2024 supporting Thy Catafalque (HU)
29/03 – Szene, Vienna, Austria
30/03 – Kasárna Karlín, Prague, Czechia
01/04 – Le Grillen, Colmar, France
02/04 – Kulttempel, Oberhausen, Germany
03/04 – DVG Club, Kortrijk, Belgium
04/04 – Effenaar, Eindhoven, Netherlands
05/04 – Baroeg, Rotterdam, Netherlands
06/04 – Stengade, Copenhagen, Denmark
07/04 – Martkthalle-Marx, Hamburg, Germany