Vééls te Ècht: geluidswandeling door Rotterdam

Vééls te Ècht is een geluidswandeling dwars door Rotterdam. Zonder gids maar met een intrigerende soundtrack. De geluidswandeling is 24/7 beschikbaar en kan tot eind juni 2022 gelopen worden.

 

Geluidswandeling
Vééls te Ècht bewandel je via een app op je telefoon. Je loopt een route van ongeveer een uurtje langs verschillende punten. Op de route starten geluidsfragmenten die je begeleiden op je weg. De soundtrack werpt een nieuw licht op plekken waar je misschien al veel vaker liep, onder het motto: Rotterdam is vele steden. Maar je zit niet in een afgesloten bubbel. Het geluid is gemaakt om samen te spelen met de stad die veels te echt is om weg te stoppen. Verwacht geen symfonie maar een mixtape: een spannende selectie van tracks die je letterlijk en figuurlijk meenemen op een trip.

Hoe loop ik de geluidswandeling Vééls te Ècht?
Om de wandeling te lopen download je eerst de Echoes app op je smartphone:
→ Heb je een iPhone dan doe je dat hier.
→ Heb je een Android telefoon dan kan dat hier.
Je kunt ook in de app store voor jouw toestel zoeken naar “Echoes”. Als je de app hebt geïnstalleerd open dan deze link op je telefoon. Als je de wandeling hebt aangeklikt kies je “STREAM WALK” om de wandeling te starten.

Route
Als je de wandeling hebt gestart krijg je een kaartje te zien met de tien “Echos” op de route. Dit zijn de blauwe stippen op de kaart. Telkens als je een stip binnenloopt start er een geluidsfragment. Zodra dit is gestart wandel je door naar het volgende punt, het geluid blijft spelen en is gemaakt om je te vergezellen op je weg.

De “Echo” op de Binnerotte, ter hoogte van de Laurenskerk, is het startpunt. Je kunt ook op een ander punt beginnen en alsnog alle tien stukken van de wandeling lopen. Het is wel belangrijk dat je in de juiste richting loopt. Kijk hiervoor op het kaartje. Als je op de Binnenrotte bent is de richting naar de Markthal, van daar naar de Willemsbrug en zo telkens naar het dichtstbijzijnde punt tot je het circuit compleet hebt.

Tip: het geluid is gemaakt om samen te spelen met het geluid van de stad en alle uitzichten die onderweg aan je voorbij trekken. Je luistert daarom het best op een niet al te stevig volume en zonder noise cancelling.

Extra Informatie

Vééls te Ècht is gemaakt door geluids- en lichtontwerper Jorg Schellekens met gastbijdrages van Carl Beukman (Bureau Dégradé), John Buijsman en Gerty Van de Perre (Club Gewalt). Mede mogelijk gemaakt door stichting Droom en Daad.

De titel is een citaat uit “Rotown Magic” van Jules Deelder. Het idee voor de geluidswandeling is mede geïnspireerd door “De Onzichtbare Steden” van Italo Calvino.

Kijk voor meer uitleg, informatie en alle bijbehorende links op www.veels-te-echt.nl
Bekijk ook het FB-event

Expositie over veertig jaar Baroeg

Baroeg, het oudste poppodium van Rotterdam bestaat 40 jaar in 2021. Een mooie aanleiding voor een expositie bij galerie & erfgoedlab DIG IT UP. Met talloze affiches, posters, setlists en heel veel archiefmateriaal wordt het verhaal verteld van deze legendarische plek op Zuid.

Baroeg is het enige Nederlandse podium dat al decennia lang een structureel aanbod biedt van gevestigde, vernieuwende en talentvolle bands binnen de harde en alternatieve genres van de popmuziek. Liefhebbers van (hard)rock, metal, gothic, emo, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial komen veelvuldig aan hun trekken in Baroeg. Naast die hoofdstijlen zijn er allerlei sub-genres en kruisbestuivingen van stijlen die ook regelmatig aan bod komen in het podium.

Baroeg is ontstaan als instelling voor jeugd- en jongerenwerk in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Op 6 mei 1981 werd het huidige poppodium, met een capaciteit van 350 bezoekers, opgericht onder de naam Stichting Open Jongeren Centrum Baroeg. In de loop der jaren, zeker vanaf de jaren ’90, werd de podiumfunctie van Baroeg steeds belangrijker. De toenmalige jongerenwerker René Veerkamp durfde het aan om te specialiseren.

Deel je herinneringen met Baroeg
DIG IT UP heeft naam gemaakt als belangrijke schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt ‘opgediept’ en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad. Een belangrijk speerpunt is dat de medewerkers van een expositie altijd direct verbonden zijn met het onderwerp. Met Baroeg supervrijwilliger Leo Minderhoud als curator is deze doelstelling weer behaald.

Ook het publiek wordt actief ingezet bij deze expositie. Herken je jezelf op de foto’s, heb je aanvullend materiaal of wil je je herinneringen delen? Voeg dan informatie toe aan onze online database of vertel je verhaal in de oral history booth. Tijdens de expositie zijn er meerdere activiteiten zoals knutselmiddagen, ‘Vraag het een Baroegiaan’, een Fanzine middag, een muzikale lezing en dj’s.

De opening van ‘Veertig jaar Baroeg’ kan op zondag 1 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur worden gevolgd via www.digitup.nl/live.