Popunie clipoverzicht januari 2019

Het Popunie clipoverzicht van januari 2019 staat klaar! De allereerste maand van het nieuwe jaar heeft alweer een mooi aantal nieuwe videoclips van Rotterdamse acts en bands opgeleverd en voor zover deze op onze radar zijn verschenen, hebben we ze hier op een rijtje gezet.

 

Le Motat – Waardeloos (Gelukkig Nieuwjaar)
David & The Circumstances – Time Moves On
PAKSOI – ボール
The Thing With Five Eyes – Quetzlcoatl (Live in Poland)
Broederliefde – Lost ft. Afrojack
Marvin Dee Band – Little Boy
De Kraker – De Offering
Ms. ABA – Thanks & Praise
The Kik – Testament (origineel van Boudewijn de Groot)
Rempejek – Oh Death (Sofar session)
Kid de Blits – Dit Seizoen
Gorgeous Guerrilla Effect – Uncle Stalin
Joël Domingos – Laat Het Los
PAKSOI – IĢÅANA
Marvin Dee Band – Little Boy (MFLY Sessions)
Sal Jordan – A Dummy’s Freestyle
Merel Sophie & Bas van Holt – Night Train (Sofa Songs)
The Thing With Five Eyes – Beyul (Live in France)
Alexandra Alden – Wild Honey & Thyme
K3RN – On Da Spot (Sessie 3)
Marutyri – Blank Canvas (Live at Raysland)
Hef – Niks
Quen (RML) – Faithful
Bart Hoevenaars speelt Leo Vroman – Varen
Lizzy V – Little Big Secret
Kid de Blits – Hallo
The Hearted – Moving Mountains
Hef – De Wereld Is Van Jou ft. Kevin
Golden Caves – My Demons Hunt (Live at Progdreams Festival)
Kat Skills – Bandits
Göksel Yılmaz & Anne Bakker – Bint Al Shalabiya
SXTEEN – Ik Hou Van Jou
Aletta – Hold Heart
Gula – Drive (Live)
Hellbilly Hookerpunch – Jackson (The Melkbus Sessions)
Down in Norway – Ruimte
Phill-E – Red Wine ft. Wowi
Wowi – Keda Real
Si Christina ft. Jais – F.I.M.O.(Fluister in m’n oor)
Hellbilly Hank – Wandering Outlaw
After Elmer – Buckets
Alex Euro ft. Mell – Steenbok
ZACK INK – Costa Rica

Debiele Eenheid – Debiele Eenheid

  • Debiele Eenheid

  • Debiele Eenheid
    • Genre: Punk
    • Release-type: album, 12" vinyl
    • Label: Therapduna Records

Dat is mij nog nooit overkomen. Een nieuwe lp ontvangen en dan je eigen naam tegenkomen op één van de bijgesloten inserts. Naast een A4’tje met achtergrondinformatie zit bij deze eerste lp van de beruchte Rotterdamse oldschool punkband Debiele Eenheid een vergroot exemplaar van het originele Rotterdamse punkzine Nep bijgesloten.

Deze werd destijds speciaal gemaakt om het punkpodium op het Rotterdam New Pop Festival (de voorloper van het huidige Metropolis Festival) van 1981 te promoten. Het initiatief voor dit eigen punkpodium met lokale Rotterdamse bands was van Roger Bunker en Marja van Lankeren van de band Bunker OESO, één van de bands die daar optraden. En ik speelde juist toen gitaar bij Bunker OESO, vandaar dat mijn naam wordt genoemd in het stukje over die band.

Naast Kotx (de eerste lp op dit label, waarover ik eerder al een recensie schreef) en Bunker OESO traden ook J. Dops, Ondergeniepig, Slaughterhouse 5, Neo Pogos en uiteraard de Debiele Eenheid op. De Debiele Eenheid was toch wel de beruchtste Rotterdamse punkband in die tijd. Afgezien van de punkers, krakers en andere alternatievelingen uit begin jaren ’80 was voor velen alleen de naam al shockerend. De optredens waren dat in de overtreffende trap, een enorme bak teringherrie en een ongelofelijke ‘schijt aan alles’ performance.

Vooral zanger (Frank) Jorem stal de show, vaak met een ferm vooruitstekende voorbinddildo en soms ook met eigen piemel duidelijk in beeld. De oorspronkelijke kern van de band bestond verder uit bassist Mario Strör, gitarist Frank (Zinnig), saxman Henk van Schaik (speelde ook in Kotx) en drummer Karel Dops. Mario was overigens voorafgaand aan de Debiele Eenheid ook al hier en daar bekend als alternatieve bankrover. Na Debiele Eenheid is hij alternatieve kringen in Rotterdam o.a. bekend geworden als singer/songwriter. Helaas is hij enkele jaren geleden overleden.

Frank (Zinnig), oftewel Frank Boerboom is vandaag de dag vooral bekend als Janine Wegman en maakt nog steeds muziek, dat is in de activistische band Ongeregeld. Samenspelend als Debiele Eenheid vormden ze destijds echter de meest gestoorde, knetterende en ongeremde punkjazzband die ik ooit zag. Ik heb ze vroeger regelmatig live zien spelen, vooral in de open lucht. O.a. op de toenmalige binnenstadsdag in Rotterdam. Moeders die met hun kroost en andere argeloze voorbijgangers die niet wisten hoe snel ze uit de buurt moesten komen van deze woeste band met hun shockerende show. Het is een wonder dat ze, (voor zover ik weet, nooit zijn gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde.

De lp is samengesteld met o.a. studio-opnamen van twee destijds in eigen beheer opgenomen cassettes. Dat zijn 1600 °C Koorts en 1000 Jaar Hoofdpijn, aangevuld met twee extra tracks. Alles is geremastered en met een mooie strakke sound op vinyl gezet, vooral kant B. Door de sax van Henk van Schaik is de punk ook nog onderscheidend van de doorsnee punk uit die tijd, de term punkjazz werd ook toen al gebruikt om de stijl te beschrijven. Zo terugluisterend zou ik daarvan maken speedpunkjazz. Op de lp staan trouwens ook enkele ‘rustigere’ nummers, zoals bijvoorbeeld Bondage Lovers.

Er is van de Debiele Eenheid niet veel meer te vinden. Naast in eigen beheer uitgebrachte cassettes bestaan er enkele obscure compilaties waar een track van hen op staat en er is ooit een ep’tje van ze verschenen met vier tracks. To van der Vlies heeft met deze tweede release op zijn Therapduna Records weer een mooi stukje punkgeschiedenis van Rotterdam op de kaart gezet. Er zijn 150 exemplaren geperst op oranjegekleurd en genummerd vinyl, inclusief twee inserts. De hoes is op passende do-it-yourself wijze gemaakt door To, ff een malletje gemaakt en de spraypaint bus gehanteerd.