Debiele Eenheid – Debiele Eenheid

  • Debiele Eenheid

  • Debiele Eenheid

Dat is mij nog nooit overkomen. Een nieuwe lp ontvangen en dan je eigen naam tegenkomen op één van de bijgesloten inserts. Naast een A4’tje met achtergrondinformatie zit bij deze eerste lp van de beruchte Rotterdamse oldschool punkband Debiele Eenheid een vergroot exemplaar van het originele Rotterdamse punkzine Nep bijgesloten.

Deze werd destijds speciaal gemaakt om het punkpodium op het Rotterdam New Pop Festival (de voorloper van het huidige Metropolis Festival) van 1981 te promoten. Het initiatief voor dit eigen punkpodium met lokale Rotterdamse bands was van Roger Bunker en Marja van Lankeren van de band Bunker OESO, één van de bands die daar optraden. En ik speelde juist toen gitaar bij Bunker OESO, vandaar dat mijn naam wordt genoemd in het stukje over die band.

Naast Kotx (de eerste lp op dit label, waarover ik eerder al een recensie schreef) en Bunker OESO traden ook J. Dops, Ondergeniepig, Slaughterhouse 5, Neo Pogos en uiteraard de Debiele Eenheid op. De Debiele Eenheid was toch wel de beruchtste Rotterdamse punkband in die tijd. Afgezien van de punkers, krakers en andere alternatievelingen uit begin jaren ’80 was voor velen alleen de naam al shockerend. De optredens waren dat in de overtreffende trap, een enorme bak teringherrie en een ongelofelijke ‘schijt aan alles’ performance.

Vooral zanger (Frank) Jorem stal de show, vaak met een ferm vooruitstekende voorbinddildo en soms ook met eigen piemel duidelijk in beeld. De oorspronkelijke kern van de band bestond verder uit bassist Mario Strör, gitarist Frank (Zinnig), saxman Henk van Schaik (speelde ook in Kotx) en drummer Karel Dops. Mario was overigens voorafgaand aan de Debiele Eenheid ook al hier en daar bekend als alternatieve bankrover. Na Debiele Eenheid is hij alternatieve kringen in Rotterdam o.a. bekend geworden als singer/songwriter. Helaas is hij enkele jaren geleden overleden.

Frank (Zinnig), oftewel Frank Boerboom is vandaag de dag vooral bekend als Janine Wegman en maakt nog steeds muziek, dat is in de activistische band Ongeregeld. Samenspelend als Debiele Eenheid vormden ze destijds echter de meest gestoorde, knetterende en ongeremde punkjazzband die ik ooit zag. Ik heb ze vroeger regelmatig live zien spelen, vooral in de open lucht. O.a. op de toenmalige binnenstadsdag in Rotterdam. Moeders die met hun kroost en andere argeloze voorbijgangers die niet wisten hoe snel ze uit de buurt moesten komen van deze woeste band met hun shockerende show. Het is een wonder dat ze, (voor zover ik weet, nooit zijn gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde.

De lp is samengesteld met o.a. studio-opnamen van twee destijds in eigen beheer opgenomen cassettes. Dat zijn 1600 °C Koorts en 1000 Jaar Hoofdpijn, aangevuld met twee extra tracks. Alles is geremastered en met een mooie strakke sound op vinyl gezet, vooral kant B. Door de sax van Henk van Schaik is de punk ook nog onderscheidend van de doorsnee punk uit die tijd, de term punkjazz werd ook toen al gebruikt om de stijl te beschrijven. Zo terugluisterend zou ik daarvan maken speedpunkjazz. Op de lp staan trouwens ook enkele ‘rustigere’ nummers, zoals bijvoorbeeld Bondage Lovers.

Er is van de Debiele Eenheid niet veel meer te vinden. Naast in eigen beheer uitgebrachte cassettes bestaan er enkele obscure compilaties waar een track van hen op staat en er is ooit een ep’tje van ze verschenen met vier tracks. To van der Vlies heeft met deze tweede release op zijn Therapduna Records weer een mooi stukje punkgeschiedenis van Rotterdam op de kaart gezet. Er zijn 150 exemplaren geperst op oranjegekleurd en genummerd vinyl, inclusief twee inserts. De hoes is op passende do-it-yourself wijze gemaakt door To, ff een malletje gemaakt en de spraypaint bus gehanteerd.

Wie deze lp wil hebben moet To van der Vlies even een Facebookberichtje sturen. De plaat is ook te koop bij Hans Tweedehands, het platenzaakje direct achter CS Rotterdam aan de Spoorsingel en via deze website .

Wie heb je nodig?

Kunst in de brede zin van het woord is persoonlijke smaak. Iedereen kijkt, luistert, beleeft de wereld en alle wonderlijke dingen daarin anders. Het maken van kunst is vaak dan ook een persoonlijk proces. Een zoektocht naar wie je zelf bent.

Toch heb je meer dan eens iemand anders nodig in dit proces. Op een beroepsopleiding vind je in je medestudenten medestanders, maar als vroege tiener sta je nog wel eens alleen. Ik was ook ooit een jonge veertienjarige met interesse in poëzie. Maar waar vind je dan andere leeftijdsgenoten die ook kunnen genieten van een boek of mooie dansvoorstelling?

Als je als jonge maker meedoet met Kunstbende krijg je namelijk niet enkel de kans om je talent te tonen. Er lopen namelijk rijen met andere jonge liefhebbers rond die allemaal dezelfde vragen hebben. Niet alleen krijg je de kans om met ze in gesprek te gaan, maar ook de mogelijkheid om workshops te volgen van professionals. Natuurlijk kun je naar de muziekschool of dansles volgen bij een grote school, maar in deze setting is het erg persoonlijk en bijzonder.

Veel van de Kunstbende-deelnemers houden er vrienden voor het leven aan over. Samen op het podium staan en misschien wel een groep vormen voor de toekomst. Daarnaast sta je in theaters en op podia waar jouw helden ook hebben gestaan. Dat alles doe je niet alleen, want Kunstbende zorgt ook voor een kunstcoach die je helpt bij je vragen.

Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is om op het podium te staan met je eigen werk maar Kunstbende helpt je wel zo veel mogelijk. Toen ik 14 jaar geleden voor het laatst mee deed, was de feedback van jurylid Jeroen Naaktgeboren, bekend als stadsdichter van Rotterdam en de Woorddansers, precies wat ik nodig had om door te gaan. Nu jaren later zie ik het als de kans die ik niet had mogen missen. Grijp jij ook die kans?

Geef je nog snel op voor de selectieronde van Zuid-Holland!
Volg Kunstbende Zuid-Holland op Facebook of Instagram.