Kotx – Kotx 1978-1979

En opeens was ‘ie daar: Het eerste album van de beroemde en beruchte Rotterdamse punkgroep Kotx, getiteld Kotx 1978-1979. Op vinyl.

Terecht op vinyl, want in de tijd van Kotx waren er nog geen cd’s. Platen van Kotx waren er ook niet, alleen het nummer Before You Go van hen is te vinden op de zeldzame compilatie-lp Rotterdam Spunk uit 1983 met Rotterdamse punkbands. Die werd uitgebracht via een andere Rotterdamse punklegende, de band Bunker OESO. In 2016 verscheen dit Kotx-nummer overigens nog een keer, dat was op de compilatie I Don’t Care Volume 2 – Dutch Punk 1977-1983, die zowel op vinyl als cd werd uitgebracht.

Destijds circuleerden er wel cassettes waar Kotx materiaal op stond, echter in zeer kleine oplagen. Dankzij de Rotterdamse punkliefhebber Tobias van der Vlies is kortgeleden eindelijk recht gedaan aan Kotx, hij heeft in eigen beheer als eerbetoon aan de band deze lp uitgebracht. Ook oud-leden van Kotx hebben eraan meegewerkt. Kotx kwam uit Rotterdam-Zuid en drukten eind jaren ’70 een stevig stempel op de Rotterdamse punkscene. Daar maakte ik overigens zelf ook deel van uit, ik speelde een tijdje gitaar in het eerdergenoemde Bunker OESO.

Kotx was een echte liveband in de categorie streetpunk. Ik heb ze diverse keren live zien spelen in Rotjeknor, op straat en uiteraard ook in het roemruchte en later afgefikte Kaasee, een alternatief jongerencentrum gevestigd in een houten noodgebouw. Het is een vette plaat geworden met een punkvariant die men later kbd (killed by death) is gaan noemen. Heerlijk om de Kotx-sound weer eens te horen scheuren door de huiskamer.

Kotx bestond tot 1986, na het overlijden van zanger Cor (Kotx) Zevenbergen werd het bijltje erbij neergegooid. De punk van Kotx uit de eerste jaren valt op door twee dingen: veel nummers bestaan uit twee akkoorden in plaats van de stereotype drie. En, iets wat ik helemaal vergeten was, het gebruik van een monofone synthesizer. Later, in de jaren ’80 voegden ook de gebroeders Henk en Rob van Schaik als jazzblazers iets verrassends toe, een soort scheepstoeterspunk die live geweldig werkte. Hopelijk zijn van die latere periode ook nog opnamen die op vinyl uitgebracht kunnen worden.

Kotx was uniek, ze bliezen met hun performance regelmatig anderen van het podium. Deze lp is een prachtige uitgave geworden, met daarbij een mooi inlegvel met een destijds door striptekenaar Robert van der Kroft getekend plaatje met Sjors en Sjimmie als punx, inclusief leren jack met Kotx erop. Dankzij Tobias is een missing link in mijn oldschool punkcollectie ingevuld. Kotx forever! De lp is o.a. te koop in de winkel van Hans Tweedehans, you know who…




Voor meer informatie over KOTX, check deze tribute-pagina.

Finale Kunstbende 2017

Op zaterdag 1 juli nemen 200 jongeren het tegen elkaar op tijdens de finale van Kunstbende in de Westergasfabriek in Amsterdam. Wij zijn, als organisator van de Zuid-Hollandse voorronde, uiteraard erg benieuwd hoe het onze deelnemers zal vergaan.

De thema’s van de acts variëren van jezelf durven te zijn tot statements tegen Trump en de bontindustrie. Het publiek kan zichzelf ook ontpoppen tot artiest in de Rabo Bendesessies. Een 40-koppige topjury gaat de jongeren beoordelen, van YouTube-duo Cinemates tot Wouter Hamel. Bekijk het complete programma en de jury hier.

Randprogramma: Rabo Bendesessies met winactie Lowlands en meer! 

In een compacte ruimte op het Festivalplein kun je samen met je vrienden met (kinder)instrumenten een liedje spelen, alsof je een echte band bent. De beste ‘bands’ maken kans op tickets voor Lowlands! De inspiratie voor dit idee kwam van de class instruments-sessies van de Amerikaanse talkshow-host Jimmy Fallon met onder andere Adele en Ed Sheeran. In de finale wordt het publiek bijgestaan door jonge muzikanten. Ook zijn er special guests, zoals artiesten Shary-An, Pink Oculus en twee bandleden van Mister and Mississippi: Danny van Tiggele en Tom Broshuis. Danny en Tom wonnen in 2010 Kunstbende met hun toenmalige band Billy Connected. Naast deze sessies kan het publiek gratis naar workshops en speeddates met professionals, zoals acteur Martijn Lakemeier.

Winnaars naar Lowlands 

Niet op een achterafgelegen polletje gras waar je je tent net naast kunt zetten, maar een stuk heilige Lowlands-grond is waar je als winnaar mag meedoen. Tijdens de finale wordt meer onthuld over de invulling van deze area.

Mainstages

Na Lowlands houdt het niet op voor de winnaars; dan gaan ze een individueel talentontwikkelingstraject in met een persoonlijke coach en bereiden ze zich voor op een optreden op een podium (of in een museum) met een landelijk bereik, van Mysteryland tot Oerol.