Nieuw platenlabel Final 500 Records opent deuren en kondigt ep van Revere aan

bazenMet Final 500 Records is Nederland een platenlabel / vinylclub rijker dat elk kwartaal een unieke lp uitbrengt van een (inter)nationale upcoming act. Per release worden er slechts 500 (genummerde) exemplaren geperst en zodoende heeft de club ook maar plaats voor 500 leden. Bij minder leden, wordt het restant los verkocht, echter voor een paar euro meer. De Britse band Revere bijt het spits af met de ep Man Of Atom, bestaande uit zes gloednieuwe, nooit eerder uitgebrachte liedjes.

Final 500 Records is opgericht door muziekliefhebbers Bas Bosboom (29) en Harm de Kleine (32). Vanuit de overtuiging dat een groot aantal veelbelovende nieuwe acts verzuipt in het steeds groter wordende aanbod van muziek, veroorzaakt door platforms als Spotify en Youtube met hun onuitputtelijke database aan liedjes. Middels weloverwogen lp releases geeft Final 500 Records deze veelbelovende acts de mogelijkheid om op een hoogwaardige manier op te vallen bij een belangrijke groep liefhebbers die graag aan de frontlinie van het muziekgeweld staan en hun collectie willen verrijken met in het oog en oor springende releases.

11943347_10153079559600267_645727073_n-600x600Een release van Revere is voor beide partijen dan ook een logische samenwerking. De band uit Londen timmert al ruim 5 jaar goed aan de weg met twee sterke albums, vergelijkingen in reviews met Arcade Fire, Beirut en Elbow (of volgens de Schotse krant The Herald: “chamber folk meets Radiohead”), optredens op grote festivals als Glastonbury en The Great Escape, tours door Nederland en België, én airplay op BBC Radio. Het laatste zetje naar een grote doorbraak bleef echter uit, maar al luisterend naar de nieuwe ep Man Of Atom (waar ook Bastille gitarist Charlie Barnes aan heeft meegewerkt) lijkt dit slechts een kwestie van tijd.

 

De nieuwe Revere ep Man Of Atom verschijnt eind november, bestellen en/of lid worden van Final 500 Records kan nu al via de site. Abonnees betalen €19,95 , losse verkoop via de webshop is €5 duurder.

record-player

Interview: Dave von Raven & Marcel Fakkers (PAF! Studio)

FullSizeRender(3)Vanaf  ‘Bird’ fiets ik langs de Boogjes over de Vijverhofstraat. Voor nummer 66 zitten Marcel Fakkers (ex The Madd) en Dave von Raven (The Kik) op klapstoeltjes in het zonnetje. Dave draait een sjekkie. Marcel neemt een slok koffie. Vlak naast de nieuwe toko van Man Met Bril bivakkeren ze op het stoepje van hun trots: PAF! Het nieuwe studiopareltje van Rotterdam. 

Weer verliefd
‘Wij repeteren hier al een jaar of vier met The Kik’, verteld Dave. ‘Altijd met de gedachte om eens echt iets van deze ruimte te maken, maar dat kwam er niet van. Marcel speelde orgel in onze vorige band The Madd. We hebben een tijdje ruzie gehad, maar toen we een jaar geleden in de kroeg zaten werden we weer verliefd en vonden we dat we nu echt eens moesten beginnen.’

FullSizeRenderDe Studio
Marcel staat op en gaat de deur door. Ik loop achter hem aan. Aan de kapstok hangen een drietal witte stofjassen zoals ze vroeger in Abbey Road droegen. Het is niet de enige verwijzing naar die mooie historie, want de hele studio ademt de sfeer van de jaren ’60 en ‘70. Een tapijt met retro zwart wit design op de vloer en warme verlichting maken deze plek. Armand staart je aan vanaf een enorme plaat die boven de bank hangt. Een grote rol is weggelegd voor de instrumenten en amps: een echte verzameling van VOX buizenversterkers, orgeltjes, piano en zelfs een heus klavecimbel.

FullSizeRender(1)‘Deze ruimte klinkt goed’, zegt Marcel. ‘Je kan een hele band kwijt en dan blend alles gelijk al lekker. We vinden sfeer erg belangrijk, maar zijn wel echt een recht toe recht aan studio zonder tierlantijnen.’

‘We dachten met niet al teveel budget te kunnen gaan bouwen, maar toen we eenmaal bezig waren begon de meter echt te lopen. Ik heb helemaal niks meer’, aldus Von Raven. ‘We kozen ervoor om het met echt Hollands vintage materiaal te doen. Philips is zo’n merk. Uit de oude Phonogram studio’s kochten we een preamp waar er maar één van is. Een schitterend ding waar enorm veel bekende Nederlandstalige muziek doorheen is gegaan. Boudewijn de Groot’s nummer Picknick FullSizeRender(2)bijvoorbeeld.’ Dat unicum staat nu gewoon hier bij ons. Verder hebben we daar ook een viersporen tape-recorder en een compressor vandaan. Het werkt allemaal goed, af en toe een druppeltje naaimachineolie en dan kan het er weer tegen.’

Bandjes
‘Op dit moment werken we hier aan een ep voor de theatertour van The Kik, die daar exclusief aangeboden zal worden aan de bezoekers van de voorstelling. Verder gaan we aan de slag met onder andere Flip & De Noormannen (winnaar Wim Sonneveldprijs 2014, red.), de Black Marble Selection, en Mustangs uit Den Haag.’ Marcel Fakkers laat me de eerste opnames horen van zijn nieuwe studio. Als je hem achter de mengtafel ziet, zie je dat dit zijn passie is. Een lekkere compacte sound klinkt uit zijn monitors.

We praten wat na op de klapstoeltjes buiten. Er wordt me nog een bakkie aangeboden, maar het blijkt dat er in de afgelopen dagen zo hard is gewerkt dat die op is. Dave draait er nog een: ‘Want de schoorsteen moet roken. En ik ook.’

FullSizeRender(4)Opening
Dinsdagavond is de opening van PAF! Met ‘een blokje kaas, een stukje leverworst en een kopstootje’, aldus het producersduo Fakkers en von Raven. Jullie zijn welkom bij deze feestelijke aangelegenheid om even een kijkje te komen nemen. Inloop vanaf 19:00. Gelieve geen drankjes te plaatsen op de mixtafel of de taperecorders.

Rikke Korswagen

Extra info
Datum: dinsdag 15 september
Locatie: Vijverhofstraat 66
Aanvang: 19.00 uur