Nationaal Podiumplan nu ook opengesteld voor popmuziek!

Begin juni werd het Nationaal Podiumplan succesvol geïntroduceerd voor jazz en wereldmuziek. Podia en musici die samen een concert overeenkwamen konden rekenen op een extra financiële ondersteuning voor het concert. In drie maanden tijd hebben zich bijna 800 musici, meer dan 300 formaties, bijna 150 podia en 190 shows aangemeld. Per 1 september is het genre waarvoor aangevraagd kan worden verruimd met popmuziek!

Anita Verheggen bestuurslid van Stichting Nationaal Podiumplan en lid van de Raad van Aangeslotenen van Sena: “Geweldig om te zien dat het systeem werkt en dat er zo een behoefte aan was. Een groot informeel podium circuit wordt zichtbaar bij beleidsmakers en musici hoeven geen dief van hun eigen portemonnee meer te zijn als ze daar gaan optreden. De podia op hun beurt hoeven zich niet meer te schuldig te voelen als ze de artiest maar een beperkte gage kunnen bieden, nu die gage wordt aangevuld.”

Nu ook popmuziek
Per 1 September wordt het genre waarvoor aangevraagd kan worden verruimd met popmuziek. Dus vanaf die datum kunnen ook popformaties en poppodia zich aanmelden om in aanmerking te komen. Will Maas voorzitter van de Ntb (de vakgroep muziek van de Kunstenbond) en zelf professioneel popmuzikant: “Je wordt elk jaar wel een paar keer gebeld om te spelen op dat podium of in die muziekkroeg waarvan je weet dat hij te weinig geld voor je heeft, maar tegelijkertijd gun je het hem en wil je er zelf graag spelen. Dat die plekken waar popmuziek gespeeld wordt nu ook in aanmerking komen is ronduit geweldig. Zeker nu nog steeds zoveel onmogelijk blijft bij juist de grote evenementen.”

Het basisconcept
Het Nationaal Podiumplan (NPP) voorziet hierbij in een regeling zonder uitgebreide aanvraagprocedures. Het NPP kan de gage voor een concert van de musicus aanvullen tot de actuele gagenorm van €265,-. Dit is mogelijk zodra een podium dat is geregistreerd bij het NPP zelf minimaal de helft van deze gagenorm als bedrag voor het concert inlegt.

De overeenkomst tussen het podium en de band vormt hierbij de basis. Wanneer hierin is vastgelegd dat voor het optreden een minimale gage van €132,50 per musicus van toepassing is (50% van de gagenorm) en het voldoet verder aan alle voorwaarden, dan reserveert het NPP voor dit concert een toekenning van €132,50 per musicus.*

Nadat het optreden heeft plaatsgevonden volgens de NPP voorwaarden, wordt de reservering door het NPP rechtstreeks op de bankrekening van de musicus overgemaakt.
* (Momenteel komen alleen muziekformaties van maximaal vijf leden in aanmerking)

Do-It-Yourself
Naast de financiële ondersteuning van concerten is er voor popmusici ook de mogelijkheid financiële ondersteuning te krijgen tot €5.000,- om zelf een podium op te richten. Hiervoor dient de initiatiefnemer een plan in te dienen bij het bestuur van Stichting Nationaal Podiumplan.

Alle informatie over het Nationaal Podiumplan vind je hier.

De extra openstelling voor popmuziek wordt mogelijk dankzij een bijdrage vanuit de OCW subsidie aan het Steunfonds Rechtensector, via naburige rechtenorganisatie Sena. Bij deze organisatie zijn meer dan 30.000 musici aangesloten.

Popunie’s Choice Playlist | september 2021

We beginnen september met een nieuwe editie van onze Popunie’s Choice playlist! In de Popunie’s Choice Playlist op Spotify vind je, in willekeurige volgorde, een aantal favoriete (home) office tracks gecureerd door het Popunie team!

Martin
1. Preoccupations – Continental Shelf
2. Smudged – Ewan Mcgregor
3. Albertine – Drops
4. Dread Pitt – Venom
5. Ronnie Flex – Terug Nu

  • Jessica
    1. Dragonfruit – Wasted (Live in Paradiso)
  • 2. TDC INC. – The Flames Decided Your Fade
    3. Tigerknife – Lead The Parade
    4. The Sweat Release of Death – Sway
    5. Reformist – The Sound of Panic

Judith
1. Misha Wong – Wondering
2. Beryl Anne – Thirty-Three Times
3. Das Sounds Kollektiv, Ntjam Rosie – Nothing Can Tear Us Apart
4. Dragonfruit, Cloud Orchestra – Lonely
5. Sophia – Fragile


Tom
1. Burght – Super Variation (Mistaken It For Love)
2. Nana M. Rose – Sweet Honey
3. Standup ’69 – Insane
4. Tamara Woestenburg – Pink-Eyed Soul
5. Bonne Aparte – Aged

Yemima
1. Nana Fofie – Gonn Do
2. Kevin – Buurthuis
3. Jairzinho – Mi Ready
4. Elijah Waters – Grey
5. Banks – Skinnydipped

Lisanne
1. Safa Liron, Candy Dulfer – Rise
2. Max Horák – Much Better
3. Duncan Laurence – Back To Back
4. Dragonfruit – Lonely
5. Ronnie Flex, Yade Lauren – Goed Genoeg