Nadia Struiwigh – Whrru

  • Whrru

  • Nadia Struiwigh
    • Genre: ambient, electronics
    • Release-type: album, 2x12" vinyl, cd, digitaal
    • Label: Denovali Records

Nadia Struiwigh. De Rotterdamse die deze naam draagt heeft eerder dit jaar een fantastisch ambient album uitbracht op het prestigieuze en stijlvolle Denovali Records label, getiteld WHRRu (oftewel ‘Where are you?’). De ingetogen muziek op het album roept bij mij associaties op met het werk van Biosphere, Boards of Canada en de rustige kant van Aphex Twin. De abstracte titels van dit album versterken de associatie met de laatstgenoemde ook nog eens.

Heerlijke dromerige soundscapes vloeien je oren binnen, met af en toe een stiekem vleugje dissonantie en hier en daar wat scherpe, maar tegelijkertijd zachte hoge tonen die een spannend rafelrandje toevoegen aan het geheel. In sommige tracks duiken subtiele beats op, die akoestisch van aard lijken en nooit op de voorgrond treden. De plaat bestaat uit een tiental tracks die samen een hele mooie eenheid vormen. Kortom, een heerlijke luistertrip waar je helemaal in op kan gaan en de tijd als het ware stil komt te staan.

Ik heb de plaat diverse malen beluisterd en elke keer daarna dook in mijn hoofd de vraag op ‘Wat nu?’. Steeds had ik even tijd nodig om weer in de ‘echte wereld’ te komen, een heel mooi en bijzonder effect vind ik. De titeltrack trekt je langzaam naar binnen met een subtiele, licht melancholieke en mistige sound. Repeterende gesampelde stemmen met een echorandje doemen op in de mist en verdwijnen ook weer naarmate het nummer vordert en uiteindelijk eindigt een fade-out van de hoge tonen. Een intrigerende start van deze prachtplaat.

Dan volgt Roeiweijk, een mysterieuze en spooky track, waarin het lijkt of de tijd vertraagd wegtikt. Het geluid van een oude piano, broos getokkel op een akoestisch snaarinstrument en flarden van verwaaide koorstemmen vormen een sfeer van lang vervlogen tijden. De track Jimmy Read begint heerlijk met licht dissonante down-tempo akkoorden die een vervreemdend effect sorteren. Lage tonen nemen de track over in het volgende deel, met daaroverheen akkoorden die gespeeld worden met een licht, verstild en ouderwets klinkend reverb effect.

Bizarph laat een combinatie horen van akoestische snaarinstrumenten met op de achtergrond subtiele zangvogels, waarschijnlijk gemaakt op basis van field recordings. Je waant je in een uitgestrekt moerasgebied. Dan komen er wat fragiele beats in en is een heerlijk slome baspartij ingevoegd, alsof je eindelijk weer vaste grond onder je voeten voelt. De overige tracks zijn elk weer wat anders van sound, maar vormen bij elkaar toch een album dat een echte eenheid is. Dit is bijzondere instrumentale muziek die een verhaal vertelt, een verhaal dat na het vaak geluisterd te hebben toch verscholen blijft en niet door te vertellen is. Je blijft het dus beluisteren.

Het album heeft overigens ook prachtig artwork, gemaakt door ‘Niet Zo Vierkant’. Mijn exemplaar (op rood vinyl) krijgt dan ook een prominente plek in het ambient hoekje van mijn vinyl collectie.

Nadia Struiwigh’s ster is rijzende. Ze was een ontdekking voor velen op het Rewire Festival in Den Haag eerder dit jaar. Nadia is een zeer veelzijdige dame. Naast haar werk als producer, componist en dj/live act is ze actief als editor/reviewer voor Interface (een magazine voor muzikanten en producers), grafisch ontwerper en houdt ze zicht bezig met marketing. De muziek van Nadia Struiwigh is onder andere te vinden op Soundcloud, Bandcamp en in de betere platenzaken.

Op 18 november a.s. is Nadia te zien tijdens de Denovali Label Night Rotterdam in Worm.

Meer over Nadia Struiwigh weten? Check haar website!

Stem nu op jouw favoriet voor de Rotterdam Music Awards 2018!

Het online stemmen is begonnen!

De Rotterdam Music Awards zijn de popprijzen voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. Door middel van online stemmen bepaalt het publiek welke artiesten en organisatoren beloond worden voor hun prestaties van het afgelopen jaar. Er kan tot maandag 26 november 12.00 uur in de middag gestemd worden op de website. Voor de categorie ‘De Belofte’ – powered by Music Matters kan niet gestemd worden. Benieuw wie er genomineerd zijn? Bekijk alle nominaties en breng je stem uit via popunie.nl/awards2018

Een nieuw moment en een nieuwe locatie
De uitreiking van de Rotterdam Music Awards vindt dit jaar plaats in LantarenVenster in Rotterdam. In de grandeur van de stijlvolle zaal 1 zal de awardshow volledig tot haar recht komen. Sinds 2017 is het evenement geen onderdeel meer van de Rotterdamse Popweek. Een bewuste keuze van de organisatie om het evenement te verplaatsen naar december als dé jaarafsluiter van de Rotterdamse popsector. In 2017 kon de awardshow niet plaats vinden in verband met code rood. Dit wordt daarom de eerste op zichzelf staande awardshow!

Samenwerkingen
Categorie De Belofte is in 2017 in samenwerking met Music Matters in het leven geroepen. Nieuw dit jaar is dat de categorie De Belofte wordt bepaald door een vakjury bestaande uit Jasper Cremers (Red Bull Music), Casper Knipscheer (Twist Agency) en Amir Charles (3FM Talent) en niet meer via publieksstemmen. In deze categorie maken de vier jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018 kans op het winnen van een stimuleringsprijs ter waarde van € 10.000 en een coachingstraject verzorgd door Music Matters. De vakjury bepaalt welke artiest het beste carrièreplan heeft en de € 10.000 het beste gaat besteden ten behoeve van zijn/haar carrière!

Voor Beste Album wordt samengewerkt met 3voor12 Rotterdam. De redactie van 3voor12 Rotterdam heeft een longlist van zeventig albums van Rotterdamse makelij teruggebracht tot een selectie van 25.

Beluister hier de Spotify-playlist van de categorie Beste Track.
Beluister hier de Spotify-playlist van de categorie Beste Album.