Muzikant met slecht gehoor (1)

Ik maak al heel lang muziek. En ik heb een (heel) slecht gehoor. Niet zo’n fijne combinatie, maar gelukkig gaat het nog steeds redelijk goed samen. Omdat ik zeker weet dat veel meer muzikanten hiermee te maken hebben, wijd ik mijn column deze keer aan dit onderwerp. Inmiddels heb ik ruime ervaring met de uitdagingen en knelpunten. Hopelijk hebben anderen daar wat aan. En wie weet leer ik weer nieuwe dingen van anderen. Ik ben dus zeer benieuwd naar jullie reactie op deze column.

Ik zal eerst iets vertellen over mijn gehoor, daarna over de gevolgen voor het muziek maken en (in de volgende column) vervolgens over de oplossingen.

Alweer zo’n 15 jaar geleden bleek dat mijn gehoor steeds slechter werd. Dat heb je trouwens zelf niet direct door omdat het, bij mij althans en meestal, heel langzaam gaat. Je omgeving merkt het dus eerder. Maar uiteindelijk merk je natuurlijk dat je mensen steeds slechter verstaat. Na een hoortest bleek definitief dat mijn gehoor veel slechter was dan normaal. Na verder onderzoek bleek dat ik een vrij zeldzame aandoening had die otosclerose heet. Oto=oor en sclerose=verkalking.

Ik had dus verkalking van de botjes in mijn oor (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Deze botjes verbinden het trommelvlies met het binnenvlies in het oor. Het geheel moet gaan trillen door geluid. De trilling wordt in je binnenoor ofwel het slakkenhuis omgezet in elektrische signalen en in je hersenen worden die omgezet in het geluid dat je waarneemt. Je begrijpt: als het geheel steeds verder verkalkt, trilt het niet meer voldoende en hoor je dus steeds minder. Het ‘mooie’ is dat er iets te doen is aan deze aandoening.

Ik ben aan beide oren geopereerd en heb in beide oren een mini-prothese van edelmetaal gekregen in de plaats van de stijgbeugel. Daardoor ben ik veel beter gaan horen, maar helaas niet optimaal. Daarom gebruik ik al vele jaren hoortoestellen. Heel vervelend is dat die verkalking waarschijnlijk doorgaat, maar dan in het binnenoor. Daar is helaas niets aan te doen. Mijn gehoor is na de operaties dus langzaamaan weer slechter geworden. Dat proces zal waarschijnlijk doorgaan. Daar denk ik liever niet teveel over na, aangezien er toch niets aan te doen is.

Voor de duidelijkheid: ik heb dus geen lawaaidoofheid. Dat is doofheid die je ontwikkelt door langdurige blootstelling aan lawaai. O.k., door het spelen in bands ben ik waarschijnlijk een paar decibellen aan hoge frequenties kwijtgeraakt, maar dat is bij mij niet de hoofdzaak (ik hoor juist vooral weinig middentonen, die je met name nodig hebt voor spraakverstaan). Ongetwijfeld zijn er veel muzikanten die een slecht gehoor hebben en bij de meesten zal dat komen door te hard spelen. Daar hoef je echt geen heavy metal voor te spelen. Hoe harder de muziek en hoe langer en vaker de blootstelling daaraan, hoe groter de kans op gehoorbeschadiging. Pas dus erg op met hard spelen in de oefenruimte of op het podium (of met muziek op koptelefoons)! Een beschadiging is definitief en kan niet worden verholpen.

Voor het muziek maken is deze handicap natuurlijk niet fijn. Ik hoor veel minder dan andere mensen. Mijn probleem bij het muziek maken was daarom lange tijd dat ik vooral mezelf niet goed kon horen bij het optreden. De monitor of versterker (afhankelijk van het soort optreden en de grootte van de zaal) moest dus altijd knetterhard staan, wilde ik mezelf nog een beetje kunnen horen. Dat geldt vooral bij optredens met een band. Als je in je eentje speelt, is er veel minder herrie en heb je dat probleem minder snel. Vanwege het hoge volume ging dan vaak de monitor of versterker rondzingen. Tegelijkertijd moet ik natuurlijk (extra) oppassen dat de zaak niet zo hard staat dat ik er nog wat extra lawaaidoofheid bij krijg.

Een ingewikkelde balans dus tussen niet te zacht en niet te hard. Vervelende bijkomstigheid is dat een slecht gehoor meestal betekent dat je minder goed hard geluid kunt verdragen. Ik heb in de loop van de tijd dus veel optredens gedaan waarbij ik mezelf slecht hoorde (en daardoor soms minder goed presteerde) en/of het geluid voor mij in het algemeen vreselijk was (want te hard, een grote brij). Niet bevorderlijk voor het speelplezier.

Maar gelukkig zijn er ook oplossingen. Daarover de volgende keer!

Timo Bee is een Capelse singer/songwriter en een veteraan met de passie van een jonge gast. Onder de naam Timber schrijft hij akoestische liedjes met americana-invloeden en treedt regelmatig op. In zijn columns verhaalt hij over zijn belevenissen in de wondere wereld van de popmuziek. Volg Timber op Facebook voor het laatste nieuws en shows, meer informatie en al z’n muziek vind je op zijn website.

Popunie Live in 2019 zeer succesvol!

Wij kijken graag nog even terug op een zeer geslaagd Popunie Live seizoen. Dit jaar presenteerden maar liefst 19 verschillende Rotterdamse topacts met daarin 63 muzikanten zich via 20 optredens op een aantal fijne partnerfestivals in den lande. Deze goedbezochte festivals boden van harte de mogelijkheid om veelal voor een nieuw publiek te schitteren. De verdeling zag er dit jaar als volgt uit:

Festival Grasnapolsky
(Totaal bezoekersaantal: 5.000)
8 februari | Scheemda (Groningen), Strokartonfabriek ‘De Toekomst’
Line-up: WARD | Beau Zwart | Het Gezelschap | Pakvis | Yung Feurich | Mo Jacob. | Dwayne Franklin & Daddy Jacob

Klik hier voor het Facebook fotoalbum.

The Life I Live Festival
(Totaal bezoekersaantal: 275.000)
26 & 27 april | Den Haag, diverse locaties binnenstad
Line-up: De Likt | Iguana Death Cult | Tabanka

Klik hier voor het Facebook fotoalbum.

Oerol Festival
(Totaal bezoekersaantal: 50.000)
14 t/m 23 juni | Terschelling
Line-up: Roufaida | Janna Lagerström | Ntjam Rosie

Metropolis Festival
(Totaal bezoekersaantal: 36.000)
30 juni | Rotterdam, Zuiderpark
Line-up: Les Robots | Dwayne Franklin & Daddy Jacob

Klik hier voor het Facebook fotoalbum.

Embassy Festival
(Totaal bezoekersaantal: 150.000)
Datum: 6 & 7 september | Den Haag, Lange Voorhout
Line-up: Gita Buhari | Göksel Yilmaz Ensemble

Klik hier voor het Facebook fotoalbum.

Baroeg Open Air
(Totaal bezoekersaantal: 7.000)
14 september |Rotterdam, Zuiderpark
Line-up: Disturbance | GOLD | PRSPCT Assault (ft. Thrasher & MC Mike Redman)

Klik hier voor het Facebook fotoalbum.