Music Support: Rotterdam Bluegrass Festival 2024

Eind juni vindt alweer de 12de editie plaats van het grootste bluegrass festival van Europa: Rotterdam Bluegrass Festival. Het festival vindt plaats op 28, 29 en 30 juni 2024 op het Noordplein en staat in het teken van Amerikaanse rootsmuziek en kruisbestuivingen daarvan. De totale line up omvat maar liefst dertig acts uit binnen- en buitenland, plus een uitgebreide randprogrammering. Er zijn nog zowel dag- als weekendtickets verkrijgbaar, voor respectievelijk € 15,- en € 40,-.

Line-up:
A Murder In Mississippi (BE); Angry Zeta & The Hillbullys (ARG); Annie Bartholomew (VS); Bertolf & Friends met Douwe Bob, Tangarine, Rob Dekay, Stephanie Struijk en Maurice van Hoek (NL); Blue Grass Boogiemen ft. Pieternel (NL); Carrie Nation and the Speakeasy (VS); Damn Tall Buildings (VS); Delaney Davidson (NZ); The Dirty Grass Players (VS); Dom Flemons (VS); Global Strings: Kader Tarhanine X Henhouse Prowlers (DZ/VS); Golden Shoals (VS); Henhouse Prowlers (VS); Hezekiah Procter (CA); Kader Tarhanine (DZ); Katja Kruit (NL); The Kody Norris Show (VS); La Perra Blanco (ES); Leadbeaters (NL); Mary Lee Family Band (BR); Nat Myers (VS); New Valley String Band (SE); Riley Baugus (VS); Sem Jansen & Leif de Leeuw (NL); Seth Mulder & Midnight Run (VS); The Slocan Ramblers (CA); Them Peckin’ Boys (NL); Tray Wellington (VS)

Naast muziek kent het Rotterdam Bluegrass Festival ook een uitgebreide randprogrammering met theater, kinderactiviteiten, een jam area, comics, workshops, een markt en een gevarieerd horeca-aanbod. In de week voorafgaand aan het festival vinden diverse optredens en activiteiten plaats in de wijk en rest van de stad.

Rotterdam Bluegrass Festival
Het Rotterdam Bluegrass Festival is een laagdrempelig festival waar bluegrass en andere vormen van rootsmuziek als country, folk en americana centraal staan. In 2023 werd het festival na tien succesvolle edities op het Pijnackerplein voor het eerst georganiseerd op het schaduwrijke, met bomen omzoomde Noordplein. Toen vonden 12.000 unieke bezoekers hun weg naar het Oude Noorden, van liefhebbers van het genre uit heel Nederland en daarbuiten, tot wijkbewoners en andere Rotterdammers.

Extra Informatie

Datum: 28, 29 en 30 juni
Locatie: Noordplein, Rotterdam

Kijk voor meer informatie op de website www.bluegrassfestival.nl

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door Music Support Rotterdam.

Tourverslag: Lewsberg op tour met Protomartyr

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Lewsberg verzorgde eind 2023 voor een viertal optredens in Europa het voorprogramma van de Amerikaanse band Protomartyr. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

Het eerste optreden is op maandag 6 november in Strom in München. Van tevoren maken we kennis met de mensen van Protomartyr. Erg vriendelijke lui. Vanwege een strak schema kunnen we vanavond maar dertig minuten spelen. We besluiten om de nummers met viool uit de set te laten. Hierdoor vergeten we de viool na afloop mee te nemen in de bus. We komen er pas in het hotel achter, besluiten terug te rijden, maar zijn te laat: de zaal is al dicht. Gelukkig wordt de viool de volgende ochtend gevonden. We kunnen hem ophalen voor we naar het volgende optreden rijden.

Dinsdagavond spelen we in Bogen F. De zaal zit in de hofbogen van Zürich. De backstage is een caravan achter de zaal. Vanavond is er tijd voor één nummer met viool.

Op woensdag en donderdag speelt Protomartyr geen shows. Wij vullen de dagen met twee eigen optredens in Zwitserland. Woensdagavond spelen we in Biel/Bienne. Dat is maar een uur rijden van Zürich, dus we hebben alle tijd. We ontbijten in de zon, rijden naar een berg, lopen er rond, ontlopen een stier, drinken water uit een bergbeekje. La Cachette is een kleine zaal boven een café. Het is niet erg druk maar wel sympathiek. Op donderdag spelen we in Lausanne. Daar hebben we al eens eerder gespeeld, op het Festival de la Cité. Dat was op een snikhete zomerdag. Vandaag regent het, Lausanne is een grauwe stad. Cinema Oblo is een oude bioscoop in de kelder van een appartementencomplex. Voor ons optreden wordt een korte documentaire vertoond van John Wilson over David Byrne: Temporary Color.

Vrijdagavond spelen we weer met Protomartyr, in een uitverkocht Marché Gare in Lyon. Vandaag mogen we een uur spelen, dus er is tijd voor twee nummers met viool.

Het laatste optreden is op zaterdag 11 november in Le Brise Glace in Annecy. De zaal is heel groot, we worden bij aankomst gewaarschuwd dat het niet helemaal vol zal zijn vanavond. Desondanks wordt het een mooie laatste avond. De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte, het is een flink stuk rijden naar Rotterdam.