Music Support: Far I releaseparty

Far I presents: Samsara The Release Party. Met behulp van Music Support Rotterdam viert Far I zijn release Samsara in V11.

Het album vergde een lange reis van vijf jaar en is een bundel van de opgedane kennis van het boeddhisme en de lijdensweg van het leven wat geluid aan het album geeft. Eerder in de zomer van 2019 verkocht Far I de luistersessie van het album uit. Maak je klaar voor een reis door de zes rijken van Samsara. Authentieke hiphop verweven met spiritualiteit.

Rotterdamse rapper Ruwhel (ook een Hardheaderz artiest) zal de avond openen. De muziek van Ruwhel staat bekend als compromisloze hiphop. Net zoals Far I timmert hij al een tijd aan de weg. Eerder bracht hij zijn debuutalbum Zondes Van Een Kind uit met een uitverkochte theatershow in WORM.

Lees hier de recensie over het vorige album van Far I.

Datum: zondag 2 februari
Locatie: V11, Wijnhaven 101
Aanvang: 20.00
Prijs: €7,50 vvk | €10 deur
Tickets / Facebook-event

Deze releaseshow wordt mede mogelijk gemaakt door Music Support Rotterdam.

De zaterdagmiddag dj: sfeer maken

Vanaf 2001 draaide ik nachten in Rotown. In 2004 benaderde toenmalig eigenaar Dick Pakkert me voor een plan. Hij was in Londen geweest. In muziekcafé Dogstar draaide een dj overdag. Met bijpassende muziek, geen dansvloermateriaal maar meer ontspannen muziek. Of ik dat idee wilde neerzetten in Rotown. Feelgood music van alle tijden op zaterdagmiddag draaien, dat werd het plan.

Ik heb een brede muzieksmaak en ben een dj die voor leuke plannen openstaat, deze uitdaging ging ik aan. Ik sloot geen mogelijkheid uit. Putte uit mijn eigen chaotische muziekcollectie en ging diep in de materie met de vastgestelde omschrijving. Elke zaterdag draaide ik van 4 tot 7 uur. Een goed plan, vaste bezoekers vonden het een leuke afwisseling* en er kwamen mensen speciaal voor de ambiance. Dit was wat bijzonders. Een schot in de roos van Dick.

*In die tijd was er geen Spotify of computer met speellijsten, een hele cd aanhoren als je in een horeca-gelegenheid verbleef was geen uitzondering.

Na een paar weken kwam de swing er in. Ik kreeg meer en meer maling aan wat mensen er -mogelijk- van zouden vinden als ik bijvoorbeeld ‘kitscherige witte soul’ uit de 80-er jaren zou opzetten. Ik was op muziekreis namelijk. Omdat ik niet elke week dezelfde liedjes wilde draaien, kocht ik bergen vinyl. Kostte in die tijd niet veel, wel gaf ik wekelijks veel van mijn verdiende geld er aan uit. Het kopiëren van cd’s en zelf maken van verzamel-cd’s bood de mogelijkheid om nog meer muziek mee te slepen. Ook nieuwe muziek nam ik zodoende mee. Ik kreeg promo’s van verschillende kanten en zocht de meer ontspannen muziek speciaal uit voor de zaterdagmiddag.

met André Dadi (L) en Fulco Freiherr Hester-Van Sand Reuter (M)

Via 60’s en 70’s soul en reggae naar 00’s Indie was een logische stap. Voor mij. Net zoals 50’s R&B naar 80’s maxisingles met van die lange mixen. De werknemers van Rotown konden hun verbazing, enthousiasme of juist ergernis af en toe niet verbergen. Bezoekers vonden het op zijn minst vermakelijk. Hele gesprekken konden ontstaan door het opzetten van één plaat. Een Bluegrass muzikant die alles van Gay Disco bleek te weten. Een man die tot tranen geroerd was, omdat ik dat ene nummer van Cream opzette. Een dame die wilde weten welke artiest ik draaide omdat ze het nummer kende maar geen idee had wie het uitvoerde. Muziek die associaties opriep, blijkbaar. In die jaren is er nooit iemand met een negatief commentaar naar me toegekomen.

Muzikale uitersten verenigen, het was logisch in mijn manier van werken. Je vertelt een verhaal als dj en dit was de mijne. Van commercieel naar diep (en terug) zonder het er expres om te doen. Mijn parallele muziekwereld, meerdere lijnen tegelijk volgend. Volgen jullie het eigenlijk nog? Echte muziek-nerd zaken… Originelen, versies en samples.

Mijn zoektocht ging dieper. Steeds meer ging ik liedjes, stukjes melodie en samples herkennen. Ik ging originelen en coverversies van liedjes draaien. Over deze zoektocht meer in mijn volgende column. Na drie jaar (bijna) wekelijks te hebben gedraaid kwam ik met de suggestie andere dj’s te gaan boeken. Om meer variatie te bereiken voor het concept. Dj’s die ik vroeg moesten ervaren zijn, vooral muziekliefhebber en langere tijd kwaliteit kunnen leveren. Elf jaar lang was er, op zomerstops na, een zaterdagmiddag dj in Rotown te ervaren. Het plan werkte aan alle kanten.

Wordt vervolgd..