Music Support: Book Of Eli en CATA in De Machinist

Op woensdag 9 maart vindt alweer de achtste singer/songwriteravond van 2016 plaats in het café van De Machinist met dit keer optredens van Book Of Eli en CATA.

Book Of Eli
Singer/songwriter Aileigh Awad omringt zich als Book Of Eli met een bijzondere groep begeleiders. Drie achtergrondzangeressen verzorgen ragfijne harmonieuze samenzang en staan Awad bij in haar verstilde liedjes die subtiel kunnen opbouwen naar intense climaxen. Zoals de Bijbelse ondertoon van de naam, die tegelijk een apocalyptische Hollywoodfilm is, mengt Book Of Eli tegenstrijdigheden als hartstocht met verontrusting, distantie met intimiteit en openheid met introversie tot een bijna sacraal geheel. Eind vorig jaar verscheen de indrukwekkende debuut ep Sturdy Wine, reden om deze De Machinist favoriet terug te vragen voor een optreden.

CATA
CATA  is een eigenzinnige, expressieve Rotterdamse singer/songwriter: Zangeres Catalijne Jansen staat bekend om haar vocale diversiteit, confronterende performance en theatraal geïnspireerde popmuziek. Geprezen door onder andere Bart van Loo (‘Power, pit en poëzie!’) en Tonny Eyk (‘Wow!’), werd haar talent begin 2014 direct opgepikt en beloond met de Liesbeth Listprijs en de Publieksprijs Waterpop. Eind 2014 wist ze in haar korte bestaan als artiest door te dringen tot de finale Sena Grote Prijs Rotterdam. Met haar zijproject Noorderlicht (verbonden aan Over Mijn Lijk, BNN) zamelde zij geld in voor stichting Make-A-Wish Nederland. In 2015 speelde zij onder andere in Engeland en op Sint Maarten.

02 -singer - songwriters (voor)-page-001750x500-75Programma voorjaar 2016
16 maart The Maybellenes / Open Podium
23 maart Stand Up ‘69 / Peter J. Faber
30 maart Tim Verhaal / Lady Shaynah
06 april ZanglesRotterdam

Extra informatie
Datum: woensdag 9 maart 2016
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21 uur
Entree: gratis

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCDe muziekactiviteiten van de stichting Machinist Live komen mede tot stand door bijdragen van: Popunie Music Support Rotterdam, de Gebiedscommissie Delfshaven, de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, Het donatiefonds “Vrienden van De Machinist” en Café Restaurant De Machinist.

Massa

11024674_995228003835787_4424846685896392264_o(geen titel)
cd-ep / download-ep
instrumental sludge / psychedelica

Massa is een jonge band uit Rotterdam, gevormd in 2014. De huidige bezetting bestaat uit drie leden: gitarist en sampler Boris, drummer Andrew en bassiste Sjanneke.

Ze omschrijven zichzelf als “een sludgy, vadsige instrumentale rockband uit Rotterdam”; een zeer accurate omschrijving als je het mij vraagt. De stijl van de band kenmerkt zich door fuzzy gitaarpartijen, psychedelische samples en ballen in de ritmesectie.

Even interessant als grappig is dat de band geen echte frontman lijkt te hebben. Mannen en dame bewijzen dat eeuwig solerende gitaristen of publiek-charmerende zangers niet nodig zijn om een goede vibe te creëren, en verdienen daarom een compliment.

De band houdt van optreden en is voornamelijk te vinden in het café/poppodium circuit. Op het podium weten de bandleden een trippy scene te creëren, waar het als rockfan moeilijk is om niet in meegezogen te worden. “Less Is More”; meer dan drie man hebben de rockers niet nodig om een podium klein te laten lijken.

De titelloze ep telt vier nummers en komt binnen met een luide knal; The Deep End. Het was meteen mijn favoriet; een track met harde, dikke, vieze gitaarlicks en her en der psychedelische samples. Hiernaast wordt in het nummer gebruik gemaakt van ‘stops’ – korte pauzes voor de instrumenten – waardoor voorkomen wordt dat de richting zoek raakt in de dikke brei van geluid.

Voor wie bang is dat de band houdt van herrie om de wil van herrie, zal de afwisseling van sludge met meer melodische gitaarriffs een aangename verrassing zijn bij het beluisteren van de ep.

In het nummer Dr. Frank wordt gebruik gemaakt van een gesampelde stem, wat voor mij verfrissend werkte als onregelmatig sludge-rock luisteraar. Het getuigt van creativiteit.

Voor het ongetrainde oor zal de sludginess van Massa overweldigend zijn, maar de liefhebber herkent in de band een hoop potentie. De band is leergierig maar lijkt niet op zoek naar het forceren van een rode draad; de ep klinkt organisch, experimenteel en vooral HARD! Massa laat mij achter, benieuwd naar hun sound in de toekomst.