Missie

“Waar doe ik het nog voor? Niemand zit op mij of mijn werk te wachten. Ik word onderbetaald, kan geen huis kopen, bouw geen pensioen op… Wat is het NUT?” Herkenbare gedachtes? We stoppen zoveel energie en moeite in ons werk met vaak de onzekerheid of het zich ooit terugbetaald (in zowel geld als in waardering), dat deze gedachtes weleens kunnen oppoppen.

In dit vak zet je namelijk iets op de markt waar in eerste instantie niemand op zit te wachten of nodig denkt te hebben. Gelukkig zat ook niemand te wachten op de fiets, de auto, het vliegtuig of het internet… In deze column hoop ik je daarom wat tegengas te geven op jouw twijfels, want: Dat NUT ben je zélf.

Er is namelijk een reden waarom je maakt wat je maakt en doet wat je doet. Anders zou je het niet doen. Heb je daar weleens over nagedacht? Maar echt diep over nagedacht? Gemijmerd, gefilosofeerd, gespart..? Of laat ik het nog duidelijker brengen: heb je al eens nagedacht over wat je missie is?

Ten tijde van de gebroeders Wright (pioniers in de luchtvaart) – of in ons huidige tijdperk bijvoorbeeld Elon Musk- waren er ook veel cynici die niet geloofden in hun visie van een vliegende machine en de levensvatbaarheid daarvan. Ook zij hebben vele tegenslagen gekend, de hoop meermaals bijna opgegeven, maar zijn toch altijd weer doorgegaan om uiteindelijk te resulteren in succes. Waarom? Omdat ze een missie hadden.

Wat is een missie

Een missie, doel, is wat vervulling, zin en betekenis aan jouw (werk)leven geeft. Als jij werkt volgens je missie, dan werk je vanuit je ware zelf. Er bestaan geen twijfels, zelfs geen vragen over waarom jij je werk doet.

Het nut van een missie
Mijn missie, om een voorbeeld te geven, is simpel: ‘’door middel van muziek(theater) wil ik mensen ontroeren, inspireren en aan het denken zetten.’’ Dat is mijn motor, mijn drive, mijn hoogste motivator om te doen wat ik doe en te blijven doen wat ik doe. Elke drempel, belemmering of obstakel wordt overruled door die missie. In de kiem gesmoord en in perspectief gezet.

Doordat ik weet waarom ik doe wat ik doe kan ik ook veel duidelijker doelen stellen en afwegen waar ik wel of niet voor ga. Daardoor ga ik veel gerichter op mijn doel af, onderscheid ik me meer en beleef ik veel meer plezier, omdat ik weet waarvoor ik het doe.

Leven vanuit een missie, een doel, maakt je werk overzichtelijker en eenvoudiger. Je weet wat je nastreeft en je hoeft niet meer over van alles na te denken. Bij ieder nieuw plan, idee of inspiratie stel je jezelf maar één vraag:
Past dit in mijn missie…?

Hoe kom ik erachter wat mijn missie is?

Om erachter de komen wat jouw missie is, stel je jezelf de volgende vragen:
Waarvoor sta je op in de morgen? Wat geeft je een gevoel van nuttig zijn? Een gevoel van waarde? Een doel, zingeving? Wat zijn je diepste wensen en dromen? Wat vind je belangrijk in je (werk)leven en wat maakt je blij?

Zorg dat het antwoord op deze vragen in één enkele zin te vatten is. Je missie is ook inspirerend; je wordt er blij van als je er aan denkt of over spreekt. Het dient een groter belang, niet alleen dat van jezelf. De woorden komen recht uit je hart en dwingen je tot handelen.

De volgende vraag gaat je ook zeker helpen te ontdekken wat jouw missie is: Stel je voor dat je op je sterfbed ligt, wat zou je willen dat andere mensen op je begrafenis over jou en je werk zouden speechen…?

Het is een hele eerlijke vraag en jouw antwoord daarop gaat je oprecht heel veel brengen.

Geld/waardering versus missie
Wanneer je je missie hebt gevonden betekent dit natuurlijk niet dat je moet stoppen met nadenken over je pensioen. De praktische omstandigheden tijdens je leven verdienen ook aandacht en zorg. Maar zij staan niet lijnrecht tegenover jouw missie en het is daarom ook niet het een of het ander.

Als jij weet waarvoor je iets doet, vind je uiteindelijk een weg om dit ook levensvatbaar voor jezelf te maken om het te kunnen blijven doen. Weten wat je missie is gaat je dus juist helpen je ambities en doelen vorm te geven en aan te scherpen. Ook zul je zien dat, als jij weet waar je voor staat, anderen dat zullen gaan opmerken en waarderen.

Dus, de volgende keer dat je denkt: ‘’waar doe ik het nog voor?’’ Kijk naar je missie, je antwoord, en ga vol gas door.

Catalijne is zangeres en songwriter binnen theater. Ze heeft de Concours de La chanson Liesbeth List prijs gewonnen, stond met voorstellingen op De Parade en in de theaters door heel het land, is te zien in films en brengt eigen muzikaal werk uit waarvan recent het filmische soundtrack album ‘Through the Wilderness’. www.catalijne.com

Rats On Rafts maakt muziekfilm Visions Of Chapter 3

De Rotterdamse band Rats On Rafts zal op 3 juli hun interdisciplinaire muziekfilm Visions Of Chapter 3 wereldwijd vertonen. De film wordt in verschillende tijdzones getoond, zodat er over de hele wereld naar gekeken kan worden.

Visions Of Chapter 3 
Visions Of Chapter 3 is een interdisciplinaire muziekfilm rond het laatste album Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths dat op 29 januari jongstleden uitkwam. Bij Visions Of Chapter 3 komen film, visuals, theater en dans samen om een unieke setting te creëren. Voor het eerst wordt het album door Rats On Rafts in zijn geheel live gespeeld. De film wordt opgenomen in TivoliVredenburg en geregisseerd door A Small Production Company. Eerder produceerden zij al de videoclips van de singles Tokyo Music Experience en A Trail Of Wind And Fire.

Muziekfilm
Alle optredens rondom de release van Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths zijn uitgesteld. Door de pandemie werden tours steeds verzet en waren digitale shows de enige manier om de nieuwe muziek toch aan het publiek te presenteren. Deze manier van muziekbeleving is echter al snel vrijblijvend; omdat de interactie tussen publiek en band ontbreekt is de spanningsboog een stuk kleiner. De band wil daarom iets groters maken en daarmee het principe van een livestream overstijgen.

Deze productie biedt de mogelijkheid iets te doen wat in een normaal tourschema niet mogelijk zou zijn: verdieping brengen in de artistieke praktijk van Rats On Rafts en het publiek meenemen in de wereld van Excerpts From Chapter 3, een verkenning van herkenbare thema’s als eenzaamheid en escapisme. Een onherkenbaar hoofdpersoon zal de kijker meenemen op reis door de vele landschappen van het psychedelische post punk album.

Met kleding gemaakt door Eva Arends, decor van Jochen Lange Studio, uniek videomateriaal van A Small Production Company en werk van visueel kunstenaars Jordi Cardenas en Jaco Schilp wordt er een uniek narratief ontwikkeld dat elk nummer van het album voorziet van een eigen verhaal. Om het authentieke geluid van Rats On Rafts te waarborgen wordt er in TivoliVredenburg speciaal voor deze muziekfilm een analoge studio gebouwd.