Mentos Grote Prijs van Nederland maakt 27 van de 30 deelnemende acts bekend!

Op het Eurosonic Noorderslag festival (ESNS) zijn afgelopen vrijdag 27 van de 30 deelnemende acts voor de Mentos Grote Prijs van Nederland 2024 bekendgemaakt in het News café! Er stromen 12 acts door vanuit de provincies in samenwerking met de popkoepels, programmeurs, poppodia van Nederland. Daarnaast werden er 15 acts geselecteerd door een onafhankelijk panel van muziekprofessionals. Vanuit de Popunie stroomt de winnaar van De Belofte van 2023, Bibi Milanese, door naar de GPNL.

De volgende 12 acts mogen hun provincie dit jaar vertegenwoordigen op de Mentos Grote Prijs van Nederland:

Drenthe (Kunst en Cultuur): Dylamic
Friesland (Friesland Pop): Dan and the Middle Men
Gelderland (Luxor Live): Boter bij de Vis
Zuid-Holland (Popunie): Bibi Milanese
Utrecht (No Man’s Land): Tano Rivers
Noord-Holland (NH-Pop): Sono
Groningen (Spot Groningen): Nina Wood
Noord-Brabant (Het Pophuis): Heath
Flevoland (Corneel & Poppodium De Meester): Fire Proof
Limburg (Pop in Limburg): Janet Livv
Overijssel (Poppunt Overijssel): Maartje
Zeeland (Popaanzee): Rosann

Ook zijn er deze editie 15 acts voor de Mentos Grote Prijs van Nederland gekozen door onafhankelijke muziekprofessionals, met in de lijst nóg twee Rotterdamse acts; FLORA en Nienke Leone! Verder uit Zuid-Holland zien we in de lijst o.a. IVYVOX. De overige 15 acts zijn:

Inge Lamboo
Cheyenne Toney
Jaïr Faria
Nienke Leone
Bastian Steven
Shalisa
Oliver Aron
Jarlentji
Culi.
Lateesha
FLORA
IVYVOX
JULIÁ
YRSA
Anna Joan

De laatste drie plekken zijn de wild cards, die gekozen zullen worden door het publiek door middel van online stemmen via de Sounders-app. Tot 31 januari is er nog een laatste kans om je inzending in te sturen voor de Mentos Wildcards! Kijk voor alle info op https://www.groteprijsvan.nl/.

Net als vorig jaar zullen deze dertig getalenteerde artiesten de kans krijgen om hun eigen mix op te nemen en te schitteren in prachtige live-opnames in de beroemde Wisseloord studio’s in Hilversum. Deze artiesten krijgen talloze PR-kansen om zichzelf te introduceren aan een nieuw publiek en kunnen rekenen op nieuwe kansen, waardevolle contacten en optredens.

 

De (halve) finale
De finalisten en halve finalisten krijgen de kans om hun talent te tonen en waardevolle contacten te leggen tijdens de live shows. De halve finales vinden plaats op vrijdag 3 mei en zaterdag 18 mei in TivoliVredenburg. De vier beste acts uit deze halve finales zullen zich aan elkaar kunnen meten in de grote finale, die op zaterdag 8 juni zal plaatsvinden in TivoliVredenburg Utrecht.

Naast de live-opnames en fotoshoot in de Wisseloord studio’s en het optreden in TivoliVredenburg,  bestaat het prijzenpakket voor de winnaar uit o.a. €10.000. De oudste onafhankelijke muziekcompetitie voor livetalent in Nederland werd eerder gewonnen door o.m. Typhoon, Eefje de Visser en Junkie XL.

Volg de Grote Prijs van Nederland op Facebook of Instagram!

Tourverslag: de UK shows van Nagasaki Swim

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Nagasaki Swim vertrok in september vorig jaar naar de UK voor aantal shows samen met Symbol Soup. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

Eind september vertrokken wij met de band naar Engeland om een drietal shows te spelen met de Londense band Symbol Soup, die ik een tijd terug had leren kennen via een online songwriting workshop. De geplande shows worden gespeeld in Portsmouth, Londen en Southampton.

Woensdag 27 september
Onze tourmanager en chauffeur Bart vertrekt samen met Paul en Juliette vanuit Utrecht met de tourbus richting Rotterdam. Daar ontmoeten we elkaar bij de oefenruimte, om de bus in te laden met alle spullen. Als we zeker weten dat we niets vergeten hebben (tenminste, dat denken we), vertrekken we richting Calais om de boot naar Engeland te pakken.

Sinds de Brexit is het een stuk lastiger om als band de oversteek te maken. Gelukkig hebben we veel tips van andere bands gekregen, waardoor we al het juiste papierwerk meehebben. O.a. een ‘letter of invitation’ van alle venues, een brief van ons label en boeker én bewijs van accommodatie. Na een korte check bij de douane kunnen we de boot op, die ons naar Dover brengt.

Eenmaal in Dover aangekomen hebben we ontzettend honger en hoewel we wijs besloten hadden om een gezonde maaltijd te zoeken, eindigen we alsnog bij een fish & chips kraam. Heel lekker, maar misschien niet de beste keuze voor een lange reisdag. We rijden door naar Portsmouth, leggen onze spullen in de Airbnb en drinken nog een afsluitende Guinness bij de dichtstbijzijnde pub.

Donderdag 28 september
Na een goed ontbijtje besluit iedereen een rondje door Portsmouth te lopen. Een mooi, ietwat saai stadje aan de kust. Een goede wandel en een lekkere lunch later gaan we richting de venue van vanavond. The Loft is een schattige pub met op de eerste verdieping een klein zaaltje. Daar treffen we de geluidstechnicus aan en de band Symbol Soup. Het was heel leuk hen te ontmoeten nadat we elkaar alleen online gesproken hadden.

Tijdens de setup komen we erachter dat we helemaal geen juiste Engelse stekkers hebben voor onze apparatuur. Het blijft onze eerste keer in het buitenland en hadden toch iets over het hoofd gezien. Ik loop naar buiten op zoek naar adapters en na vier winkels te proberen vind een winkelmedewerker een doosje ergens verstopt achter de toonbank. Het zijn niet de meest kwalitatief hoogwaardige apparaten, maar we doen het ermee.

Tijdens de soundcheck besteld Bart eten voor de band en zorgt dat de merch netjes klaarligt. We kijken de set van het voorprogramma, Pilot Light, en daarna speelt Symbol Soup een mooie show. Wij eindigen de avond met een leuke eerste show, waarbij we ook een nieuw nummer, The Golden Car, voor het eerst spelen.

Vrijdag 29 september
In de ochtend ruimen we het appartement netjes op en doen de spullen in de tourbus en vertrekken richting Londen. Hoewel het niet heel ver is, is het erg druk rondom de hoofdstad en is het een lange rit met veel filerijden. Gelukkig zijn we ruim op tijd vertrokken dus is dit
geen probleem.

We komen iets te vroeg aan bij The Shacklewell Arms, een venue waar ik al lang veel goeie verhalen over hoor. Omdat de stagemanager er nog niet is om open te doen wachten we bij de bus en eten we heerlijke bagels bij de buren van de venue. Daarna komt er iemand aan en kunnen we gelijk onze spullen stationeren en soundchecken. Symbol Soup komt daarna en terwijl zij soundchecken dineren wij met taco’s om de hoek.

De eerste act van de avond is Wilshaw, die een mooie singer/songwriter set speelt. Daarna speelt Symbol Soup en het is tof om te zien dat een aantal mensen de band goed kennen en meezingen met hun muziek. Onze eigen show gaat erg goed en we krijgen achteraf leuke reacties. Na de show rijden we richting het huis van Mike van Symbol Soup. Onderweg komen we voor een tunnel te staan waar onze bus te groot voor is en terwijl er een motorrijder boos tegen ons schreeuwt, proberen we iedereen achter ons een stukje achteruit te laten rijden zodat we niet de tunnel in hoeven. Dit lukt, en we zijn weer op weg. We spelen een paar potjes Tekken 8, een spel waar ik vrij slecht in blijk te zijn, en daarna slapen we bij Mike.

Zaterdag 30 september
We hebben een vrije dag in Londen. Samen met Mike gaan we de stad in richting Rough Trade, een leuke platenzaak in een van de leukste wijken in de stad. Ik koop een boek over Bob Dylan, we eten bagels en maken een fijne wandeling. Die avond rijden we naar onze overnachting in Southampton, alweer de laatste stop op deze tour. We bestellen een pizza die we opeten in de keuken van onze Airbnb. Het is een beetje een smoezelig appartement en de tuin ligt vol troep, maar we vermaken ons prima.

Zondag 1 oktober
We worden wakker in Southampton en doen rustig aan. Ik wil graag even langs de Tesco supermarkt om mijn favoriete Engelse koekjes (millionaire’s shortbread) in te slaan. Ik koop vier pakken die binnen twee weken op zijn. Daarna vertrekken we richting de venue. Heartbreakers is een leuke pub met een bovenzaal, waar we gelijk kunnen soundchecken.

Ook deze show spelen we weer met Symbol Soup, die na onze soundcheck aankomen. Als ook zij gereed is gaan we in de stad op zoek naar een plekje om voor het laatst samen te eten. Daarna gaan we weer richting de venue om de eerste band te zien spelen. Froglands PK uit the Isle of Wight heten ze en het is een hele toffe act. Ook Symbol Soup speelt weer een mooie show, en daarna zijn we zelf aan de beurt.

Het is wat rustiger bezocht, maar door de leuke andere bands in het publiek is het toch een fijne show. Na afloop verkopen we merch aan iemand die onze eerste plaat in 2021 al had besteld. We drinken een afsluitend drankje met de bands en zeggen elkaar gedag. Ik hoop dat we Symbol Soup snel in Nederland een keer kunnen zien!

Maandag 2 oktober
We checken of we echt alle spullen hebben, laten het appartement achter en rijden richting Dover om de boot te nemen. De terugweg verloopt erg soepel, en we draaien nog wat hits om onze chauffeur genoeg energie te geven om over de finish te rijden. Het was een erg leuke tour, en ik hoop dat we snel nog eens naar de UK  kunnen komen.