Inschrijving geopend voor de Mentos Grote Prijs van Nederland!

De Grote Prijs van Nederland is terug als de Mentos Grote Prijs van Nederland en de online inschrijving is weer geopend voor alle acts van Nederland! Artiesten kunnen zich vanaf deze week tot 6 februari aanmelden via de website. Eind april vinden de halve finales plaats, waarvan de 5 beste talenten het tegen elkaar opnemen in de finale op 13 mei in TivoliVredenburg Utrecht.

Het traject van de Grote Prijs van Nederland is dit jaar iets anders. Het publiek heeft dit keer namelijk invloed op het selectieproces. Het platform van het Rotterdamse bedrijf Sounders Music heeft voor de muziekcompetitie een nieuwe, digitale aanmeld-, selectie- en stemprocedure ontwikkeld. De Sounders Music-app staat hierin centraal.

Aanmelden
Iedereen kan hun videoauditie uploaden in het Grote Prijs portaal. Na verificatie wordt je uitgenodigd om jouw performance te delen op sociale media zodat iedereen op jou kan stemmen in de Sounders app. Voor het eerst hebben de fans 100% online invloed en er komen geen juryleden aan te pas voor het doorgaan naar de volgende ronde

Verder sponsort het onafhankelijke muziekplatform de hoofdprijs van de Mentos Grote Prijs van Nederland; een cheque ter waarde van €10.000 voor de winnaar. De oudste onafhankelijke muziekcompetitie voor livetalent in Nederland werd eerder gewonnen door o.m. Typhoon, Eefje de Visser en Junkie XL.

Volg de Grote Prijs van Nederland op Facebook of Instagram!

Tourverslag: Lewsberg in Duitsland, Denemarken en Zweden

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Op 27 oktober ging de korte tour van Lewsberg van start in Winsum, om vervolgens richting Duitsland, Denemarken en Zweden te vertrekken voor de rest van de shows. Hoe die tour was lees je in dit tourverslag!

Donderdag 27 oktober: The Jolly Cat, Winsum, NL
Winsum is enkele jaren geleden verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Een uitstekende plek dus voor een tussenstop op weg naar Hamburg en verder. We worden gastvrij ontvangen door enkele oude bekenden uit het Groningse, die de avond hebben georganiseerd. We spelen vanavond enkele nieuwe stukken. Zo nieuw dat ze nog geen titels hebben. De tekst van een van de nummers wordt ter plekke geschreven, vlak voor aanvang van het optreden.

Tijdens het meest ingetogen moment van onze set roept de barvrouw: “Cola! Sinas! Spa rood!” Na afloop drinken we enkele scherp geprijsde bieren met de lokale bevolking en uit Groningen overgekomen vrienden. Als de laatste trein naar de stad is vertrokken, zoeken we ons Bed & Breakfast op, dat op een steenworp afstand van The Jolly Cat ligt.

Vrijdag 28 oktober: Komet, Hamburg, DE
Komet is een bar in een donker straatje, niet heel ver van de Reeperbahn vandaan. We zijn er in het verleden wel eens beland na een optreden, op zoek naar een gelegenheid om te dansen of een drankje te nuttigen. Vanavond spelen we er in de kelder. Het is erg druk, zo druk dat we niet meer in de zaal passen als Blackbird Mantra speelt, het viertal dat het voorprogramma verzorgt. Het kost zelfs enige moeite om bij het podium te komen, wanneer we zelf aan de beurt zijn. We spelen een van de zachtste optredens die ooit in de kelder van Komet zijn gegeven. Er worden vage plannen gemaakt om Hamburg onveilig te maken, maar we vermaken ons zo goed in het café dat we uiteindelijk gewoon blijven hangen.

Zaterdag 29 oktober: Vega, Kopenhagen, DK
We verplaatsen ons deze tour in de rode Volkswagen T4 van KJ, onze geluidsman. Klein maar fijn, voor een gezelschap van vijf mensen net te doen. Vandaag reist onze boeker Peter echter ook mee van Hamburg naar Kopenhagen, en met zijn zessen wordt het toch wel erg compact. Bij de Duits-Deense grens is het behoorlijk druk, de Deense douane wil graag het paspoort zien van iedereen die het land binnenrijdt. Met enige vertraging komen we aan bij Vega, de zaal waar we vanavond het voorprogramma voor Pavement zullen verzorgen.

Zij zijn op pad met twee nightliners en twee trucks. Verschil moet er zijn. De zaal is helemaal gevuld als we het podium betreden, het publiek is erg aandachtig. We overnachten bij vrienden van Michiel. Of eigenlijk overnachten we in het leegstaande appartement naast het huis van vrienden van Michiel. Er is geen elektriciteit, geen keuken en geen badkamer, maar er is wel meer dan genoeg ruimte voor matjes en slaapzakken.

Zondag 30 oktober: Hus 7, Stockholm, SE
De reis van Kopenhagen naar Stockholm is behoorlijk lang, dus we stappen al vroeg weer in de bus. Peter blijft achter om mee te lopen in een klimaatmars. Hus 7 huist in een oude slachterij. Daar is niet veel van te merken, behalve dat veel mensen tegen ons zeggen dat het vroeger een slachterij was. Het Stockholmse Facenag bijt vanavond het spits af. Michiel kent enkele laden van de band, en heeft ze uitgenodigd om voor ons te openen. Er is het nodige publiek op de avond afgekomen, en iedereen is erg enthousiast over Facenag. Wij ook.

Door de lange reistijd hebben we de soundcheck vandaag over moeten slaan. We beperken ons tot een korte linecheck. Tijdens deze linecheck draait de dj van dienst (ook al een bekende van Michiel) een plaat met geluiden van opstijgende vliegtuigen. Hij draait de volumeknop steeds verder open, wat tot gefronste wenkbrauwen, maar ook de nodige pretoogjes leidt. Het is opvallend hoeveel mensen tijdens ons optreden aan het filmen en fotograferen zijn. Gelukkig zijn er ook wel veel mensen aan het luisteren. Er wordt lang en leuk nagepraat met bezoekers, muzikanten en organisatie. We nodigen Facenag uit ook eens in Nederland te komen spelen. Daar lijken ze wel oren naar te hebben.

Maandag 31 oktober: Hemligheten, Göteborg, SE
Over de avond in Hemligheten zou je een aardig verhaal kunnen schrijven. Maar dat doen we niet. Laten we het erop houden dat het optreden zelf niet slecht was, en we na afloop ook nog wel wat vriendelijke bezoekers hebben gesproken. Over de steken die de organisator liet vallen, en die in de loop van de avond steeds talrijker en steeds groter werden, zwijgen we liever.

Dinsdag 1 november: Plan B, Malmö, SE
Voor we in de bus naar Malmö stappen, brengen we nog een bezoek aan Discreet Music, een leuke platenwinkel in Göteborg die ook een eigen labeltje heeft, waarop veel mooie Zweedse muziek wordt uitgebracht. Discreet heeft de afgelopen jaren de nodige platen van ons verkocht, en zelf laten we met enige regelmaat platen van Discreet naar Rotterdam overkomen. Vandaag zien we de winkel eindelijk in het echt. Uiteraard gaan we niet met lege handen weg.

Bij Plan B in Malmö worden we ontvangen door iemand die ons een paar dagen eerder in Kopenhagen heeft gezien. Iedereen is erg vriendelijk, opbouw en soundcheck verlopen ontspannen en voorspoedig. Het optreden ook, totdat halverwege een nummer de kabel van Shalita’s basgitaar het begeeft. We praten wat met de aanwezigen, en als Shalita haar kabel heeft vervangen pakken we het nummer op waar we gebleven zijn. Het publiek neemt het ons niet kwalijk. Zoals alle avonden blijven we ook nu nog lang hangen om met de lokale bevolking te praten.

Woensdag 2 november: Voxhall, Aarhus, DK
Als we bij Voxhall aankomen, staan de nightliners en trucks van Pavement al op ons te wachten. Ze staan zelfs een beetje in de weg: we moeten onze backline tussen twee bussen door manoeuvreren om in de zaal terecht te komen. De zaal van vanavond is een stuk kleiner dan die in Kopenhagen, en het is goed te merken dat ze eigenlijk niet goed toegerust zijn op de komst van zo’n grote operatie als die van Pavement. Het is het laatste optreden van onze tour en de sfeer is losjes. KJ moet ons tijdens de soundcheck zelfs even tot de orde roepen.

Net als in Kopenhagen is het publiek al vroeg gekomen. De zaal is wederom vol en aandachtig. Aan het einde van de avond praten we wat na met de mensen van Pavement, die na twee maanden non-stop touren toch nog behoorlijk monter overkomen. Wanneer zij in hun nightliners stappen, die hen naar Bremen zullen brengen, begeven wij ons naar ons hostel. Morgen een hele dag rijden, terug naar Rotterdam.