Maak kennis met de Sena Perfomers Grote Prijs van Rotterdam 2021 finalisten: Bands!

Op zaterdag 18 september vindt de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Bands plaats in Theater Zuidplein. Vanuit al het Rotterdams talent dat zich heeft aangemeld, hebben onderstaande vijf acts zich weten te plaatsen voor de finale. Weten wat je van de acts tijdens de finale kan verwachten? Lees dan snel verder en maak kennis met de finalisten uit de categorie Bands!

Sammie Sedano
Sammie Sedano is een geboren en getogen Rotterdammer gedreven door de liefde voor de stad. Sammie staat bekend als een Rotterdam based hiphop artiest, presentator en producent. Hij is verantwoordelijk voor diverse evenementen in het nachtleven zoals panels en talkshows. Sammie zet zich dagelijks in voor jonge makers in de stad door hen te begeleiden in de ontwikkeling van hun passie. Hij treedt voor het eerst aan met een live-band.


LUCAS

LUCAS schrijft over de menselijke noodzaak en zoektocht naar affectie, vertaald in androgyne, innovatieve klanken als poëtische dreampop. Met eerlijkheid en kwetsbaarheid probeert LUCAS een utopia van sociale inclusiviteit te creëren. Invloeden als MEROL, Spinvis, Annie M.G. Schmidt, maar ook acts als Robyn, Sufjan Stevens en Christine & The Queens zijn terug te horen en zorgen voor actuele Nederlandstalige muzieksprookjes.⁠

 


El Fatso

⁠El Fatso klinkt als de bromance tussen Joshua Homme en The Big Lebowski: een mix van acapulco-shirts, motorolie en white russians. Zelf omschrijven de Rotterdamse vrienden hun stijl als Rock ’n’ Roffa: vuig, intelligent én sexy. Inspiratie halen ze onder andere uit het werk⁠ van Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys en Millionaire. Muziek voor nachtelijke snelwegritjes: boetes gegarandeerd!⁠


Fumage

De muziek van Fumage neemt je mee naar uitersten.⁠ Drie muzikanten die al hun hele leven ondergedompeld zijn in allerlei soorten muziek ontmoetten elkaar tijdens een pan-Europees project. Ze besloten gezamenlijk buiten de gebaande paden te treden om een nieuw sonisch landschap te creëren.⁠


Indigo Pastel

Indigo Pastel begon in de zomer van 2020. Denk aan neonreclames op een verlaten boulevard, nachtelijk zwemmen in de Westerschelde, wijn vermengd met zout zeewater, onduidelijke spraak en het geluid van de golven die op het strand beuken. De meeste muziek is geschreven tijdens een burn-out gevolgd door covid-quarantaine. De band is erg melancholisch, warm, hoopvol en introspectief met een manische twist.

 

Copyright foto’s: Jasper Mol (Bordoo Creations)


Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en is dè muziekcompetitie voor muzikaal talent in Rotterdam. Alle finales worden in één weekend georganiseerd, op zaterdag 18 en zondag 19 september in Theater Zuidplein.

De finales en de publieksprijs
Jij kan er op zaterdag 18 en zondag 19 september bij zijn om jouw favoriete act te supporten! Een tickets voor de finales kost €7,50, of koop ze via jouw favoriete artiest met korting voor €5,-. De artiest die met zijn of haar persoonlijke code de meeste kaartjes verkoopt, wint de publieksprijs!

Let op: vanwege de coronamaatregelen zijn de plekken in de zaal beperkt. Voor de finales van Bands, Singer/songwriter en Hiphop zijn er per finale 70 zitplekken beschikbaar. De finale van de categorie Producer vindt plaats zonder publiek. Meer info over de Publieksprijs voor Producer volgt snel!

Het finaleweekend ziet er als volgt uit:

Zaterdag 18 september:
Finale Producer
Start: 20:00
Finale Bands
Doors: 19:00 / Start: 19:30

Zondag 19 september:
Finale Singer/songwriter
Doors: 12:30 / Start: 13:00
Finale Hiphop
Doors: 19:00 / Start: 19:30

Alvast inluisteren voor de finales? Check de Spotify-playlist!

Voor meer info over de finalisten en de finale volg je de GPR op Instagram en Facebook! Of check de website van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam.

Datum: 18 september
Locatie: Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95, 3083 DP 

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt o.a. mede mogelijk gemaakt door Popunie, Sena Performers, Gemeente Rotterdam, Elise Mathilde Fonds en Stager.

Meer zoals dit

Helderheidfestival met inhuldiging monument voor rapper en dichter HELDERHEID

Tijdens het Helderheidfestival op 29 augustus krijgt het schiereiland Feijenoord aan het einde van de Spiekmanstraat een officieel Helderheidplein. De straatnamencommissie heeft daartoe besloten ter nagedachtenis aan de rapper en woordkunstenaar Breyten Muskiet (1978-2004), beter bekend als H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. (Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid). Tevens wordt er een Monument voor HELDERHEID ingehuldigd dat staat voor het inspireren van jongeren om vertrouwen te hebben in hun eigen stem. Bovendien is er een speciale ‘Master Writer’ tentoonstelling met lokale graffiti artiesten.

Wie is HELDERHEID?
Breyten ‘Helderheid’ Muskiet groeide op in het Rotterdamse IJsselmonde en werd door zijn moeder vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Breyten Breytenbach. Hij stond bekend als een leider en rolmodel die zich ontfermde over de zwakkeren. Ook al was hij zelf niet altijd een lieverdje, hij kwam op tegen onrecht.

Tijdens een periode in de gevangenis, kwam Breyten tot het besef dat hij zijn leven niet wilde vergooien. Hij wilde deze wijsheid met andere jongeren delen en ging daarom jongeren stimuleren positieve keuzes te maken. Hij leerde ze hun school af te maken en zich in te zetten voor de wijk en de bewoners. Zijn bijnaam werd al snel ‘Help’, vanwege zijn hulpvaardige karakter.

Hij begon zijn rap carrière met Engelstalige teksten, maar koos al snel voor de Nederlandse taal. Ook doopte hij zichzelf om tot H.E.L.D.E.R.H.E.I.D: ‘Hoor elke les die een rede heeft en ignoreer dwaasheid.’, maar werd ook de Biggie van Nederland genoemd. Hij richtte een eigen rapgroep op genaamd Tuigcommissie. Naast de Tuigcommissie had hij ook een solocarrière waarin hij drie nummers uitbracht: HELDERHEID, Realiteit en Progressie.

Deze laatste twee nummers verschenen op de inmiddels legendarische compilatie-cd’s Homegrown en Alle 13 Dope van het label Virgin/Top Notch. Zijn diepzinnige nummers zetten mensen aan het denken en zijn nog steeds van grote waarde in de rapscene.

Geheel onverwacht overleed Breyten 7 april 2004, op 25-jarige leeftijd, in zijn slaap aan een hartstilstand.

 

Stichting Helderheid
Deze Rotterdamse Stichting zoekt onder aanvoering van Breyten’s moeder Joany o.a. naar talenten die zich meer willen verdiepen in de kunst van positiviteit. “Het is onze missie om jongeren te stimuleren om ondanks wat er in deze wereld voor nare situaties ontstaan dat we toch een manier vinden om onszelf en anderen te motiveren met onze gaven van verbale kunstvaardigheid.”

Sinds 2008 wordt b.v. jaarlijks het Helderheidfestival georganiseerd op het Helderheidplein. Voorafgaand aan het festival is er een reeks open mics en voorrondes waaraan beginnende rappers kunnen meedoen en een optreden kunnen winnen tijdens het Helderheidfestival. Jaarlijks wordt er de Helderheidbokaal uitgereikt voor het beste rapoptreden. De Helderheidtalentenjacht is de eerste ‘positieve talentenjacht’, waarbij het gaat om de tekst en inhoud die positief en realistisch dient te zijn.

Monument voor HELDERHEID
HELDERHEID probeerde met zijn daden en teksten racisme te bestrijden in zijn wijk en stad. Z’n teksten tonen dat hij zich bewust was van de drempels én de strijd waar zijn leeftijdgenoten mee te maken hadden en hebben om met zichzelf en hun uitdagingen te dealen. Met zijn vrienden van de Tuigcommissie gebruikte hij rap om deze boodschap uit te dragen.

Het nummer Progressie is exemplarisch gekozen uit vele van zijn teksten. Een citaat daaruit, geschreven in zijn eigen handschrift, is een belangrijk onderdeel van het monument geworden. In het monument wordt de visie van HELDERHEID verbeeld in een universele boodschap van liefde, blijdschap, vrede en zelfbeheersing – dé sleutels om op alle fronten te kunnen samenleven in een wijk en stad.

“Het wordt een monument voor jongeren, die beseffen geen tweederangs burgers te zijn. Voor jongeren die dankzij talentontdekking en talentontwikkeling een hoopvolle toekomst kunnen opbouwen. Progressie is de realiteit”. Aldus Joany Muskiet

Beeldend kunstenaar Micha Prinsen en ontwerper Lloyd Muskiet ontwierpen een vier meter hoge roestvrijstalen zuil, voorzien van patronen die teruggrijpen op Surinaams houtsnijwerk. De patronen culmineren in het logo van HELDERHEID. Een strofe uit Progressie is in de zuil verwerkt. Dit nummer is ook te beluisteren in de animatiefilm die Ralph Vroeijenstijn maakte.

 

HELDERHEID x Master Writer
Sinds jaar en dag worden op het Helderheidplein tags geplaatst door graffiti-artiesten. Op gezette tijden vinden er jamsessies plaats en nadat de muren overgeschilderd zijn, worden er weer nieuwe tags geplaatst. In het kader van het Helderheidfestival en de tentoonstelling Master Writer heeft kunstenaar André Smits een speciale ‘ArtistInTheWorld Editie H.E.L.D.E.R.H.E.I.D’ gemaakt door een kader te scheppen waarin lokale graffiti artiesten een tiny piece plaatsen als eerbetoon aan Breyten Muskiet.

Er zal naast de verwevenheid aan rapteksten door HELDERHEID zo een staalkaart aan pieces zichtbaar worden; van een afstand een abstract patroon, van dichtbij leesbaar.

Helderheidfestival 2021 line-up:
O.a. Rocks & RBDjan, Figo Gang, FMG, Tuigcommissie, Clif LR, Jahma, Monta, Cali, Joany Muskiet, Deems, Ezzzz, LSOW2, Smallavelli, Tiziana, DJ Menace, DJ Wicked, Delly, CTO, Faraway, Shermilady, Mayvision, Babyface, Tunez en Severio als host.