Live-verslag: Releaseparty Rats On Rafts in de V11

RoR1Op Goede Vrijdag, de derde april, presenteerde Rats On Rafts het tweede album Tape Hiss, dat al verschillende enthousiaste reacties teweeg bracht op verschillende muzieksites. Als plaats van handeling was gekozen voor, hoe kan het ook anders bij deze band, het tot concertzaal omgebouwde voormalige lichtschip Vessel 11.

Rats On Rafts en de havenstad Rotterdam zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is niet meer dan toepasselijk dat juist in deze metropool de rauwe muziek van Rats On Rafts misschien wel hét vlaggeschip van de (op zijn minst continentale) neo post-punk geworden is.

Na een veelbelovend voorprogramma van het jonge bandje The Homesick uit Dokkum, dat in sommige nummers met soms verrassende wisselingen liet zien dat hier iets moois uit groeien kan, was daar een uur en nog wat durende energie-explosie van Rats On Rafts. Ondanks wat technische mankementen aan de PA die David Fagan even tot woedende gebaren en de nodige “f#cks” brachten, lieten de heren zien en vooral horen wat een fenomenale band zij zijn.

RoR2De setlist bestond uit nieuw en oud werk. Sleep Little Child was de opener zoals ook op het nieuwe album, en vanaf het moment dat men bijna in slaap gesust door het lieflijke eerste deel weer wakker geschud werd, was er geen ontkomen meer aan. Alsof de scheepsmotor op volle kracht draaide, werd het publiek finaal van de sokken geblazen. Hoogtepunten waren met name 1-6-8 (machine) en Last Day On Earth van het nieuwe album en een prachtig venijnig Jazz van debuutalbum The Moon Is Big.

RoR5Powersongs als Powder Monkey deden de V11 letterlijk schommelen door de mosh-pit (op zich al een hele belevenis op een stukje van 4×4 meter vooraan bij het podium, veel groter is de zaal niet). Het als toegift gespeelde Zebradelic, misschien wel dé post-punk hitsingle van het nieuwe album vanwege het refrein dat in de hersenen blijft haken, liet nog even zien dat in al die energie en rauwheid, waanzinnig sterke songs de basis zijn. Dat maakt niet alleen live, maar ook met de studio-uitvoeringen op Tape Hiss, duidelijk wat een fantastische band Rats On Rafts is.

RoR3Er werd weinig gezegd op het podium, eigenlijk alleen gespeeld alsof het leven er van af hing en vaak ook zonder stiltes tussen de nummers, zoals dat ook op Tape Hiss het geval is. Het vleesgeworden Rotterdams motto dus: “niet lullen, maar poetsen”. Heerlijke avond!

Rob Veltman

Voor alle informatie over de huidige tour van Rats On Rafts of het nieuwe album kijk je hier en hier.

Robbing Thicke

chris andersonLaatst stond ieders favoriete viespeuk opeens opnieuw vol met zijn kop in de krant, op blogs en voorpagina’s van websites. Eerder was dat omdat de video en de tekst van zijn nummer Blurred Lines op zijn minst moreel nogal grijs was, maar nu is er een rechtszaak aangespannen omdat het nummer van Thicke en Pharrell iets te veel zou lijken op Marvin Gaye’s plaat Got To Give It Up. Interessant…

Nu we leven in een tijd waar we met extreem veel gemak toegang hebben tot miljoenen artiesten, is het niet meer dan logisch dat twee of meerdere mensen dezelfde ideeën hebben qua vorm, sound of melodie. Tot voor kort was het alleen mogelijk om iemand voor copyright infringement aan te klagen als de muziek daadwerkelijk gesampled was, of als de opzet van een plaat bijvoorbeeld identiek is qua melodie, akkoorden, noten of tekst. Refereren aan andere muziekstukken was tot nu geen groot probleem.

Maar deze rechtszaak zet een ongemakkelijk precedent voor songwriters. Als rechters artiesten al gaan veroordelen omdat de “feel” van een nummer overeenkomt met een al bestaand nummer, dan ga je je toch afvragen waar het ophoudt. Wanneer (bijvoorbeeld) een Skrillex iedereen met een growl bass aan gaat klagen omdat hij de uitvinder ervan is dan is het einde ver zoek.

En het begint nu al. De nabestaanden van Gaye hebben hun zin gekregen, en richten nu hun pijlen op Pharrell’s megahit Happy, waarvan ze nu claimen dat ook die teveel lijkt op een nummer van Marvin Gaye.

Als dit de wereld is waarin we moeten gaan leven zie ik het somber in voor opkomende artiesten, en dan vooral de artiesten die onderdeel zijn van een nieuw genre. Hiphop zou niet zijn wat het nu is zonder samples. Ik vraag me dan ook af wat voor effect dit zal hebben op de lange termijn; als niemand meer in staat is om bepaalde akkoorden, melodietjes of gitaarsounds te gebruiken…

PS. een interessant inkijkje in de Amerikaanse juryrechtspraak rondom Blurred Lines vind je hier.

Chris Anderson

Chris Anderson is een 23-jarige singer/songwriter en ambient producer uit Spijkenisse die, als hij niet met eigen muziek bezig is, zich stort op zijn nieuwe project; hij maakt een podcast vol relaxte elektronische muziek, waarin ook Rotterdamse artiesten gepromoot worden. Klik hier voor meer info.