Live-verslag: ep-release Thin Pillow in De Zwarte Ruiter, Den Haag

1469903_10202528713124744_421891117_nOp vrijdag 29 november presenteerde de Rotterdamse band Thin Pillow hun eerste selftitled ep in De Zwarte Ruiter in Den Haag. Thin Pillow is een psychedelische rockband die gelijk staat aan de termen ‘hard’, ‘ronkend’ en ‘brommend’.

Deze band, bestaande uit Miles-Lee Pattiselanno (zang), Barend Lippens (toetsen), Tommy Kennedy (gitaar), Michael Broekhuizen (basgitaar) en Jasper Ras (drums) leerde elkaar kennen op de Zadkine Popacademie en heeft inmiddels een flinke naamsbekendheid opgebouwd. Even rond 23 uur betreedt Thin Pillow het podium en wordt de intro gestart. Voor een afgeladen, bomvolle Zwarte Ruiter tikt de drummer af en zet de band het eerste nummer in. En hoe!

We horen vanavond enkel eigen werk, bestaande uit onder meer de vijf nummers van de nieuwe ep en songs die al langer op de plank lagen. De ep is opgenomen door Evert Aalten van Scandal Studios en gemixt en gemastered door de band’s eigen drummer Jasper. 1460008_10202528715004791_589129305_n

Meteen vanaf het begin boeit de band; zangeres Miles-Lee heeft een bijzonder, rauw eigen stemgeluid dat bij vlagen aan wijlen Janis Joplin doet denken. Met onvoorspelbare zanglijnen grijpt ze het gefascineerde publiek bij de keel. Ook toetsenist Barend Lippens weet raad met zijn instrumenten. Gewapend met een Fender Rhodes, een Nord Electro en een Leslie 760 heeft hij zijn eigen, kleine imperium opgebouwd in de linkerhoek van het podium. Snelle riedeltjes, briljante solo’s en psychedelische geluiden; we kunnen niet genoeg horen. Een groot deel van het publiek lijkt op het eerste gezicht voor gitarist Tommy te komen. Wanneer hij een riff speelt of een solo inzet wordt het publiek wild. Tommy neemt geen halve maatregelen en gebruikt vanavond 3 verschillende (tevens stuk voor stuk prachtige gitaren) en maar liefst twee versterkers, die hij ook nog eens grandioos weet te bespelen. Zo zien we het graag. De ritmesectie is loeistrak en verbazingwekkend catchy. Michael doet de glazen trillen met zijn knorrende, diepe baslijnen en Jasper sleept de band door de set met zijn strakke, goed bedachte partijen.

Thin Pillow – Fool

De band speelt aan één stuk door en verveelt niet. Het is gezellig in de Zwarte Ruiter. Men loopt door de menigte heen en weer om bier te halen en tijdens de hardere nummers vinden bepaalde luisteraars het nodig om een moshpit te beginnen. Dit laatste is nog steeds een raadsel voor mij, gezien de ambiance in de zaal en de muziekstijl leek dit me onnodig en vervelend voor mensen die gewoon willen luisteren. Gelukkig is de band zo goed dat dit al snel vergeten wordt.

Na precies een uur sluit de band hun laatste nummer af en gaat het feest verder op de Grote Markt. Thin Pillow is op dit moment één van de betere bands binnen het Rotterdamse circuit. Virtuoze muzikanten, een origineel imago, pakkende songs en een onwijze lading potentie. Schiet maar op met de eerste full-length plaat, jongens! Ik weet zeker dat jullie veel mensen blij zullen maken.

Thin Pillow – Time Is Here

Thomas Florusse

Foto’s: Carl Hendrix

Gezien: Thin Pillow, De Zwarte Ruiter, Den Haag, 29 november 2013

That Band From Holland komt met vijfde kerstplaat

a2377759637_10Het bonte gezelschap van That Band From Holland uit Rotterdam heeft onlangs weer een nieuwe kerstplaat online gezet.

Het is alweer de vijfde kerstplaat op rij die de band heeft uitgebracht. Ook dit jaar allemaal weer zelf opgenomen in een vakantiehuisje in Zeeland en in eigen beheer uitgebracht. Negen nieuwe liedjes over winter, Kerst en andere bijkomstigheden rondom de koude decembermaand.

Benieuwd hoe de cd is opgenomen? Lees dan het studioverslag op onze website. Lees hier deel 1,  hier deel 2, hier deel 3 en hier deel 4.

Download Mind Your Own Christmas via Bandcamp of via de website van That Band From Holland.