Live-verslag: Popunie Live @ Songbird 2014

Overzicht Hal

Book Of Eli in de hal van CS

Op zaterdag 22 en zondag 23 november werd de stad weer overspoeld door het keurkorps van het nationale en internationale singer/songwriters gilde tijdens het jaarlijkse Songbird Festival. Sinds 2013 participeert de Popunie in het evenement in de vorm van het Popunie Live Café in de Eduard Flipse zaal van De Doelen, waar wij een selectie van de beste Rotterdamse singer/songwriters programmeren. Ook was er op de zaterdagmiddag een extra Songbird podium in de hal van Rotterdam Centraal Station waar we als “warming up” vier Rotterdamse acts presenteerde.

Rotterdam is de singer/songwriter (hoofd)stad aan het worden. Het genre is aan een ijzersterke en continue opmars bezig. De door de Popunie ondersteunde initiatieven op dit vlak schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo heb je de wekelijkse singer/songwriterserie in de Machinist, Quit Quiet in de Posse Espressobar, Pop Up 010 en Le Cafe Musical op telkens wisselende locaties, Nieuwe Baksels in Studio de Bakkerij en ga zo maar door.

The Yes Please hal

The Yes Please

De singer/songwriter categorie van de Sena Grote Prijs van Rotterdam heeft recent klinkende namen als finalisten opgeleverd zoals Richard Beukelaar, Neda Boin, Elke, CATA, Book Of Eli, Tim Verhaal en Charl Delemarre. En acts als Sommerhus, Bregje Sanne Lacourt, Mark Lotterman, Wolf In Loveland en Michel Ebben touren met hulp van Popunie Music Export regelmatig door het buitenland. Kortom, gaat lekker!

Warming Up
Op zaterdagmiddag begonnen we om 15:00 uur in de hal van Rotterdam Centraal met vier Rotterdamse acts. De aftrap werd verricht door The Yes Please die op 14 december in het Natuurhistorisch Museum hun eerste album getiteld Debut releasen. De tweede act was het duo Atlas and the Fox die een schitterend 2014 meemaken. Begin dit jaar wonnen ze de Kunstbende voorronde Rotterdam en in november tijdens de Rotterdamse Popweek kregen ze in Rotown de Rotterdam Music Award 2014 in de categorie Aanstormend Talent.

Daarna was het de beurt aan Linda Kreuzen die in haar eentje de hele aankomsthal van Rotterdam Centraal roerloos aan haar lippen kreeg. Het slotakkoord was voor Book Of Eli. Bij dit weergaloze optreden lieten de reizigers massaal hun trein lopen om maar niets te hoeven missen. De rijen toeschouwers werden steeds dikker en het publiek kroop tegen het podium aan om zo dicht mogelijk bij dit magische optreden te kunnen zijn. Later zou blijken dat de Songbird organisatie zo onder de indruk van dit optreden was, dat Book Of Eli nog snel werd toegevoegd aan het Songbird programma in De Doelen op zondag als vervanger van een buitenlandse act die uitviel.

Feaver

Feaver

Popunie Live Café
Na de kick off op Rotterdam CS in volle draf naar De Doelen, waar om 19:00 uur het Popunie Live Café begon met vijf Rotterdamse singer/songwriters van de bovenste plank. Als eerste de vijfkoppige folkband Feaver die eind september hun debuutalbum A Year From This Day presenteerden. Met diverse gastmusici zetten ze ook vanavond weer een ijzersterk optreden neer, met een keur aan charmante en ontroerende liedjes.

Vervolgens bewees Linda Kreuzen voor de tweede keer deze dag in haar eentje de crowd in vervoering te kunnen brengen. Een zeer positieve review in Oor viel haar ten deel: “Zodra Linda begint met zingen, pakt ze de zaal in. Het is doodstil en haar breekbare liedjes maken indruk.”

Ook de derde act Bregje Sanne Lacourt heeft recent haar debuutalbum gepresenteerd: op 20 september zag The Keeper Of Changing Winds het levenslicht. Ze stond in november in de Sena Grote Prijs van Rotterdam finale en bewees op Songbird dat haar zegereeks volkomen terecht en nog lang niet ten einde is.

Gita

Gita Buhari

Vervolgens betrad de benjamin van deze avond de bühne. Het talent druipt van Gita Buhari en haar band af en de bezoekers in de Doelen gingen compleet uit hun dak en scandeerden luidkeels –we want more-. Het slotakkoord was voor het stijlvolle The Yes Please. De lyrische popsongs die variëren van verstilde introspectieve beschouwingen tot vurige en bezwerende persoonlijke explosies vormden een waardige afsluiter van een geweldige middag en avond.

Popunie Live Café @ Songbird Festival 2014 was in alle opzichten geslaagd, zowel het middaggedeelte op Rotterdam Centraal als het avondprogramma in De Doelen. We kunnen niet wachten tot de editie 2015, want de bodem van de schatkist met getalenteerde Rotterdamse singer/songwriters is nog lang niet in zicht!

Bekijk het uitgebreide fotoalbum op onze facebook pagina.

Zie ook songbirdfestival.nl

Foto’s Hans Tak

Music Support: Daisy Cools en AliaZ & W.Eichler in de Machinist

Daisy CoolsOp woensdag 10 december vindt de tiende en laatste singer/songwriteravond van het naseizoen plaats in het café van De Machinist. Vanaf 21.00 uur zullen Daisy Cools en Aliaz & W.Eichler eigen repertoire ten gehore brengen, aangevuld met een kort optreden van Albeda College-student Yorlenie Delgado Faria.

Daisy Cools 
In 2009 debuteerde de Schiedamse singer/songwriter Daisy Cools met het goed ontvangen album The Secrets We Keep. Het bevat songs die zij deels schreef tijdens een workshop songwriting van Ray Davies (The Kinks). In 2011 startte zij de reeks The Europe Files die zal bestaan uit zes ep’s, geïnspireerd op de steden waar zij zich tijdelijk nestelt, liedjes schrijft en optreedt.

Na The Paris File en The Palermo File, verscheen in 2014 The Lisbon File, voorafgegaan door de single en clip Eternal Newcomer. Persoonlijk als haar liedjes zijn weet Cools hier altijd een herkenbare draai aan te geven voor de luisteraar, in de traditie van leermeester Davies. Haar warme, expressieve stem en vakkundige songs met pakkende melodieën doen de rest. Voor meer informatie ga je naar haar website.

AliaZ & W.Eichler
In de periode dat vocaliste Bianca Sallons aka AliaZ de songs van haar debuut album schreef en opnam met het producersduo The Defilers (D.Eichler & J.Saleh) vond er ook een andere muzikale ontmoeting plaats. Tussen componist/pianist Walther Eichler en de zangeres bleek een ware klik te zijn.

De twee namen in de studio van Walthers oudere broer Diether Eichler een aantal songs op en maakten de belofte om in de toekomst ooit verder samen te gaan werken… De toekomst is nu en de toen beloofde samenwerking een feit. W.Eichler en AliaZ hebben er samen inmiddels een flinke ‘reis’ op zitten en willen met trots het door hen samen gecreëerde werk ten gehore brengen. Voor meer informatie ga je naar hun Facebook pagina.

Yorlenie Delgado Faria 
Yorlenie is een 23-jarige Rotterdamse zangeres, opgegroeid met muziek en op haar zestiende begonnen met zelf muziek maken. Zij schrijft vanuit haar eigen levenservaringen en denkt dat iedereen zich hier wel een beetje kan vinden. Wanneer zij schrijft gaat ze op keyboard en gitaar op zoek naar akkoorden. Hiermee gaat zij dan weer naar haar ‘partner in crime’ gitarist Jovanny. Ook haar Kaapverdische roots klinken door in haar warmbloedige muziek. Voor meer informatie ga je naar haar Facebook pagina.

Het Rotterdamse agency Roots & Routes vult het programma aan met korte showcases van muziekleerlingen van het Albeda College.

Extra informatie
Datum: Woensdag 10 december
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie ga je naar de website van De Machinist.

Deze avond wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.